Nautika

Palubna oprema – Neophodan deo svakog plovila!

Palubna oprema

Palubna oprema je sastavni deo svakog broda.

Bez obzira da li više volite more ili reku, ljubitelji plovidbe u jednom će se složiti – taj doživljaj se ne može ni sa čim uporediti. Ko je jednom osetio vetar koji otvara jedra i jedrlicu kako polako klizi po vodi, postepeno ubrzavajući svoje kretenja, teško može da zaboravi to iskustvo. Naprotiv, svi se ponovo vraćaju, jer uzbuđenje koje ono donosi je neopisivo.

Zaista, ima nečeg oslobađajućeg dok se prepuštate struji da vas vodi. Za jedne, plovidba brodom je asocijacija na miran dan daleko od užurbanog gradskog života. Drugima je, pak, povod za ludi letnji provod na palubi. Dok treći radije biraju sidrenje noću za romantične trenutke.

Ipak, pre nego što se uputite u nezaboravnu avanturu morate znati kako da izaberete pravi brod za vas i vašu porodicu. Međutim, time se posao ne završava. Nemojte da zaboravite da i palubna oprema igra važnu.

Šta ona obuhvata, otkriva vam prodavnica nautičke opreme u Beogradu, TEHNO-NAUTIKA.

Obavezna palubna oprema

Kanapi za čamce i brodove imaju višestruku ulogu. Naime, bez njih je nemoguće ploviti. Oni služe, pre svega, za upravljanje jedrima. Neophodni su i za vezivanje i osiguravanje svih stvari koje bi “poletele” po polubi čim brod krene. Bez konopa nemoguće je tegljenja drugih brodova, niti skijaša, tj. nema sportova na vodi. Imajući u vidu koliki značaj imaju, možemo slobodno da kažemo da bez njih ne smete se otisnuti sa obale.

Palubna oprema

Merdevine za plovila, takođe, su neophodna palubna oprema. Penjanje i silazak sa broda bilo bi gotovo nemoguće ako nemate merdevine. Iako dolaze u različitim oblicima i veličinama u osnovi se dele u 2 grupe. Fiksne su montirane na sam brod. Dok se prenosne postavljaju samo kada postoji potreba. Zavisno od modela jeste i način izrade. Fiksne se obično prave od aluminijuma i nerđajući čelika, jer su ovi materijali otporni na rđu i koroziju. Za prenosne se mogu koristiti i jak kanap, plastika i drvo.

Vesla se svrstavaju u najstariju opremu. U početku su pravljena od drveta, a danas dolaze u kombinaciji aluminijuma i tvrde plastike. Najčešće se koriste za rekreativne aktivnosti.

Kakav je vizuelni efekat palubne opreme?

Vizuelni signali nisu isključivo vezani za opremu za spašavanje. Tu spada i vetrokaz za brod. I dok je ranijih godina dolazio u obliku nefiksirane strelice, u moderno doba ima izgled zastave koja se okreće na vetru. Na taj način prikazuje pravac vetra. Mada, uz zastave, čini i prelepu dekoraciju na palubi.

Palubna oprema

Zastave, istovremeno, predstavljaju obeležja za isticanje brodova. Prema propisima, zastava države u kojoj je brod registrovan se postavlja na krmu i tu ostaje sve dok brod plovi. Dok zastava države kroz koju brod prolazi se postavlja na pramac.

Palubna oprema za zabavu

Da biste u potpunosti uživali u plovidbi, osim obavezne palubne opreme nabavite i sitnice za zabavu. Prve na listi, svakako, su vodootporne kese. Ne samo da će zaštiti vaš telefon od kvašenja dok ste na brodu, već vam pružaju mogućnost da tokom ronjenja napravite savršene fotografije.

Sledeći jeste držač za čaše koji će sprečiti da se vaš omiljeni napitak prospe po sedištu, podu, pa i po vašoj garderobi.

Opremu za sve vrste plovila, uključujući i palubnu možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije TEHNO-NAUTIKA. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete sve što vam je potrebno za plovidbu čeka vas na našem web shopu.

1 thoughts on “Palubna oprema – Neophodan deo svakog plovila!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *