Blog

Priprema plovila za jesen

Priprema plovila za jesen tehnonautika

Priprema plovila za jesen je ključna za održavanje van sezone jedrenja. Zapravo, ona je jedini način da sačuvate svoj brod i, ujedno, produžite njegov životni vek.

Kraj leta ne znači i kraj sezone plovidbe. Uz svež, hladan vazduh, prekrasne boje jeseni i manje ljudi na vodi, plovidba tokom jeseni, zaista, ima svoje čari. Međutim, većina vlasnika brodova se odlučuje da je vreme da svoje ljubimce ostave da odmore od stotine i stotine pređenih milja na vodi.

Svakako, priprema plovila za spuštanje u vodu je mnogo zabavnija od one koja označava kraj uživanja na vodi. Naročito ako se ima u vidu da zahteva puno vremena. Te ne čudi što nautičari često za ovaj posao angažuju profesionalce. Ipak, postoje i jednostavnije stvari koje možete sami da uradite.

Šta obuhvata priprema plovila za jesen otkriva vam prodavnica nautičke opreme u Beogradu, TEHNO-NAUTIKA.

Priprema plovila za jesen započinje čišćenjem

Čišćenje plovila je prvi korak u pripremi za godišnje skladišnje. Tokom plovidbe vaš brod prolazi kroz različite vode. Te je neophodno da trup pažljivo očistite od algi, biljaka i prljavštine.

Zatim pregledajte brod kako ne biste zaboravili peškire, kupaće kostime ili odevne predmete. Stručnjaci savetuju da sigurnosne pojaseve i kolut za spašavanje van sezone čuvate u garaži ili u ostavi u kući. Na taj način zaštitićete brod od vlage, koju ova oprema može da stvori za vreme skladištenja.

Priprema plovila za jesen tehnonautika

Ukoliko imate i kabinu proverite sve ormare i krevete. Da vas naredne godine ne bi sačekao neprijatni miris ispraznite i očistite frižider. Takođe, sklonite sa polica sve namirnice koje nisu konzervirane, tj. sve one koje se mogu pokvariti.

Nemojte da zaboravite na toalet. Ispraznite rezervoar za pitku vodu. Otvorite slavine da isteče zaostala voda iz sistema. Detaljno očistite WC šolju i ispraznite vodokotlić. Čak 80 odsto plovila potone, jer vlasnici preskoče ovaj detalj pri čišćenju.

Konzerviranje motora

Priprema plovila za jesen ne može se zamisliti bez provere motora. U protivnom može doći do smrzavanja i pojave rđe na motoru.

Rezervoar za gorivo napunite do vrha kako bi se izbegla kondenzacija. Nakon toga obavezno proverite da li filter za ulje negde curi. U slučaju da ne treba zamena sipajte ulje za motor. Zatim dodajte antifriz i upalite motor na 15 minuta, jer je potrebno da antifriz izađe iz motora.

Svećice imaju važnu ulogu u radu. Te je neophodno da i njih proverite, kao i creva za gorivo. Na kraju podmažete sve kablove.

Proverite spoljašnja oštećenja

Pravi je trenutak da, pre skladištenja, proverite da li na donjoj strani vašeg plovila ima ogrebotina i udubljenja. Pregledajte i bočne strane i sva spajanja.

Kada sanirate eventualne nedostatke nanesite na farbu sloj voska. Time održavate njenu dugovečnost i štitite od oksidacije, UV zračenja i oštrog morskog okruženja.

Priprema plovila za jesen tehnonautika

Tek sada možete prekriti plovilo ceradom. Ona je najefiskasnije sredstvo za zaštitu od vremenskih nepogoda. Uz pomoć alki veoma lako ćete zategnuti ceradu tako da vam je zagarantovana njihova postojanost, bez obzira na spoljašnje uslove.

Svu potrebnu opremu za pripremu i održavanje plovila van sezone možete pronaći u prodavnici TEHNO-NAUTIKA.

1 thoughts on “Priprema plovila za jesen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *