Blog

Kaljužna pumpa za čamce – Neizostavan deo svakog broda

Kaljužna pumpa za čamce

Kaljužna pumpa za čamce neizostavan je deo svakog plovila i svake bezbedne plovidbe na vodi. Nautička oprema nije potpuna bez kvalitetne kaljužne pumpe.

Ukoliko ste ljubitelj plovidbe i krstarenja i redovno održavate svoje plovilo ili čamac, onda vam je sasvim jasno koliko je uloga kaljužne pumpe za čamce važna.

U situacijama kada dođe do nezgode ili nesreće na vodi, kaljužna pumpa za čamce može vam spasiti život. Dakle, ovaj deo nautičke opreme nikako ne bi trebalo zapostaviti ili zanemariti.

Kaljužna pumpa za čamce – Šta ona zapravo predstavlja?

Ukoliko se prvi put susrećete sa terminom „kaljužna pumpa za čamce“ verovatno vam nije baš jasno šta ona zapravo predstavlja i šta je zapravo kaljuža.

Naime, kaljuža je najniža tačka u unutrašnjosti čamca ili drugog plovila. U njoj se najčešće prikuplja neželjena voda. Voda se u čamcu može pojaviti usled kondenzacije, loših vremenskih uslova sa padavinama, kao i usled sudara sa drugim plovilom ili drugim objektom na vodi.

Prema tome, ova vrsta pumpe dobila je ime prema kaljuzi, jer se uglavnom instalira upravo u tom delu broda, jedrilice ili čamca.

Kaljužna pumpa za čamce, kratko i jasno, služi za ispumpavanje vode iz čamca. Zbog toga, svako ko ima iskustva sa plovljenjem zna da bez kaljužne pumpe nijedno putovanje otvorenom vodom nije potpuno sigurno, bezbedno, a ni pametno. Rekli bismo čak i da bez nje ne bi trebalo isplovljavati.

Najgori scenario kada će vam sasvim sigurno zatrebati kaljužna pumpa za čamce jeste u slučaju kada dođe do probijanja trupa broda. Tada ova pumpa vrši svoju funkciju istiskivanja vode iz plovila i daje vam dovoljno vremena da pokušate da sanirate štetu ili da obučete sigurnosni prsluk i evakuišete se sa broda. Dakle, u ekstremnim situacijama i situacijama opasnim po život, kaljužna pumpa vas može itekako spasiti.

Kaljužna pumpa za čamce

Prema tome, ne štedite na ovom delu nautičke opreme već nabavite sebi kvalitrtnu pumpu od proverenih proizvođača ili dobavljača.

Kaljužna pumpa za čamce – Vrste kaljužnih pumpi

Kaljužne pumpe za čamce uglavnom se dele u dve kategorije:

  • Električne kaljužne pumpe
  • Manuelne kaljužne pumpe

Električne kaljužne pumpe se dalje dele na:

  • Centrifugalne kaljužne pumpe
  • Membranske kaljužne pumpe

Centrifugalne kaljužne pumpe koriste kinetičku energiju za izbacivanje nepotrebne vode iz plovila. Ovu funkciju obavljaju uz pomoć čvrstih rotora. Ova vrsta pumpi mora uvek da bude potopljena u vodi kako bi mogla da koristi rotore za izbacivanje vode.

Membranske kaljužne pumpe izbacuju manju količinu vode od centrifugalnih pumpi, ali ne moraju uvek biti potopljene u vodi. Imaju dva ventila kroz koje prolazi voda – ulazni i izlazni ventil. Voda se „usisava“ kroz ulazni ventil i izlazi na izlazni ventil. Samim tim što ostaju suve duže vremena, duži im je i vek trajanja.

Sa druge strane postoje i ručne pumpe. Ova vrsta pumpi se uglavnom čuva kao rezervna pumpa za slučaj da električna kaljužna pumpa prestane sa radom iznenada.

Kaljužna pumpa za čamce

Koju god kaljužnu pumpu odaberete za svoje plovilo, bićete obezbeđeni za mirnu plovidbu, bez podsvesnog razmišljanja o svemu što može da se dogodi vašem brodu, čamcu ili jedrilici.

Naravno, i kaljužne pumpe, kao i sva ostala nautička oprema podložne su kvarovima. Zato uvek savetujemo da birate kvalitet i proverenog proizvođača.

Najpopularnije kaljužne pumpe u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći sve neophodno za sigurnu i lagodnu plovidbu.

Jednu od najkvalitetnijih kaljužnih pumpi za čamce RULE Mate od 12V dostupna je u našoj prodavnici. Ova pumpa je anti-statička i eco-friendly, pa je sa razlogom svima možemo preporučiti.

Za uske prostore, idealna je automatska pumpa Whale, koja optimalno funkcioniše i pri prisustvu prljavštine, ulja, goriva i sličnog.

Ostale modele i tipove kaljužnih pumpi u svakom trenutku možete pogledati na našem veb sajtu.

Tehnonautika – Vaš partner u sigurnoj i mirnoj plovidbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *