Nautika

Rezervoari za vodu za čamce

rezervoari za vodu za čamce Tehnonautika 1

Rezervoari za vodu za čamce važan su deo plovila.

Iako je 2020. godina uticala na naše živote, pa i godišnji odmor, uživanje na vodi nije izostalo. Bez obzira na to da li ste ljubitelj mora i jezera ili radije birate sidrenje noću na reci obasjanoj mesečinom, jedno je sigurno – plovidba tokom jeseni ima svoje čari.

Jednom, kada osetite vetar na licu i doživite nestvarne predele prirode, ništa više neće moći da vas spreči da svaki slobodni trenutak provedete na vodi.

Međutim, da bi vreme na čamcu bilo, zaista, za pamćenje potreban je dobar plan. Imajte u vidu da priprema plovila ne znači samo održavanje motora i pun rezervoar. Važnu opremu čine i rezervoari za vodu za čamce.

Zašto su neophodni rezervoari za vodu za čamce?

Voda je najvažniji element za život. Samim tim su i rezervoari za vodu od vitalnog značaja na svakom čamcu. Dizajnirani su tako da omogućavaju skladištenje kako vode za piće, tako i za održavanje higijene i pripremu jela. Parametri rezervoara za vodu zavisi od više faktora, pre svega, konstrukcije samog čamca.

rezervoari za vodu za čamce Tehnonautika 2

Rezervoari za vodu postoje od davnina. Zapravo, sa pojavom prvih plovila stvoreni su i posebni predmeti za čuvanje pitke vode. O čemu svedoče i arheološka nalazišta u dolini Inda iz 3000. godine pre Nove ere. Kako se razvijala oprema za plovila, tako su se i oni razvijali. Zato danas dolaze u različitim vrstama.

Pored standardnih modela, postoje i rezervoari velike zaprimene u vidu tankova, kao i oni koji imaju dvostruku funkciju. Naime, zavisno od otvora koji izaberete uz njih mogu služiti za vodu ili gorivo.

Posebnu grupu čine fleksiblni rezorvoari za vodu koji su napravljeni od ojačane gumene tkanine, visokog stepena izdržljivosti.

Materijal rezervoara za čamce

Rezervoari za vodu za čamce moraju da budu vrhunskog kvaliteta. S obzirom na namenu, materijal koji se koristi za izradu ne sme da šteti čovekovom zdravlju. Zbog toga se najčešće prave od polietilena. Za dodatnu sigurnost obavezan je i sertifikat kojim se potvrđuje da ispunjavaju odgovarajuće standarde zaštite.

Još jedna važna karakterstike rezervoara jeste dug vek upotrebe i izdržljivost na sve spoljne uticaje. To znači da moraju da imaju visoku otpornost na lomljenje, da podnose visoke i niske temperature i to u rasponu od -30°C do +60°C, kao i UV zračenje. Zatim, da su otporni na dejstvo širokog spektara tečnosti i gasova i da garantuju vodonepropusnost.

Održavanje rezervoara za vodu

Korišćenje pitke vode iz rezervoara tokom višednevne plovidbe je rizično ako nisu prethodno očišćeni. Bakterijska infekcija se brzo širi, čak i putem umivanja, jer lako dolazi do očiju.

rezervoari za vodu za čamce Tehnonautika 3

Dodatnu opasnost donosi i novootkriveni virus koji zahteva da higijena bude na visokom nivou.

Zato je održavanja rezervoara za vodu za čamce ključno kako ne bi došlo do zagađenja. Preporučljivo je detaljno čišćenje sredstvima za dezinfekciju makar jednom godišnje. Dok nakon završene sezone plovidbe prilikom pripreme čamca za zimu obavezno ispraznite rezervoar za vodu. Na taj način izbeći ćete oštećenja prouzrokovana temperaturama smrzavanja.

Različiti rezervoari za plovila čekaju vas u bogatoj ponudi kompanije TEHNO-NAUTIKA. Posetite nas lično ili kupovinu obavite putem web shopa na našem sajtu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *