Blog

Neophodna sigurnosna oprema za plovila u 2021. godini

Neophodna sigurnosna oprema za plovila u 2021. godini

Neophodna sigurnosna oprema za plovila u 2021. godini obuhvata svaki onaj element koji ti je potreban za bezbednu plovidbu.

Ljubitelji plovidbe dobro znaju koje sve prednosti donosi boravak “na vodi“. Međutim, kako bi vaš užitak bio nesmetan, neophodno je da obezbedite odgovarajuću sigurnosnu opremu.

Ova oprema, koju mnogi zovu “za svaki slučaj“, odavno je postala obavezna – jer bezbednost vas i vaših saputnika na plovilu nema cenu i ovde ne smete da rizikujete.

Tako da, svaka priprema plovila podrazumeva i obezbeđivanje sigurnosne opreme!

Stoga, bez obzira da li svoj čamac ili brod koristite za ribolov, ronjenje, dnevno krstarenje ili nešto drugo, ne zaboravite da spakujete neophodnu sigurnosnu opremu.

Isto tako, ukoliko već imate sigurnosnu opremu koju držite na svom plovilu, povremeno je pregledajte i održavajte u dobrom stanju.

Kada je u pitanju neophodna sigurnosna oprema za plovila u 2021. godini, jasno vam je da postoji neka osnovna oprema koja će vam pomoći da budete bezbedni i da se ne nađete u eventualnoj nevolji.

Neophodna sigurnosna oprema za plovila u 2021. godini – Prsluci za spasavanje

Adekvatan prsluk ili pojas za spasavanje mora biti dostupan svakoj osobi koja se nalazi na plovilu.

sigurnosna oprema za plovila Tehnonautika 1

Ukoliko imate surfera ili tzv. “skijaša“ na vodi iza svog plovila, biće mu potreban prsluk za spasavanje.

Isto tako, deca mlađa od 12 godina moraju uvek nositi adekvatni dečiji spasilački prsluk na plovilu u pokretu.

Budući da uvek može da se desi nekakva nepredviđena situacija, kao što je npr. oluja na vodi ili opasnost od utapanja, prvo što treba da uradite je da obezbedite da svi putnici na plovilu odmah obuku spasilačke prsluke – za svaki slučaj.

Ne zaboravite i na kućne ljubimce, ukoliko ih ima na plovilu, jer njima takođe treba obezbediti adekvatni spasilački prsluk.

Kao najbolji na tržištu se do sada pokazao prsluk za spasavanje Pro Race 2, koji je dizajniran kao ultimativna jakna sa visokim performansama.

Neophodna sigurnosna oprema za plovila u 2021. godini – Flotacioni uređaji koji se mogu bacati

Pored prsluka za spasavanje koji su obavezna sigurnosna oprema na plovilu, biće vam potreban i minimum jedan plutajući uređaj koji možete baciti pojedincu u vodu u slučaju da se on nađe u nevolji. Zapravo, uvek je bolje da imate više ovakvih predmeta za spasavanje, ali za početak je dovoljno barem jedan.

Kolut za spasavanje - Tehnonautika Zemun

U ove svrhe može poslužiti jastuk, kolut, potkovica, bova, tuba ili neki drugi predmet.

Plutajući splav za spasavanje je namenjen za maksimalno 8 osoba i dobro ga je imati na većim plovilima.

Neki od ovih predmeta mogu imati priložen kanap, tako da možete osobu privući bliže čamcu, a zatim je izvući iz vode. Veoma je popularno i plutajuće uže za spasavanje na vodi.

Vizuelni signalni uređaji i uređaji za zvučnu signalizaciju

Postoje različiti zahtevi vezani za vizuelne signalne uređaje, pre svega prema veličini plovila.

Zvukovi mogu privući pomoć i danju i noću, a posebno su efikasni u magli. Prenosne ili fiksne “zviždaljke“ su neophodne kao uređaji za stvaranje zvuka za sve čamce.

Veća plovila takođe treba da nose zvono koje se oglašava u redovnim intervalima u vreme ograničene vidljivosti poput magle.

Aparati za gašenje požara i set za prvu pomoć

Manjim plovilima je potreban minimum jedan aparat za gašenje požara tipa B-1, a nešto većim čamcima potrebna su dva tipa B-1 ili jedan B -2 tipa. Ne zaboravite da se prilikom kupovine aparata za gašenje požara konsultujete sa osobljem o tome kak oda ga pravilno koristite.

Ukoliko ne znate da rukujete ovim aparatom, to može biti veliki problem.

Znajte da je rukovanje aparatom za gašenje požara veoma jednostavno, zato nije na odmet da znate u svakom trenutku kako da budete spremni da ga iskoristite.

sigurnosna oprema za plovila Tehnonautika 3

Ne zaboravite i na set za prvu pomoć – bez ovoga nema kretanja na plovidbu.

Tehnonautika – Mesto gde možete pronaći svu neophodnu opremu za plovila!

Uživanje u bezbednoj plovidbi je nemoguće zamisliti bez odgovarajuće nautičke opreme, gde svakako spada i sigurnosna oprema.

Tehnonautika vam je i u 2021. godini omogućila da veoma jednostavno nabavite svu neophodnu opremu za svoje plovilo.

Sada već prepoznatljiva prodavnica nautičke opreme u Beogradu vam stoji na raspolaganju  i online putem, budući da imamo veoma moderan i prilagođen web shop.

U našoj prodavnici nautičke opreme imate na raspolaganju sve što vam je potrebno da opremite svog ljubimca na vodi, od opreme i delova za plovila, pa sve do kvalitetne palubne opreme.

Ukoliko to želite, slobodno prošetajte i do naše prodavnice u Zemunu, u ulici Kej Oslobođenja 23.

Kontaktirajte nas za sva dodatna pitanja i savete oko pametne kupovine.

Bezbedna plovidba na prvom mestu – Tehnonautika uz vas i u 2021. godini!

1 thoughts on “Neophodna sigurnosna oprema za plovila u 2021. godini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *