Blog

Spasilačka oprema – Neophodna oprema na svakom brodu!

Spasilacka oprema

Spasilačka oprema odnosno oprema za spasavanje predstavlja nezaobilazan deo zaštitne i sigurnosne nautičke opreme. Nijedan brod, čamac ili druga vrsta plovnog objekta ne sme se naći na otvorenim vodama bez adekvatne sigurnosne opreme u koju spada i spasilačka oprema.

Kako vaša bezbednost nijednog trenutka ne bi bila ugrožena, osnovna oprema za spasavanje mora se naći na vašem plovilu. Jedino na taj način možete u potpunosti uživati u plovidbi na moru, jezeru ili drugoj vodenoj površini.

Spasilačka oprema ne može se zamisliti bez pojasa za spasavanje

Spasilačka oprema ne bi bila potpuna bez njenog esencijalnog i nezaobilaznog dela – pojasa za spasavanje.

Bez adekvatne opreme za spasavanje ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati. Kako većini ljudi na pomen reči ‘plovidba’ prvo pada na pamet luda zabava i avantura na vodi, uglavnom se zapostavlja ovaj veoma važan element nautičke opreme. Iz tog razloga je veoma važno preduzeti sve neophodne mere bezbednosti i sigurnosti na vodi, za sve osobe koje se u tom trenutku nalaze na plovilu.

Bezbednost na vodi uvek mora biti prioritet! Ni u kom slučaju ovo ne smete smetnuti sa uma. Kako se uživanje na vodi ne bi pretvorilo u noćnu moru usled loših vremenskih uslova ili neke druge nesrećne situacije, spasilačka oprema mora biti uz vas.

Spasilacka opremaKao što im i samo ime kaže pojasevi za spasavanje (ponekad se nazivaju i prsluci) imaju ključnu ulogu kada je reč o situaciji ili pitanju života ili smrti. U ekstremnim situacijama, pojas za spasavanje može vam spasiti život! Samo i isključivo iz tog razloga je od presudnog značaja da shvatite njegovu vrednost.

 

Ukoliko dođe do nezgode na vodi ili do potonuća plovila, pojasevi za spasavanje pomoći će vam da ne potonete, odnosno da plutate na vodi dok čekate pomoć. Oni su od izuzetne važnosti za neplivače. Iz ovog razloga kreirani su i posebni pojasevi za neplivače, kao i za decu.

Posebna vrsta pojaseva za spasavanje su kolutovi za spasavanje. Oni se bacaju u vodu i uz pomoć plutajućeg užeta za spasavanje dobacuju do davljenika.

Spasilačka oprema – Vrste i podele prema nameni

Spasilačka oprema se može podeliti na više načina. Pre svega, postoji podela na individualnu opremu za spasavanje i kolektivnu opremu.

Kao što smo ranije naglasili, pojasevi, prsluci i kolutovi za spasavanje su osnovna i najvažnija oprema za spasavanje. Upravo ovi elementi spasilačke opreme svrstavaju se u individualnu opremu. Namenjene su za jednu osobu i koriste se u svrhe spasavanja pojedinaca.

Termozaštitna odela odnosno sredstva se takođe svrstavaju u individualnu opremu za spasavanje. Odela ovog tipa dizajnirana su tako da sprečavaju pad temperature tela. Hipotermija je ozbiljna komplikacija usled dužeg boravka u hladnoj vodi, te su ova odela odličan vid zaštite u ekstremnim situacijama.

Kolektivnu spasilačku opremu za brod čine razni plovni objekti (uglavnom čamci) koji se spuštaju u vodu u slučaju da se brod ošteti, kako bi se spasili životi ljudi. Splavovi za spasavanje se takođe koriste u ove svrhe. Naravno i mehanizam kojim se oni spuštaju u vodu takođe se ubraja u kolektivnu spasilačku opremu. Kapacitet ovih čamaca ili splavova srazmeran je broju posade i putnika.

Gde možete pronaći najkvalitetniju opremu za spasavanje?

Ukoliko vam je potrebna nova oprema za spasavanje, najkvalitetniji izbor iste možete pronaći u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika.

U našem širokom asortimanu možete pronaći sigurnosni pojas Pro Race koji će biti vaš najbolji saveznik pri svakom isplovljavanju. Još mnogo različitih modela možete pronaći na našem web shop-u ili u prodavnici.

Spasilacka oprema

 

Kada se govori o sigurnosnoj opremi nikako se ne sme zaboraviti ni na set prve pomoći. U situacijama kada je potrebno brzo reagovanje (povrede, posekotine, ogrebotine) ovaj set će vam biti itekako od koristi.

Za više informacija o spasilačkoj ili bilo kojoj drugoj nautičkoj opremi u svakom trenutku nas možete kontaktirati.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *