Blog

Rasveta za plovila – Sigurna plovidba noću je prioritet!

Rasveta za plovila

Rasveta za plovila predstavlja jedan od esencijalnih delova sigurnosne nautičke opreme. Bez adekvatnog osvetljenja, brodovi nikako ne bi trebalo da isplovljavaju, naročito ne u noćnim uslovima. Rasveta za plovila služi za jasno pozicioniranje broda u odnosu na druge plovne objekte.

Pod osvetljenjem plovila podrazumevamo i navigaciona i signalizaciona svetla, ali i unutrašnje (ambijentalno) osvetljenje broda.

Zašto je rasveta za plovila najbitniji element noćne plovidbe?

Bezbednost na vodi uvek mora biti prioritet. Tu nema dileme. Kako ne želite da ugrozite ni sopstveni život, tako ne želite da ugrozite i živote drugih osoba koje se nalaze na vašem ili drugom brodu na istoj vodenoj površini po kojoj plovite. Noću je vidljivost itekako smanjena i upravo iz tog razloga neophodna vam je adekvatna rasveta za plovila.

Rasveta za plovila

Osvetljenje plovila pozicionim svetlima koristi se u svrhe izbegavanja moguće havarije, sudara brodova  i drugih nesreća na vodi. One služe da ukažu drugim brodovima na to da se vi nalazite u njihovoj neposrednoj blizini.

Rasveta za plovilo je najvažniji element noćne plovidbe, ali to ne znači da se tokom dnevne plovidbe treba zanemariti. Ona se koristi prilikom izvođenja raznih manevara na vodi, u cilju obeležavanja vaše pozicije na vodi, u slučaju opasnosti i u mnogim drugim slučajevima.

Kojim svetlima mora biti opremljeno vaše plovilo?

Postoji mnogo različitih vrsta signalizaconih svetla koje se koriste na svim vrstama plovila. Možemo ih podeliti prema namenama ili svrhama kojima služe. U zavisnosti od toga, razlikujemo signalizaciona svetla različitih boja.

Bočna svetla mogu biti zelene ili crvene boje, u zavisnosti od toga na kojoj strani plovila se postavljaju. Zelena signalizaciona svetla se postavljaju sa desne strane. Crvena signalizaciona svetla se postavljaju sa leve strane plovila. Ove vrste navigacionih svetala zaklapaju ugao od 112,5 stepeni.

Postoji i takozvalno jarbolno svetlo. Kao što mu i sam naziv kaže, ovo svetlo se postavlja na vrh jarbola i isijava neprekidnu jaku svetlost. Krmeno svetlo se postavlja sa zadnje strane plovila odnosno broda. U našoj ponudi možete pronaći krmeno svetlo za brodove do 12 metara, sa crnim kućištem.

Još jedan obavezan deo rasvete za plovila jeste i sidreno svetlo. Drugačije se naziva i “svetlo koje se vidi sa svih strana“. Sam ovaj naziv govori o njegovoj važnosti, naročito prilikom usidravanja plovila noću. Ovo svetlo je neophodno uključiti uvek kada se plovilo sidri. Njegovo postavljanje se uglavnom vrši na vrhu jarbola.

Rasveta za plovila podrazumeva i ambijentalno osvetljenje broda

Unutrašnja, odnosno ambijentalna rasveta vašeg plovila je takođe veoma važna i nikako se ne sme zapostaviti.

Ovakva rasveta za plovila služi kako bi se osvetlela kabina, toalet, hodnici i druge prostorije unutar vašeg broda.

LED rasveta za plovila postaje sve popularnija poslednjih nekoliko godina, kako za osvetljavanje domaćinstva, tako i za osvetljavanje unutrašnjosti broda. Ovo nije bez razloga. Naime, osvetljenje koje pružaju LED svetla je veoma ugodno za ljudsko oko jer ono oponaša dnevnu svetlost.

Rasveta za plovila

Osim što pružaju ugodan osećaj noću, ona su daleko dugotrajnija i efikasnija od klasičnih sijalica i klasične rasvete. S obzirom na to da LED svetiljke troše mnogo manje energije od klasičnih, one su i ekonomičniji izbor jer smanjuju troškove napajanja.

Unutrašnje osvetljenje podrazumeva i postavljanje svetala za uzbunu na zidovima broda u slučaju neposredne opasnosti.

Tehnonautika – Sve što vam je potrebno za ugodnu plovidbu možete pronaći kod nas!

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći sve što vam je neophodno kako biste u potpunosti mogli da uživate u čarima plovidbe. Sigurnost i bezbednost uvek moraju da budu na prvom mestu. Stoga vam je neophodna adekvatna sigurnosna oprema za plovilo.

Pored toga, kod nas možete pronaći i širok izbor palubne opreme, elektronike za brodove, Inox galanterije, zaštitne opreme i slično. Ukoliko ste ljubitelj sportova na vodi kod nas možete pronaći i svu neophodnu opremu kako biste bili potpuno bezbedni tokom boravka na otvorenim vodama.

Posetite naš web shop ili prodavnicu i osigurajte svoje sledeće isplovljavanje!

2 thoughts on “Rasveta za plovila – Sigurna plovidba noću je prioritet!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *