Blog

Antivegetativni premazi za čamce i plovila

Antivegetativni premazi za čamce

Antivegetativni premazi za čamce koriste se u svrhe zaštite od namogilavanja morskih mikroorganizama na površini plovila koja je pod vodom. Drugačije se nazivaju i antialginima.

Antialgini su zapravo veoma praktičan način da zaštitite svoje plovilo i pripremite ga i za zimsku sezonu, kada će ono biti na suvom.

Ovi premazi su izuzetno važni za vaše plovilo, jer osiguravaju bezbednu plovidbu tokom ili van sezone. Kao takvi, svrstavaju se u najbitnije premaze, lakove ili zaštitne slojeve za čamce i druge plovne objekte.

Kako se koriste antivegetativni premazi za čamce i zašto su toliko važni otkrivamo vam u narednim redovima.

Šta su antivegetativni premazi za čamce?

Ukratko rečeno, antialgini su premazi koji se nanose na trup plovnog objekta.

Ovi antivegetativni premazi imaju ulogu u sprečavanju nakupljanja algi i drugih vodenih organizama na trup vašeg broda, čamca, jedrenjaka ili drugog plovila.

Antivegetativni premazi za čamce

Kako je većina plovila uglavnom u vodi, važna je adekvatna zaštita njegove spoljašnjosti. Nagomilavanje vodenih mikroorganizama na trup plovila vremenom dovodi do propadanja istog. Kako se ovo ne bi dogodilo, upotreba antialgina je neminovna.

Prljavština, alge i ostali organizmi koji žive u vodi mogu ozbiljno oštetiti vaš čamac. Osim toga, oni mogu uticati i na performanse, strukturu i stabilnost plovila u toku plovidbe.

Iz tog razloga, antivegetativni premazi za čamce igraju zaista važnu ulogu kada je u pitanju održavanje plovila van sezone.

Kako biste bili potpuno sigurni da će antivegetativni premaz učiniti posao kako treba, birajte samo kvalitetne proizvode. Ukoliko vam je potreban antialgin, možete ga nabaviti u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika.

Kakvi antivegetativni premazi za čamce postoje?

Kada govorimo o antivegetativnim premazima za plovila, mislimo pre svega na tri osnovne vrste.

Prva vrsta antialgina su tvrdi antialgini. Ova vrsta antialgina je osnovni zaštitni sloj za plovila. Najveća prednost tvrdih antivegetativnih premaza za čamce jeste njihova dugotrajnost. Kada svoje plovilo zaštitite tvrdim antialginom, postupak nećete morati ponavljati barem nekoliko sezona. Ipak, kada dođe vreme za to, moraćete ukloniti ostatak tvrdog antialgina. Ukoliko svoje plovilo koristite često, odnosno ukoliko ste strastveni nautičar, tvrdi antivegetativni premazi najbolje su rešenje za vas.

Erodirajući antialgini predstavljaju drugu vrstu antivegetativnih premaza za čamce i brodove. Kao što im i samo ime kaže, služe za zaštitu plovila od erozije. Ono što je specifično za erodirajuće antialgine jeste činjenica da sadrže biocide, pesticide koji uništavaju mikroorganizme.

Najkvalitetnija i izuzetno dugotrajna vrsta antialgina jesu antialgini na bazi bakra. Pored tvrdih antialgina, i ovu vrstu odlikuje velika dugotrajnost. Nanošenjem jednog sloja ovog antialgina, bićete mirni i do deset godina. Iako su skuplji od prethodne dve vrste, antialgini na bazi bakra su ekonomski isplativiji izbor. Kada uzmete u obzir da je vaše plovilo zaštićeno tokom cele decenije, možda su upravo ovi antialgini pravi izbor za vas.

Kako se nanose antialgini?

Pre nego što nanesete antialgin, neophodno je da temeljno očistite plovni objekat. Ukoliko se na vašem plovilu nalaze ostaci tvrdog antialgina, neophodno je skinuti ih. Nakon toga, plovilo je neophodno oprati vodom i deterdžentom za brodove. U te svrhe možete koristiti kozmetiku za brodove.

Antivegetativni premazi za čamce

Kada je plovilo potpuno suvo i čisto, tek tada možete krenuti sa nanošenjem antialgina. Prvi sloj antialgina uvek mora biti tanak. Iskusni nautičari praktikuju nanošenje i drugog sloja nakon što se prvi u potpunosti osuši. Ukoliko želite, deblji zaštitni sloj možete naneti na delove broda sklone habanju.

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći najkvalitetnije antialgine. Antivegetativni premazi za čamce koji se nalaze u našoj ponudi su vrhunskog kvaliteta, te omogućuju adekvatnu zaštitu vašem plovilu.

Posetite našu online prodavnicu i pronađite svu neophodnu nautičku opremu za udobnu i komfornu plovidbu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *