Uncategorized

Kaljužne pumpe za čamac

Kaljuzne pumpe za camac

Kaljužne pumpe za čamac neophodan su deo plovidbene i nautičke opreme. Bez kaljužne pumpe nikako i u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati.

Iako se često nepravedno zanemaruje, kaljužna pumpa je prva odbrana protiv potonuća plovnog objekta. Upravo iz tog raloga, prilikom kupovine kaljužne pumpe za čamac, trebalo bi se voditi isključivo kvalitetom, nikako cenom. Jedino kvalitetne kaljužne pumpe mogu biti pouzdan partner pri svakoj plovidbi, koliko god duga bila.

Ako ste ljubitelj plovidbe i već dugo godina se bavite time, sigurno ste imali prilike da se susretnete sa situacijom kada vam je kaljužna pumpa bila prva linija odbrane. Nažalost, mnogi ljude shvate važnost pumpe tek kada se za njom javi potreba. U velikom broju slučajeva, ona se zanemaruje i tada nastaju problemi.

Na plovilu je uvek neophodno posedovati odgovarajuću zaštitnu, sigurnosnu, palubnu i plovidbenu opremu. Bez kompletne opreme nikada ne može biti potpuno sigurno isploviti. Kako biste se u potpunosti prepustili čarima plovidbe, postarajte se da vaše plovilo poseduje sve neophodno za bezbrižno krstarenje.

Jedan od osnovnih elemenata bezbrižne plovidbe, svakako je i kaljužna pumpa. Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika otkriva vam njen značaj i ulogu u nautičkom svetu.

Koja je uloga kaljužne pumpe za čamac?

Pre nego što detaljnije objasnimo ulogu kaljužne pumpe, trebalo bi pojasniti i sam pojam “kaljuža“. Kaljuža je najniža tačka unutrašnjosti broda ili drugog plovnog objekta. Upravo se u ovoj tački skuplja najviše nepotrebne vode. Voda koja se nađe u ovoj tački ne mora biti isključivo voda iz reke ili mora. Naime, ona se može skupljati u kaljuži i prilikom kondenzacije, nevremena na vodi i usled problema sa vodovodnim sistemom i slično.

Kaljuzne pumpe za camac

Ipak, najgori scenario dolaska vode u ovaj deo broda jeste probijanje trupa u slučaju sudara sa drugim plovilom ili određenim objektom.

Iz ovog razloga javila se i potreba za stvaranjem načina za izbacivanje vode sa plovila i nekim vidom odbrane od ovakvog scenarija. Tada su kreirane i osmišljene kaljužne pumpe za čamac.

Njihova osnovna uloga jeste da izbacuju višak vode iz kaljuže. Osim toga, one pružaju vlasniku plovila dovoljno vremena da pronađe izvor curenja vode ili, u ektremnijim situacijama, da obuče sigurnosni pojas.

Vrste kaljužnih pumpi za čamac

Kada govorimo o kaljužnim pumpama za čamac, brod, jahtu ili neko drugo plovilo, uglavnom govorimo o električnim ili ručnim pumpama.

Električne kaljužne pumpe se dalje mogu podeliti na centrifugalne i na membranske kaljužne pumpe.

Centrifugalne kaljužne pumpe izbacuju vodu uz pomoć kinetičke energije. Pri tome se oslanjaju na čvrste rotore, koji dizajnom podsećaju na turbinu. Obrtanje rotora ubrzava protok vode i izbacuje je veoma efikasno. One su potopljene pumpe, što znači da sve vreme moraju biti u vodi. Njihova prednost je povoljna cena i izuzetna pouzdanost.

Membranske pumpe vodu uvlače kroz ulazni ventil, a izbacuju kroz izlazni ventil. Same izbacuju višak vazduha iz sistema, te efikasno izbacuju i vodu uzbrdnom putanjom. Ipak, ne mogu izbaciti ogromnu količinu vode, kao ni prljavštinu i otpatke koji mogu dovesti do začepljenja.

Ručne pumpe je poželjno uvek imati pored sebe u toku plovidbe. One će vam poslužiti kao odlična rezerva, u slučaju da električna pumpa zakaže.

Gde pronaći kaljužne pumpe za čamac?

Najkvalitetnije i najpouzdanije kaljužne pumpe za čamac možete pronaći u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika u Beogradu.

Nudimo vam ogroman asortiman nautičke opreme, neophodne za udobnu i sigurnu plovidbu. Pored kaljužnih pumpi, kod nas možete pronaći bokobrane i bove, kanape i užad, bitve, creva za vodu, kao i opremu za izvlačenje čamaca i mnogo toga drugog.

Kaljuzne pumpe za camac

Posetite našu online prodavnicu i uverite se u kvalitet koji vam nudimo!

Za dodatne informacije, u svakom trenutku možete nas kontaktirati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *