Blog

Bokobrani za plovila – Kakvu ulogu igraju?

Bokobrani za plovila

Bokobrani za plovila su neizostavan deo plovidbene nautičke opreme. Njihova osnovna uloga jeste zaštitna spoljašnjosti plovila.

Kada je plovidba na jesen ili plovidba u toku bilo kog godišnjeg doba u pitanju, zaštita vas i plovila mora biti od presudne važnosti. Jedino bezbedna i sigurna plovidba može biti i ugodna i udobna plovidba. U te svrhe koriste se i bokobrani.

Plovidba na moru ili jezeru ne može se opisati ni sa jednom drugom aktivnošću, naročito ne ako ste ljubitelj prirode i otvorenog prostora. Ipak, uvek se mora voditi računa o bezbednosti na plovnom objektu. Veoma je važno uveriti se da je na brodu ili drugom plovilu sve ono neophodno za sigurno putovanje. Stoga, proverite da li se na vašem plovilu nalaze svi elementi sigurnosne opreme, kao što su sigurnosni prsluci ili setovi za prvu pomoć. Nakon toga, odradite detaljnu proveru ispravnosti svih elemenata na brodu. Kada se uverite da je sa plovilom sve u redu, tek onda možete započeti plovidbu. Naravno, obratite pažnju da se i bokobrani za plovila nalaze na vašem plovnom objektu.

Šta su bokobrani za plovila?

Bokobrani za plovila su zapravo odbojnici koji služe za apsorbovanje kinetičke energije. Njihova glavna uloga započinje onog momenta kada plovilo pristaje u pristanište ili uz drugo plovilo.

Kao što smo i naglasili, njihova osnovna svrha jeste zaštita spoljašnje strukture broda ili drugog plovnog objekta. Koriste se na raznim vrstama plovila – od teretnih do putničkih. Mogu se čak koristiti i na trajektima, privatnim jahtama ili čamcima.

Bokobrani za plovila

Sigurni smo da se pitate od čega se izrađuju bokobrani, koji služe kao “prva linija odbrane“ vašeg plovnog objekta. Na pravom ste mestu. Bokobrani se izrađuju od gume, plastike ili elastomera sa penom. U zavisnosti od toga za koji plovni objekat su namenjeni, na osnovu toga se i bira materijal bokobrana. Veličina bokobrana za plovila mora biti srazmerna veličini plovila.

Osim upotrebe na plovilima, bokobrani se mogu koristiti i za postavljanje u lukama, na bazama mostova ili na kanalima. I tada služe za usporavanje plovila, ali i za sprečavanje njihovog oštećenja prilikom sidrenja ili pristajanja u luku.

Kako se postavljaju bokobrani za plovila?

Postavljanje bokobrana je od krucijalne važnosti kada je u pitanju priprema plovila za krstarenje. Bokobrani se uvek postavljaju pre samog ulaska plovila u pristanište. Nakon što ono isplovi iz pristaništa bokobrane je neophodno demontirati. Ukoliko se to ne učini, oni postaju optrećenje za brod, te predstavljaju i mogući hazard za druga plovila.

Ugrađivanje, odnosno postavljanje bokobrana na plovilo teče određenim tokom. Pre svega, oni se nameštaju na brod pomoću odgovarajućeg užeta, odnosno kanapa. Dakle, bokobrani moraju biti vezani za plovilo.

Bokobrani se uvek postavljaju na određenu visinu, tako da njihov gornji deo nikako ne prelazi ivicu trupa plovila. Određivanje nagiba plovila i njihovo vezivanje je veština koju morate usavršavati, kako bi plovidba bila potpuno bezbedna.

Bez dobro postavljenih bokobrana, nikako ne bi trebalo isplovljavati morem, jezerom ili rekom. To je osnova sigurne i bezbedne plovidbe.

Gde pronaći najkvalitetnije bokobrane i drugu plovidbenu opremu?

Bokobrane za plovila izuzetnog kvaliteta i izdržljivosti možete pronaći u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika u Beogradu.

Kada birate bokobrane za plovni objekat, prioritet bi trebalo da bude kvalitet, a ne cena. S obzirom na to da bokobrani igraju veoma važnu ulogu u zaštiti spoljašnjosti broda, na njima nikako ne bi trebalo štedeti. Naša prodavnica nautičke opreme nudi vam najkvalitetnije bokobrane i bove, kao i ostalu nautičku opremu.

Pronađite opremu za sve vrste plovila i obezbedite svoj plovni objekat na vreme. Tehnonautika vam nudi i mogućnost kupovine online, putem našeg web shop-a. Time vam pružamo mogućnost kupovine kvalitetne palubne, sigurnosne i druge nautičke opreme iz udobnosti fotelje.

Bokobrani za plovila

Pronađite sve što vam je neophodno za udobnu plovidbu u našoj prodavnici!