Blog

Upravljački sistemi za plovila

Upravljacki sistemi za plovila

Upravljački sistemi za plovila su neophodan i esencijalan deo nautičke opreme. Bez funkcionalnog sistema za upravljanje brodom ili čamcem ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati.

U upravljačke sisteme svrstavamo volane za plovila, delove i opremu, upravljačke sajle, sajle gasa i sajle menjača. Sve neophodno za ugodno upravljanje plovilom čini ovu kategoriju nautičke opreme.

Kormila i volani za čamce

Kormila za brod predstavljaju uređaje koji služe za određivanje i održavanje smera kretanja broda i drugog plovnog objekta. Bez kormila, upravljanje brodom u pravcu levo-desno ne bi bilo moguće. Nijedna plovidba ne može se smatrati bezbednom ukoliko na brodu ne postoji adekvatan upravljački mehanizam.

Kormilo je predstavljalo pravu revoluciju u nautici. Istraživanje svetskih vodenih površina je bilo podsticaj za razvijanje mehanizma koji će služiti za upravljanje broda. Dotadašnji mehanizmi nisu uspevali da ispune očekivanja nautičara u ovakvim namerama. Stoga, stvoreno je i kormilo za brod.

Upravljacki sistemi za plovila

Smatra se da je primena prvih volana za brod počela početkom osamnaestog veka. Ipak, ovaj datum je samo pretpostavka, s obzirom na to da se bazira na slikama brodova koje su nastale te godine. Moguće je da je kormilo osmišljeno daleko ranije, ali da se tada počelo koristiti širom sveta.

Savremen način plovidbe iziskuje i modernije verzije kormila za brod ili volana za čamac. U današnje vreme moguće je pronaći veliki izbor modela volana, u zavisnosti od tipa upravljačkog mehanizma kojim se koriste. Tako Kormilo Mahagoni – Mesing 450mm izrađeno od mahagonija sa mesinganom čaurom odgovara svim tipovima upravljačkih mehanizama.

Upravljački mehanizmi i upravljački sistemi za plovila

Kada govorimo o upravljačkim sistemima na plovilima, ne možemo a da ne spomenemo upravljačke mehanizme.

Postoje različite vrste upravljačkih mehanizama, a oni se mogu izrađivati od različitih materijala – pocinkovanog čelika, legure cinka, aluminijumskih legura i slično.

Multiflex LM-H-101 upravljački mehanizam se veoma lako povezuje sa volanom (kormilom). Ovaj moderni upravljački mehanzam je dizajniran za brzu i jednostavnu montažu. Osim toga, pogodan je za primene na jednom motoru. Odlikuje ga kompaktan dizajn i neverovatna snaga i izdržljivost. Osovina ovog upravljačkog sistema je od pocinkovanog čelika, a poklopac kormila je legura cinka. Ovaj mehanizam koristi sajlu SC 16 (M66) koju možete pronaći u prodavnici Tehnonautika.

Sa druge strane, Multiflex LM-H-201A-B upravljački mehanizam je dizajniran za pojedine vanbrodske motore do 40kW (55Hp). Ima podesive položaje za montiranje. Ovo je osmišljeno kako bi odgovaralo potrebama vašeg broda. Poklopac kormila je aluminijumska legura, dok su osovina i zupčanik izrađeni od legure cinka.

Sajle za upravljačke mehanizme i ostalu opremu pronađite u prodavnici Tehnonautika

Ostale delove i opremu koju koriste upravljački sistemi za plovila možete pronaći u širokom asortimanu prodavnice Tehnonautika.

Pored volana (kormila) za brod i upravljačkih mehanizama, pronađite i sajle gasa, sajle menjača i ostale sajle za upravljačke mehanizme.

U našoj prodavnici možete pronaći i drugu nautičku opremu – palubnu ili sigurnosnu. U našoj ponudi uvek se nalazi najkvalitetnija sigurnosna oprema, kao što su sigurnosni prsluci, kolutovi za spasavanje ili setovi prve pomoći.

Ukoliko želite da vaša plovidba protekne u najboljem redu, neophodno je da se na brodu pronađe sva adekvatna oprema – bokobrani i bove, navigaciona oprema, oprema za spasavanje i druga nautička oprema.

Bezbednost na otvorenim vodama mora biti od presudne važnosti. Stoga, veoma je važno uložiti novac u kvaltietnu opremu, koja vas ni u jednom trenutku neće razočarati i izneveriti. Posedovanje kvalitetne opreme nije stvar luksuza, već osnova sigurne plovidbe i vaše sigurnosti na moru, jezeru ili drugim vodenim površinama.

Upravljacki sistemi za plovila

Posetite naš web shop ili našu prodavnicu nautičke opreme u Beogradu i pronađite sve neophodno za bezbednu, opuštajuću i nezaboravnu plovidbu!