Nautika

Farbanje brodova i drugih vrsta plovnih objekata

Farbanje brodova

Farbanje brodova je veoma važno za njihovo pravilno održavanje. Prvenstveno, ova procedura se vrši radi estetike spoljašnjosti plovnog objekta. Ipak, farbanje plovila je veoma važno i iz sigurnosnih, odnosno zaštitnih razloga.

Zaštita plovila je od krucijalnog značaja za produžavanje “radnog veka“ broda, jedrilice, čamca ili drugog plovnog objekta. Plovni objekti su svakodnevno izloženi vremenskim uslovima. U toku leta, podnose izuzetno visoke temperature i sunce koje prži. Tokom zime su izloženi snegu, vetru i zamrzavanju. Stoga, veoma je važno pravilno održavanje i njihova priprema za izdržavanje loših vremenskih uslova.

Farbanje plovila samo je jedna od procedura koja se vrši u ove svrhe. U održavanje plovila spada i nanošenje antivegetativnih premaza, kao i upotreba prekrivki i cerada. Sve ove procedure i aspekti zaštite plovila prva su linija odbrane plovila i predstavljaju investiciju koja će se sasvim sigurno isplatiti.

Kada jednom naučite kako se pravilno farbaju plovila, shvatićete i svrhu ove neophodne procedure. Pravilno farbanje učiniće da vaše plovno sredstvo uvek izgleda sjajno i bude kao novo.

Prodavnica nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika, vam otkriva kako se pravilno izvodi farbanje brodova i drugih plovnih objekata i koja je osnovna svrha upotrebe boje za plovila.

Pre farbanja brodova neophodno je izvršiti njihovu detaljnu pripremu

Priprema plovila za nanošenje boje je prvi korak u farbanju brodova i drugih plovnih objekata. Ova priprema se odnosi i na boje, ali i na samo plovilo. Detaljna priprema je veoma važna i predstavlja veći deo celokupne procedure.

Kada govorimo o pripremi boje, neophodno ju je dobro promešati. Ukoliko koristite dvokomponentne boje, prvo je potrebno promešati osnovnu komponentu. Nakon toga se stavlja druga komponenta, odnosno katalizator. Tek kada ste pomešali dve osnovne komponente, na red sledi i odgovarajući razređivač farbe.

Farbanje brodova

Priprema samog plovila podrazumeva čišćenje broda ili čamca od nakupljene prljavštine i prašine. U ovu svrhu možete koristiti krpu natopljenu alkoholom. Zatim, neophodno je brušenje ukoliko postoje elementi rđe ili punjenje u slučaju većih udubljenja na čamcu. Takođe, postarajte se da na vašem plovilu nisu vidljiva mehanička oštećenja. Ukoliko ona ipak postoje, neophodno je izvršiti njihovu sanaciju.

Zatim, na red sledi skidanje prethodne boje, kao i oblaganje zaštitnim slojem. Tek tada je moguće izvršiti premazivanje novom, svežom bojom. Za nanošenje farbe koristite četku ili valjak vrhunskog kvaliteta, kako bi čitav proces tekao bez problema.

Nijedan korak u pripremi plovila i pripremi farbe ne sme se preskočiti, jer se jedino na taj način dobijaju najbolji i najdugotrajniji rezultati. Prateći ove korake, vaše plovilo biće ofarbano na pravi način i spremno za korišćenje ili čuvanje van sezone.

Kako se skida stara boja sa plovila?

Kao što smo i naglasili, farbanje brodova nije jednostavna procedura i zahteva od vas mnogo vremena. Ipak, ona se itekako isplati kada se uradi na pravi način.

Ukoliko se stara boja plovila ljušti, moguće je odstraniti na više načina. Moguće je koristiti specijalne paste, pomoću kojih se skida boja i sa čeličnih površina. Kada se ona nanese, stara boja se omekša, te se špatulom lako i skida. Osim toga, moguće je skinuti boju i plamenom. Na ovaj način boja se uglavnom skida sa drvenih površina.

Ipak, najbolji način za skidanje stare boje svakako je peskarenje. U ovom procesu koristi se suv i grub pesak, stoga i naziv “peskarenje“. Ono se vrši na površinama plovila od čelika ili betona.

Brušenjem se takođe može skinuti stara boja za broda. Tada se koriste specijalni papiri za brušenje, ali je moguća i upotreba ručne brusilice. Na taj način postiže se glatka površina.

Odaberite najbolje boje za farbanje brodova u Tehnonautici

Najbolje boje i antialgine (antivegetativne premaze) možete pronaći u našoj prodavnici u Beogradu.

Farbanje brodova

Osim toga, nudimo vam širok izbor ostale nautičke opreme – palubnu opremu, sigurnosnu i zaštitnu opremu za plovila. Posetite naš sajt i poručite sve što vam je neophodno za vaše plovilo već danas. Naš web shop nudi vam mnoštvo proizvoda koje će olakšati pripremu plovila za sezonu ili održavanje plovila van sezone.

Posetite nas!