Blog

SUP daske – Za nezaboravan boravak na vodi!

SUP daske

SUP daske predstavljaju neophodnu opremu za takozvano stojeće veslanje, koje postaje sve popularniji vodeni sport širom sveta.

Stojeće veslanje ili stand up paddle – SUP predstavlja posebnu vrstu aktivnosti na vodi, koja vam pruža mogućnost da se opustite i uživate u čarima prirode na jedinstven način. Svako ko je barem jednom probao šetanje po vodi iznova i iznova mu se vraća. SUP-ovanje ili SUP-anje zaista predstavlja užitak koji se ne može porediti ni sa jednim drugim iskustvom na reci, jezeru, moru ili drugoj vodenoj površini.

Pored klasičnog veslanja, kajakaštva i surfovanja, stojeće veslanje predstavlja jedan od najinteresantnijih vodenih sportova u svetu. Kako biste mogli u potpunosti da uživate u SUPovanju, biće vam neophodna i određena oprema. Pre svega – SUP daske.

Zašto je veslanje stojeći sve atraktivniji sport i šta vam je sve potrebno za potpuni užitak na vodi otkrivamo vam u narednim redovima.

U čemu se odgleda popularnost stojećeg veslanja?

S obzirom na to da živimo u savremenom dobu i naš tempo svakodnevice je brži nego ranijih godina, neophodno nam je vreme za opuštanje. Dok neki biraju opuštanje u sopstvenom domu, drugi se ipak odlučuju za boravak u prirodi. Plovidba u sezoni je jedan od najmagičnijih načina da svoje brige ostavite za sobom na nekoliko sati i prepustite se čarima prirode koja vas okružuje. I naučno je dokazano da boravak u blizini vode ima lekovito dejstvo na naš organizam, ali i pozitivan učinak na našu psihu.

SUP daske

Osim plovidbe, možete se odlučiti i za određeni vodeni sport. Najveći razlog za popularnost stojećeg veslanja na dasci svakako je taj što vam pruža priliku da se opustite, a u isto vreme vežbate. Isto tako, održavanje ravnoteže na dasci ima sposobnost podsticanja uma na vežbanje i strpljenja i koncentracije.

Još jedan razlog za atraktivnost ovog vodenog sporta jeste što ne postoje ograničenja uzrasta osobe koja se njime može baviti. Od najmlađih do najstarijih – svi mogu uživati u blagodetima koje stojeće veslanje na dasci donosi sa sobom.

Koje vrste SUP daski postoje?

Daske za stojeće veslanje dolaze u različitim oblicima i izrađene su od raznih materijala. Pre nego što se odlučite za određeni model, važno je da poznajete barem osnovne elemente koji čine dasku, i materijale od kojih su sačinjene. Na taj način, lakše ćete se odlučiti za model koji odgovara vašim potrebama.

SUP daske možemo podeliti u odnosu na materijal izrade, i to na sledeći način:

  • tvrde SUP ploče, najčepće od staklenih vlakana ili epoksi smole,
  • meke daske na naduvavanje, od dropstitch materijala.

Isto tako, možemo ih deliti i prema osnovnim namenama ili obliku:

  • Allaroundsup ili višenamenska SUP daska,
  • Touringsup ili daske za opušteno veslanje,
  • multifunkcionalne daske,
  • Windsup ili daske za veslanje na vetru,
  • Wavesup ili daske za veslanje na talasima.

U zavisnosti od toga za šta vam je neophodna SUP daska, odabraćete i model iste. U prodavnici nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika, možete pronaći najkvalitetnije daske za stojeće veslanje, izrađene od vrhunskih materijala, koje krasi izuzetna stabilnost i dugotrajnost.

Koja oprema vam, osim SUP daske, treba za bavljenje ovim vodenim sportom?

Kako biste u potpunosti iskoristili potencijal vaše daske za stojeće veslanje, biće vam neophodna i dodatna oprema. Važno je da znate, da se oprema za SUP-ovanje najčešće kupuje u kompletu sa samom daskom.

SUP daske

Tako, u prodavnici Tehnonautika možete pronaći Aqua Marine Super Trip kolekciju, koju, pre svega, čini daska za više osoba, te sa svojim prijateljima i članovima porodice možete uživati na vodi. Zatim, dve velike odvojive peraje za dodatnu stabilnost i sposobnost praćenja, kao i dva vazdušna ventila i pumpe za brzo naduvavanje i ispumpavanje. Osim ovih komponenti, biće vam neophodna i vesla.

U našoj prodavnici možete pronaći i svu ostalu, dodatnu opremu za SUP, ali i za druge vodene sportove. Posetite nas ili potražite željeni proizvod na našem nautičkom web shop-u. Čekamo vas!