Blog

Zašto su vam potrebni megafoni za plovila?

Megafoni za plovila

Megafoni za plovila, trube ili razglas su obično prenosivi ili ručni akustični uređaji konusnog oblika, koji se koriste za pojačavanje glasa ili drugih zvukova, kao i za usmeravanje zvuka u određenom pravcu.

Zvuk se, govorom, unosi u uski kraj megafona, a zvučni talasi prostiru se iz širokog kraja. Megafon povećava jačinu zvuka tako što povećava akustičnu impedansu koju poseduju glasne žice, usklađujući impedansu glasnih žica sa vazduhom, tako da se emituje veća snaga zvuka. Takođe služi i za usmeravanje zvučnih talasa u pravcu u kome je truba usmerena. Donekle iskrivljuje zvuk glasa jer je frekvencijski odziv megafona veći na višim frekvencijama zvuka. Od 1960-ih gore opisani akustični megafon sa glasovnim napajanjem zamenjen je električnim megafonom.

U nautici, megafoni se upotrebljavaju dugi niz decenija. Zapovednici na velikim brodovima koristili su ih za komande posadi, kako bi pojačali svoje glasove, da bi se mogli čuti celom dužinom broda. Na malim plovilima, mala je verovatnoća da ćete imati problema sa komunikacijom na palubi, ali vaš glas možda neće dovoljno dobro čuti ljudi na obali, drugi nautičari u okolini. Ovo je naročito slučaj kada vetar i talasi oko vas stvaraju mnogo buke. Prema tome, upotreba megafona podjednako je rasprostranjena i na malim plovilima, ali i na velikim brodovima.

Kada su nastali prvi megafoni?

Prvobitni pronalazač trube koja govori, odnosno megafona, je predmet istorijskih kontroverzi. Podjednako se pominju govornici u staroj Grčkoj, negde oko petog veka Pre nove ere.

Sa druge strane, slika Luja Nikolasa iz 17. veka prikazuje poglavicu Indijanaca kako koristi megafon napravljen od kore breze. Tekst ove ilustracije kaže da se poglavica ljudima obraća kroz ’’cev’’, ne bi li ga dovoljno dobro čuli.

Megafoni za plovila

Prvi uređaji najsličniji megafonu vezuju se za imena dva pronalazača – Samuela Morlanda i Atanasijusa Kirčera.

Morland je opisao megafon kao određenu vrstu roga, dok je Kirčer opisivao uređaj koji se koristio kao pojačivač zvuka.

Ipak, sam termin prvi put je upotrebio Tomas Edison, krajem 19. veka. Edison je konstruisao uređaj nalik trubi, koji bi služio za pojačavanje zvuka osobama sa oštećenim sluhom.

Vrste megafona za plovila

Kada govorimo o savremenim modelima megafona, razlikujemo dve vrste – akustični i električni megafon.

Akustični megafoni ređe se koriste u savremenom dobu, nego što je to bio slučaj ranije. Nije retkost da se upotrebljavaju na mestima gde bi vlaga i prisustvo vode moglo da ošteti sam uređaj – na plažama, naprimer. Akustične verzije ne sadrže nikakve elektronske uređaje za pojačavanje zvukova, već se on pojačava u zavisnosti od oblika i vrste materijala od kojih je sačinjen megafon. Obično imaju oblik kupe sa otvorom na užem kraju. Ovaj otvor drži se neposredno ispred ustiju osobe, kako bi se reprodukovao zvuk. Obično dolaze sa drškom, kako bi se lakše rukovalo.

Elektronski, odnosno električni megafoni daleko se više koriste, naročito u nautičkim svrhama. Znatno su teži od akustičnih verzija, ali imaju sposobnost neverovatnog pojačavanja zvuka. U savremeno doba, koriste se i megafoni sa baterijama, zarad lakšeg rukovanja i napajanja energijom neophodnom za rad.

Megafoni za plovila – Gde ih pronaći?

Ukoliko ste u potrazi za novim megafonom za vaše plovilo, prodavnica Tehnonautika, u svojoj ponudi ima najkvalitetniji uređaj, koji će ispuniti sva vaša očekivanja.

Osim toga, u našoj ponudi možete pronaći razne vrste ugradnih sirena, koje vam mogu biti od pomoći na otvorenim vodama.

Megafoni za plovila

Prodavnica nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika, nudi vam najveći izbor plovidbene opreme, kako palubne, tako i zaštitne. Kod nas možete pronaći svu elektriku i rasvetu za brod, ali i bokobrane, bove, Inox galanteriju, opremu za vanbrodske i brodske motore, kao i opremu za sportove na vodi.

Za više informacija o našem asortimanu možete posetiti naš nautički online shop ili nas kontaktirati telefonskim putem. Posetite našu prodavnicu i pronađite sve neophodno za vašu novu pustolovinu na vodi!