Blog

Zašto vam je neophodan nosač štapa zastavice?

Nosac stapa zastavice

Nosač štapa zastavice predstavlja neophodan element nautičke palubne opreme. Svako plovilo koje je u upotrebi trebalo bi da ga poseduje.

Plovidba otvorenim vodama može predstavljati nezaboravno iskustvo, kojem se većina iskusnih nautičara iznova i iznova raduje s početkom proleća i leta. Sa druge strane, i osobe koje se tek upućuju u svet nautike, sasvim sigurno znaju važnost sigurne i bezbedne plovidbe.

Nijedna plovidba ne može biti potpuno bezbedna bez svih neophodnih elemenata – palubne i sigurnosne nautičke opreme. Kao što biste vodili računa da se na vašem plovnom sredstvu nađu sigurnosni prsluci, kolutovi za spasavanje, bokobrani i bove, tako morate obratiti pažnju i na druge, sitnije detalje. Upravo to su zastavice i nosači štapova zastavica.

Zašto se koriste zastave za obeležavanje plovila?

Zastavice se od davnina koriste za adekvatno obeležavanje plovila. One su prigodno sredstvo koje doprinosi izgledu vašeg plovila, ali ima i praktičnu namenu – služi da se vaše plovilo razlikuje od ostalih u blizini.

Njihova uloga u istoriji pomorskog ratovanja čini njihovo otkriće još zanimljivijim. Nautičke zastave su prvobitno korišćene u drevnim vojnim susretima gde su zastave signalizirale drugim članovima flote da preduzmu određene akcije. Rane komunikacije sa zastavom bile su ograničene. Vekovima, pre radija i sonara, one su bile jedini način da se komunicira, podstakne ili istražuje plovilo koja prolazi ili dolazi u susret.

Nosac stapa zastavice

Signalne kodeks zastavice se koriste u međunarodno priznatom sistemu, koji uključuje 26 kvadratnih zastavica koje prikazuju slova abecede, brojeve i slično.

Kao što bi se očekivalo, na moru se može lako razlikovati samo nekoliko boja. Njihova vidljivost je presudna, a primarne boje crvena, plava, žuta, crna i bela su najuočljivije izdaleka. Kombinacija ovih boja je pažljivo osmišljena. Primetićete, radi jasnoće, dostupne zastave su ili crveno-bele, žute i plave, plavo-bele ili crno-bele. Održavanje kontrasta bilo je ključno za delotvornost na stotinama, ako ne i hiljadama milja od obale.

Ipak, postojala je potreba da se razvije kod koji bi funkcionisao u međunarodnim vodama, između stranih vlada i plovila. Stoga su uvedeni Međunarodni kodni signali (ICS).

Međunarodni kodni signali – Šta znače znaci koje vidite na signalnim zastavicama?

Ukoliko ste ikada imali prilike da vidite signalne kodeks zastavice, znate da dolaze u različitim oblicima, bojama i sa različitim znacima. Međutim, da li znate šta one zapravo govore?

Nautički signalni kodovi koriste se za komunikaciju, radi izbegavanja potencijalnih nepoželjnih situacija i nepogoda na otvorenim vodama.

Na slici ispod možete videti signalne kodove, a mi vam objašnjavamo šta oni zapravo i znače.

Nosac stapa zastavice

A: Alfa – ronilac dole; odmaknite se

B: Bravo – nošenje opasnog tereta

C: Čarli – da

D: Delta – držite se podalje

E: Eho – promena kursa na desnu stranu

F: Fokstrot – havarisan sam

G: Golf – želim peljara – pilota

H: Hotel – pilot na brodu

I: Indija – menjam kurs u levo

J: Julija –  požar, čuvajte se

K: Kilo – želim da komuniciram sa tobom

L: Lima – odmah zaustavite svoj brod

M: Majk – moj brod je zaustavljen

N: Novembar – Ne

O: Oskar – čovek u moru

P: Tata – brod će isploviti

Q: Kvebek – tražim besplatan prolaz

R: Romeo – put je slobodan, možete proći

S: Sijera – punom snagom krećem krmom

T: Tango – drži se podalje

U: Uniforma – idete u opasnost

V: Viktor – potrebna je pomoć

W: Viski – potrebna je medicinska pomoć

X: Rendgen – zaustavite svoju nameru

Y: Yankee – vučem sidro

Z: Zulu – Treba mi tegljač.

Zašto vam je neophodan nosač štapa zastavice?

Kako bi vaša zastavica bila vidljiva i uvek u ispravnom položaju, morate posedovati nosač štapa zastavice. Vidljivost zastave ili zastavica je veoma važna, za vašu potpunu sigurnost.

Najkvalitetnije nosače zastavica možete pronaći u širokom asortimanu prodavnice Tehnonautika.

Nosac stapa zastavice

Naša prodavnica nudi vam i ostalu nautičku opremu, koja se mora pronaći na vašem brodu, jahti, čamcu ili drugom plovilu u svako doba dana ili noći.

Posetite naš online shop ili prodajni objekat i pronađite sve neophodno za buduću avanturu na vodi!