Blog

Pramčani bokobrani – Zaštita plovila mora biti prioritet!

Pramcani bokobrani

Pramčani bokobrani postavljaju se, kao što im i sam naziv kaže, na prednji deo broda, čamca ili drugog plovnog objekta. Oni predstavljaju prvu liniju odbrane vašeg plovila.

Bez obzira na vrstu, bokobrani su nezaobilazan deo opreme za plovidbu, jer je njihova osnovna svrha zaštita spoljašnjeg integriteta i strukture plovila.

Ukoliko planirate plovidbu u narednom periodu, vaša bezbednost i bezbednost vašeg čamca mora biti prioritet. U cilju zaštite, na tržištu možete pronaći brojnu sigurnosnu nautičku opremu, među kojom se, svakako, nalaze i bokobrani. Postavljaju se na specifičnim mestima, kako bi se sprečilo oštećenje broda i troškovi popravke, u slučaju sudara plovila sa drugim objektom pri uplovljavanju i isplovljavanju.

Prema tome, pre nego što se otisnete svojim plovilom u avanturu na vodi, postarajte se da nabavite najkvalitetnije bokobrane i bove, koji će učiniti vaše putovanje daleko sigurnijim.

Šta su bokobrani i za šta se koriste?

Kada govorimo o nautičkim bokobranima, zapravo mislimo na branike koji se koriste kako bi apsorbovali kinetičku energiju čamca koji se vezuje uz pristanište, zid pristaništa ili pak drugo plovilo. Bokobrani, koji se koriste na svim vrstama plovila, od teretnih do kruzera, trajekata i ličnih jahti, sprečavaju oštećenja plovila i priveznih konstrukcija. Da bi to učinili, oni imaju visoku apsorpciju energije i nisku reakcionu silu.

Pramcani bokobrani

Obično se proizvode od gume, penastog elastomera ili plastike. Gumeni bokobrani su ili ekstrudirani ili napravljeni u kalupu. Tip bokobrana koji je najpogodniji za vaše plovilo zavisi od mnogih varijabli, uključujući dimenzije plovila.

Istorijski gledano, bokobrani su bili pleteni od užeta u različitim dizajnima i oblicima. Za to bi se često koristili oštećeni kanapi, jer više nisu mogli da se koriste za bezbedno privezivanje broda ili nošenje tereta. Ovakve modele, od užadi, i danas koriste vlasnici istorijskih čamaca.

Jahte, mala plovila za odmor i pomoćna plovila obično imaju mobilne bokobrane koji se postavljaju između čamca i pristaništa dok se čamac približava doku. Dokovi i druge pomorske strukture, kao što su ulazi u kanale i baze mostova, imaju postavljene trajne bokobrane, kako bi se izbegla oštećenja od čamaca i troškovi popravke. Stare gume se često koriste kao branici na takvim mestima.

U kojim oblicima dolaze bokobrani?

Cilindrični bokobrani su obično korišćeni bokobrani koji obezbeđuju sigurno i linearno pristajanje za različite vrste plovila. Cilindrični (ekstrudirani) bokobrani su ekonomično rešenje za zaštitu većine priveznih konstrukcija i lako se montiraju.

Pramčani bokobrani su uvedeni kako bi se poboljšale performanse cilindričnih branika. Lučni bokobrani imaju bolji odnos energije i  reakcione sile i preporučuju se za sve vrste plovila. Oblik ovih branika pomaže da se zaštiti prednji deo plovila na adekvatan način. Veoma se lako instaliraju i ne zahtevaju održavanje. Oni su generalno poželjni za plovila malih i srednjih dimenzija.

Postoje i takozvani konusni bokobrani, koji se postavljaju uz pristanište i zahvaljujući svom jedinstvenom geometrijskom obliku veoma lako apsorbuju energiju i povećavaju zaštitu plovila.

Pramčani bokobrani dostupni su vam u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika

Ukoliko ste u potrazi za pramčanim ili drugim vrstama bokobrana ili bovama, možete ih pronaći u prodavnici nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika, ili ih poručiti putem našem online shop-a.

Naša prodavnica nudi vam veliki izbor nautičke opreme, kako sigurnosne, tako i ostale. Kod nas možete pronaći i ostalu opremu neophodnu za bezbedno uplovljavanje u luku. Među ovom opremom svrstavaju se i adekvatni nautički kanapi i užad. Isto tako, u našem asortimanu nalazi se i više vrsta sigurnosnih prsluka, kao i pojaseva za spasavanje i plutajućih užadi.

Pramcani bokobrani

Kako bi vaša plovidba bila sigurna, a samim tim i svi putnici na vašem brodu ili čamcu, odabir kvalitetne i proverene nautičke opreme je od krucijalnog značaja. Stoga, birajte samo vrhunski kvalitet – posetite našu prodavnicu u Beogradu! Čekamo vas!