Blog

Signalizacija za plovila

Signalizacija za plovila

Signalizacija za plovila predstavlja neizostavan deo sigurnosne opreme i pripreme broda, čamca ili drugog plovnog objekta za sezonu.

Osvetljavanje plovila bilo je i biće jedan od najvažnijih aspekata sigurnosti plovnog objekta na otvorenim vodenim površinama. Ovo je naročito slučaj kada se govori o pozicioniranu jednog plovila u odnosu na drugo.

Kada odlučite da se upustite u avanturu zvanu plovidba, sasvim sigurno vas čeka dobar provod i nezaboravna zabava. Međutim, ako se radi o dužoj plovidbi, izvesno je da ćete provesti i dobar deo noći na brodu. Kao što je slučaj sa bilo kojim drugim saobraćajem (drumskim, železničkim i slično), tako i plovilo mora biti adekvatno osvetljeno. Kako bi vas drugi nautičari primetili tokom noći, izuzetno je važno da vaše plovilo, osim navigacionih uređaja poseduje i signalizaciona svetla.

Signalizacija za plovila

 

Svetlosno obeležavanje plovila – brodova, jahti, jedrilica, čamaca – od presudnog je značaja za bezbednost svih putnika i ostalih učesnika u vodenom saobraćaju. Ovo pravilo važi od davnina, te su i mornari na velikim brodovima na određene načine svetlosno obeležavali svoju poziciju na vodi. Isto pravilo važi i danas. Naravno, prilagođeno modernom dobu.

Prodavnica nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika, otkriva vam koliki značaj zapravo ima signalizacija za plovila.

Koliko je važna signalizacija za plovila u toku noćne vožnje?

Bez obzira na to da li u nautici uživate isključivo rekreativno ili imate mnogo više iskustva od toga, sasvim sigurno znate da je bezbednost na vodi od krucijalnog značaja. Na vodi važi jedno pravilo – nikada ne zaboravite na sopstvenu sigurnost, ali i na sigurnost svih ostalih putnika i drugih plovila. Jedno je sigurno – nikada na vodi niste sami. Prema tome, znate i značaj sigurnosne opreme, kao što su sigurnosni prsluci, kolutovi za spasavanje ili setovi prve pomoći. Međutim, da li znate značaj opremanja plovila adekvatnim pozicionim svetlima? Ukoliko je vaš odgovor odričan, na pravom ste mestu. Otkrićemo vam koliko je signalizacija važna za jedno plovilo.

Osvetljavanje plovila pozicionim svetlima je veoma važno tokom celog dana, a naročito tokom noći. Od jutra do mraka vaše plovilo mora biti adekvatno obeleženo. Ipak, noćna plovidba zahteva upotrebu signalizacionih svetala, jer se upravo u ovom periodu najčešće dešavaju nezgode uzrokovane nepravilnim obeležavanjem plovila. Poziciona svetla nalaze se na svim stranama plovnog objekta i omogućavaju vašem plovilu da bude vidljivo sa velike udaljenosti. Isto tako, kada svojim plovilom manevrišete na vodi, ova svetla služe za davanje signala drugim učesnicima.

Kojim svetlima mora biti opremljeno vaše plovilo?

Sigurnosna nautička oprema podrazumeva i opremanje plovila kvalitetnim osvetljenjem. Kada govorimo o signalizacionim svetlima, moramo napomenuti da postoji više vrsta, koje su neophodne svakoj vrsti plovila.

Osnovna karakteristika signalizacionih svetala jeste da dolaze u različitim bojama. Razlikuju se po vrsti signala koji se šalju i različitim funkcijama koje imaju.

Bočna svetla mogu biti zelena i crvena. Zelena signalizaciona svetla se postavljaju na desnoj strani plovila, dok se crvena signalizaciona svetla pozicioniraju sa leve strane. Isto tako, važno je da znate da ova svetla zaklapaju ugao od 112,5 stepeni.

Pored bočnih svetala, postoji i takozvano jarbolno svetlo. Kao što i sam naziv govori, ono se postavlja na sam vrh jarbola. Odlikuje ga jako belo svetlo, koje isijava sa strane i napred. Njegova vidljivost je u luku koji pokriva 225 stepeni. Krmeno svetlo postavlja se na zadnjoj strani plovila, a može svetleti belom ili žutom bojom, a da pritom zahvata ugao od 135 stepeni.

Sidreno svetlo takođe se smatra izuzetno važnim elementom signalizacije za plovila. Postavlja se na mestu koje je vidljivo svim učesnicima. Naziva se i svetlom koje se vidi sa svih strana.

Signalizacija za plovila

Ukoliko vam je neophodna nova signalizacija za plovila, prodavnica Tehnonautika ima najveći asortiman najkvalitetnijih svetala, koje će učiniti svaku vašu plovidbu sigurnom i bezbednom! Posetite nas ili pronađite sve neophodno putem našeg nautičkog online shop-a. Čekamo vas!