Blog

Prajmeri za brod – Prvi korak pripreme za sezonu!

Prajmeri za brod

Prajmeri za brod predstavljaju osnovni premaz za plovila, ali i prvi korak u pripremi za spuštanje u vodu i sezonu isplovljavanja.

Priprema plovila za spuštanje u vodu podrazumeva mnogo toga. Iako je letnja sezona uveliko počela, mnogi nautičari tek sada obavljaju ovu proceduru. Koje god plovilo posedujete, bilo da se radi o drvenom čamcu ili većem plovilu, neophodno je obaviti adekvatnu pripremu. Plovni objekat, kako bi pravilno funkcionisao i bio potpuno bezbedan za upotrebu, mora biti redovno održavan. Održavanje brodova i čamaca podrazumeva i njihovo farbanje. Naravno, pre nanošenja boje, potrebno je naneti i odgovarajući prajmer i druge premaze.

Koje prajmere za plovilo odabrati i na šta obratiti pažnju otkriva vam prodavnica nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika.

Prajmeri za brod – Obratite pažnju na pravilno rukovanje pri nanošenju premaza na plovilo

Pre nego što otvorite prajmer ili neki drugi premaz za plovilo, pročitajte uputstvo za upotrebu i mere predostrožnosti! Ovaj korak je izuzetno važan, ako ne i najvažniji.

Prajmeri za brod

 

Kao i sve ostale boje za farbanje, tako i prajmeri za brod sadrže hemikalije koje mogu, ukoliko se ne zaštitite, naškoditi vašem celokupnom zdravlju. Iz tog razloga, određene mere zaštite mogu vam biti od koristi.

Premazi za plovila neretko sadrže i rastvarače, koji nakon otvaranja kantice isparavaju u vazduh. Stoga, morate voditi računa o sopstvenoj bezbednosti pri rukovanju i nanošenju na plovilo. Važno je da znate da se sve nezgodne situacije pri farbanju plovila mogu izbeći, poštovanjem mera predostrožnosti i zaštitom.

Vodite računa da farbanje obavljate u dobro provetrenom prostoru, sa adekvatnom ventilacijom, koja će sprečiti slučajno dospevanje štetnih hemikalija u vaš organizam. Podjednako je važno da ne konzumirate piće i hranu tokom procesa farbanja, ali ni u prostoriji u kojoj čuvate premaze. Korišćenje zaštitne maske svakako se preporučuje.

Isto tako, trebalo bi izbegavati direktan kontakt sa prajmerom ili drugom farbom za čamac ili brod, te se preporučuje i korišćenje zaštitnih rukavica, ali i naočara, koje će sprečiti kontakt sa očima. Zaštitne rukavice i naočare možete nabaviti po povoljnim cenama, te ovo nije prepreka vašoj zaštiti tokom rada.

Logično je čuvati neotvorene premaze, prajmere i boje za plovila na suvom mestu, dobro zaštićenom od svetlosti, ali koja poseduje dovoljno vazduha. Postarajte se da su kantice dobro zatvorene, kako ne bi došlo do ispravanja u prostoriji u kojoj boravite tokom pripreme plovila!

Kao i pri farbanju stolarije u kući, tako bi i pri farbanju plovnih objekata zaista trebalo poštovati mere predostrožnosti. One nisu bez razloga ispisane na svakoj kantici laka, prajmera ili drugog premaza za plovilo. Ona su tu da bi vas zaštitila od svih potencijalno opasnih situacija i neželjenih reakcija na supstance u premazima.

Koje prajmere za brod odabrati?

Dakle, kao što i sami imate priliku da vidite, najosnovniji premazi za plovila svakako su prajmeri.

Kada govorimo o kvalitetnim i pouzdanim prajmerima, u ovoj kategoriji posebno se ističe Primocon. Ovaj prajmer nanosi se ispod nivoa vodene linije. Radi se o brzosušećem i antikorozivnom prajmeru, koji se nanosi ispod većine antivegetativnih premaza. Isto tako, on može biti i međupremaz iznad antivegetativnih premaza, odnosno antialgina.

Antikorozivna zaštita na metalnim plovilima može doći u vidu prajmera VC Tar. Površinu broda čini glatkom, te je savršena podloga svim vrstama antialgina. Poseduje odlična samonivelišuća svojstva, pa omogućava nanošenje novog sloja bez brušenja.

International Watertite prajmer predstavlja dvokomponentni kit, koji je kompatibilan za korišćenje na većini površina, a može se nanositi i iznad i ispod vodene linije. Samim tim, pruža savršenu podlogu za dalje nanošenje premaza. Može se nanositi na stakloplastici, aluminijumu, čeliku, olovu i drvenim površinama.

Prajmeri za brod

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći veliki izbor prajmera, boja i antivegetativnih premaza za plovila, ali i sve ostale nautičke opreme. Posetite nas!