Blog

Brzinomeri za plovila

Brzinomeri za plovila

Brzinomeri za plovila predstavljaju merne uređaje, koji, kao što im i sam naziv kaže, služe tačnom i jednostavnom merenju brzine kojom se vaš plovni objekat kreće. Ovi uređaji smatraju se jednim od najosnovnijih delova elektronike za plovila.

Uređaji za merenje brzine izrađuju se kako za potrebe drumskih vozila (automobile, motocikle, autobuse, kombi vozila i slično), železničkih vozila, odnosno vozova, tako i za plovne objekte. Brodski brzinomeri se razlikuju po konstrukciji od ostalih vrsta brzinomera, ali se može reći da postoji i više različitih brzinomera namenjenih nautičkim svrhama.

Zašto je važno posedovati brzinomer na sopstvenom plovilu, ali i koje sve ostale elemente elektronike morate imati, otkriva vam prodavnica nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika.

Šta su brzinomeri za plovila i kakve vrste postoje?

Kao što i sami možete zaključiti po nazivu elementa elektronike jednog plovila, glavna svrha brzinomera jeste merenje brzine kretanja plovila na otvorenim vodenim površinama.

Brzinometri za plovila

Brodski brzinomer svoj naziv duguje engleskoj reči za komad drveta, koji bi se ranije bacio u vodu. Brzina kretanja broda određivala bi se na osnovu vremenskog perioda koji bi bio potreban da drvo prevali razdaljinu od pramca do krme.

Ranije su se koristile sasvim jednostavne metode merenja brzine plovila. Napredak tehnologije učinio da se i ovaj element elektronike razvije i usavrši. Jednostavni, stariji modeli brzinomera podrazumevali su merenje brzine vijkom, koji je bivao uronjen u vodu, te se okretanjem registrovao pređeni put u određeno vreme. Zatim, brzina se mogla beležiti i na osnovu razlike hidrodinamičkog i hidrostatičkog pritiska ili na osnovu Doplerovog efekta.

Kako pronaći najbolji brzinomer za vaše plovilo?

Brzinomere za vaša plovila morate birati veoma pažljivo, s obzirom na to da postoji velika šansa da nećete biti u prilici da to činite svake sezone. Naprotiv, brzinomeri se menjaju uglavnom pri većem kvaru ili kada se ustanovi određena neregularnost ili neispravnost pri korišćenju. Stoga, birajte isključivo kvalitetne brzinomere, proverenih i renomiranih proizvođača, u čiji kvalitet možete biti potpuno sigurni i u koje se možete uzdati.

U najvećem broju slučajeva, opseg merenja brzine plovila brzinomerom kreće se od 10-55 MPH (milja na čas), odnosno od 20 do 88 km na sat.

Brzinomeri za brod u ponudi naše prodavnice dolaze sa unutrašnjim prečnikom od 84 mm, a spoljašnjim od 95 mm. Ovo je standardna veličina, koja odgovara praktično svim vrstama plovnih objekata. Instrument funkcioniše u paru sa pitot davačem, ali se pitot uglavnom kupuje posebno, te nije uključen u cenu proizvoda. Drugim rečima, pitot i crevo za pitot možete kupiti ili poručiti posebno.

Najčešće se nautičari odlučuju za crnu boju brzinomera. S obzirom na to da se uklapa u svaki enterijer kabine ili eksterijer palube, ona jeste prvi izbor. Osim crne boje, brzinomere možete pronaći i u beloj boji, koja je podjednako prigodna i jednostavna za održavanje i čišćenje. U te svrhe može vam poslužiti kozmetika za plovila.

Elektronika za plovila – Šta vam je sve, osim brzinometra, neophodno?

Osim brzinometra, ključni elementi elektronike za plovila jesu i drugi uređaji. O kojim uređajima se radi?

Pre svega, biće vam neophodan i obrtomer. Kao što mu sam naziv kaže, obrtomer je zapravo merač broja obrtaja. Opsega 0-4000 RPM. 12/24V, dolaze istog unutrašnjeg i spoljašnjeg prečnika kao i brzinomeri.

Brzinometri za plovila

Brojač radnih sati rada motora takođe vam može biti od koristi. Voltmetar i ampermetar takođe se moraju naći na instument tabli vašeg plovila.

Kako biste u svakom momentu znali nivo goriva koji se nalazi u vašem plovilu, instrument nivoa goriva takođe je veoma važan.

U prodavnici nautičke opreme, Tehnonautika, možete pronaći sve ove instrumente ili uređaje elektronike za jedno plovilo. Posetite nas ili poručite sve neophodno putem našeg online shop-a!

Related Posts