Blog

Unutrašnja rasveta za brod – Koliko je važna?

Unutrašnja rasveta za brod

Unutrašnja rasveta za brod igra veliku ulogu u kreiranju ambijenta i udobnog okruženja kabine vašeg plovnog objekta.

Rasveta za plovila ne igra samo estetsku, već i sigurnosnu ulogu u nautičkom svetu. Bez pravilnog osvetljenja broda, kako spoljašnjeg, tako i unutrašnjeg, nijedna plovidba ne bi bila sigurna. Ovo je naročito važno u noćnim uslovima, a tada govorimo o spoljašnjoj rasveti – navigacionim i signalizacionim svetlima.

Ambijentalno osvetljenje broda predstavlja način da ulepšate prostor kabine i učinite da svaka plovidba bude udobna i komforna. Za ljubitelje noćne plovidbe, ona je posebno važna.

Kako odabrati unutrašnju rasvetu za brod i zbog čega je rasveta, generalno govoreći, važna, otkrivamo vam u narednim redovima. Ipak, pre toga moramo naglasiti i objasniti zbog čega je rasveta važan aspekt sigurne plovidbe.

Koja svetla bi trebalo da poseduje vaše plovilo?

Kao što možete da pretpostavite, rasveta za brod može se podeliti na spoljašnju i unutrašnju. Ovakva vrsta podele najčešća je među nautičarima.

U spoljašnju rasvetu svrstavamo signalizaciona i navigaciona svetla.

Kada govorimo o signalizacionim svetlima, moramo naglasiti da se ona koriste na svim vrstama plovnih objekata. U zavisnosti od namene, možemo razlikovati svetla raznih boja. Svaka boja označava drugačiju svrhu.

Bočna svetla na plovilu mogu biti zelene ili crvene boje. Boja zavisi od toga na kojoj strani plovila su svetla postavljena. Sa desne strane postavljaju se zelena signalizaciona svetla, dok se sa leve strane postavljaju signalizaciona svetla crvene boje. Takođe, važno je znati da ova svetla pokrivaju ugao od 112,5 stepeni i omogućavaju vašem brodu vidljivost.

Unutrašnja rasveta za brod

Još jedna, posebna vrsta spoljne rasvete za brod svakako je i jarbolno svetlo. Sam naziv ovog svetla govori da se radi o svetlu koje se postavlja na vrh jarbola. Prepoznaćete ga po jakoj, neprekidnoj svetlosti koju isijava. Krmeno svetlo takođe se smatra spoljnim osvetljenjem za plovilo. Ono se postavlja sa zadnje strane, i najčešče se kupuje za brodove do 12 metara dužine.

Sidreno svetlo je zaista posebno u nautičkom svetu. Ono ima i poseban naziv – svetlo koje se vidi sa svih strana. Upravo iz tog razloga, ono je izuzetno važno. Ovo je najčešće slučaj pri usidravanju plovnog objekta u noćnim uslovima.

Ambijentalna, unutrašnja rasveta specijalna je vrsta nautičkog osvetljenja. Dolazi u mnogo različitih oblika.

Unutrašnja rasveta za brod – Koje vrste postoje?

Unutrašnja rasveta za brod može se pronaći u više različitih modela, oblika, veličina i namena.

Nautičari koji žele klasično, ali i moderno osvetljenje kabine svog plovnog objekta odlučiće se za LED rasvetu. Kao što je to slučaj u domaćinstvima širom naše države, sve više i više ljudi odlučuje se upravo za ovakvu rasvetu. Zbog čega je tako?

LED rasveta predstavlja rasvetu najsličniju prirodnoj, dnevnoj svetlosti. Osim toga, ona jeste ekonomično rešenje. Osim što štedi energiju, LED osvetljenje traje mnogo duže od klasičnih sijalica. U proseku, vek trajanja LED sijalice traje oko 50.000 radnih sati! Ovo znači da će vaša kabina biti osvetljena u svakom trenutku, bez bojazni od pregorevanja sijalice.

U kojim oblicima se može pronaći unutrašnja LED rasveta za plovila?

Najčešće ćete u unutrašnjosti plovila moći videti LED plafonjere. Za najjače i najkvalitetnije osvetljenje unutrašnjosti broda, preporučujemo upravo ovakvo osvetljenje.

Ukoliko želite ambijentalno osvetljenje, koje vam pruža udobnost i mogućnost opuštanja sa prijateljima, možda će vas privući ambijentalno LED osvetljenje, koje može biti ugradnog ili nadgradnog tipa. Obe vrste ovih svetiljki možete pronaći u širokom asortimanu prodavnice nautičke opreme u Beogradu, Tehnonautika.

Gde pronaći najkvalitetniju nautičku opremu za plovila?

Kao što i sami pretpostavljate, nautička prodavnica Tehnonautika, osim sigurnosne i palubne opreme za plovila, nudi vam najveći izbor rasvete za plovidbu.

Kod nas ćete pronaći ugradne i nadgradne zidne LED svetiljke, kao i LED plafonjere, ugradnog ili nadgradnog tipa. Takođe, sve vrste spoljašnjih svetala za brod možete pronaći u našem asortimanu.

Unutrašnja rasveta za brod

Osim toga, u nautičkom online shop-u možete pronaći sve vrste sigurnosne zaštitne opreme za plovila, kao što su sigurnosni prsluci, kolutovi, bove i kanapi. Veliki izbor palubne opreme čeka vas upravo u našem web shop-u i u prostorijama naše prodavnice. Posetite nas!