Blog

Oprema za izvlačenje plovila iz vode

Oprema za izvlačenje plovila iz vode

Oprema za izvlačenje plovila iz vode vam omogućava da bezbedno izvadite svoj plovni objekat na suvu površinu.

Letnja sezona plovidbe polako se završava, te ne čudi podatak da sve veći broj nautičara razmišlja o izvlačenju plovila iz vode i bezbednom čuvanju do sledeće sezone. Plovidba tokom jeseni jeste doživljaj koji bi svakako trebalo iskusiti, ali upravo u ovom periodu bi trebalo razmišljati i o pripremi plovnih objekata za zimu.

Najvažniji aspekt ove pripreme jeste izvlačenje iz vode. Prema tome, da li i vas zanima odgovor na pitanje kako se čamac adekvatno i bezbedno izvlači iz vode? Ili možda želite da znate koja oprema za izvlačenje će vam biti neophodna? Kako pripremiti svoje plovilo – čamac, jahtu ili brodić – za proceduru izvlačenja na suvo?

Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, na pravom ste mestu. Prodavnica nautičke opreme iz Beograda, Tehnonautika, donosi vam odgovore na sva ova pitanja u narednim redovima.

Šta bi trebalo da znate pre nego što započnete sa izvlačenjem plovila na suvu površinu?

Ukoliko se do sada niste susretali za izvlačenjem plovila na suvu površinu, sasvim sigurno vas brine postupak pripreme za ovaj poduhvat. Međutim, ako pratite naše savete, izvlačenje plovnih objekata na suvu površinu ne bi trebalo da vam predstavlja problem.

Zapamtite – pre nego što započnete sa izvlačenjem, neophodno je dobro se pripremiti!

Oprema za izvlačenje plovila iz vode

Odabir idealnog vremena je veoma važan. U suštini, plovila bi trebalo izvlačiti onda kada na “scenu“ stupi oseka. Dakle, plima nije idealna za postupak izvlačenja plovnih objekata iz vode. Takođe, odaberite suvo vreme, a ne kišni dan, kada se pripremate za izvlačenje objekata. Loši vremenski uslovi mogu predstavljati veliki problem i biti pretnja po vašu bezbednost i po bezbednost vašeg plovila.

Rampa za čamce je vaš najbolji saveznik u izvlačenju plovila. Radi se o mestu na obali, namenjenom upravo u ove svrhe. Kako biste je mogli pravilno koristiti neophodno je da adekvatno pozicionirate svoje vozilo za vuču, kao i prikolicu. Priprema obuhvata i spuštanje jednog dela prikolice u vodu. Pravilo je da se prikolica spusti do dubine koja podrazumeva da je dve trećine valjaka ili ležajeva pod vodom. Ovo omogućava sigurno postavljanje plovila na valjcima, bez opasnosti od prevrtanja vitla. Važno je da znate da su ležajevi osmišljeni i kreirani tako da budu pomoć pri pozicioniranju i stacioniranju čamca na prikolici.

Isto tako, točkovi vašeg vozila koje izvlači čamac, moraju biti na suvoj površini. Ne zaboravite ovo pravilo!

Pripremni deo podrazumeva i otklanjanje svih delova i stvari sa čamca koje nisu potrebne u datom trenutku. Sav prtljag, garderobu i dodatnu opremu morate izvaditi sa čamca, kako ne biste stvarali dodatno opterećenje i time remetili proceduru izvlačenja iz vode. Naravno, pod obaveznim aspektima smatra se i da svi putnici sa čamca moraju izaći.

Kako izgleda procedura izvlačenja plovila iz vode?

Ukratko – procedura izvlačenja čamaca iz vode obavlja se u obrnutom smeru od njihovog puštanja u vodu. Kao i u slučaju spuštanja u vodu, biće vam neophodna oprema za izvlačenje plovila iz vode.

Kada odradite sve neophodne korake pripreme plovila za ovaj poduhvat, na red sledi samo izvlačenje.

Vodite računa da vaše vozilo za izvlačenje bude uključeno, odnosno da motor radi, ali da je ručna kočnica podignuta. Uz nečiju pomoć, gurnite čamac ka postavljenoj prikolici. Vodite računa da prednji deo čamca bude centriran tačno na sredini valjka. Zatim, povežite vinč za pramac čamca i postarajte se da bude dobro i adekvatno zategnut. Sve ove mere omogućavaju vam bezbedno postavljanje čamca na prikolicu, bez bojazni od mogućih povreda ili incidenata, kao i bez straha od isklizavanja čamca sa prikolice.

Kada se pramac čamca prikači uz vinč, neophodno je zakačiti i sigurnosni lanac. Preporučuje se i obezbeđivanje plovnog objekta sigurnosnim kanapima. Sve ovo spada u kateogoriju opreme za sigurno i bezbedno izvlačenje čamaca iz vode.

Najkvalitetnija oprema za izvlačenje plovila iz vode u Beogradu

Pored prikolice, koja obezbeđuje izvlačenje čamaca, neophodno je posedovati i svu drugu opremu.

Pre svega, biće vam neophodni valjci, kao i roler za prikolice. Zatim, za bezbedno pozicioniranje na prikolici i smanjivanje rizika od oštećenja, možete koristiti i pramčani odbojnik.

Kao što i sami možete da vidite iz priloženog, vinč je nešto bez čega izvlačenje iz vode ne može biti obavljeno. Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najkvalitetniju opremu za ovaj poduhvat, ali i svu ostalu nautičku opremu.

Oprema za izvlačenje plovila iz vode

Posetite naše prostorije ili poručite sve neophodno za vaše plovilo putem našeg online shop-a! Čekamo vas!