Blog

Zaštita plovila od korozije

Zaštita plovila od korozije

Zaštita plovila od korozije je od izuzetne važnosti, jer štiti vaš čamac ili drugo plovno sredstvo i produžava njegov životni vek.

Letnja i jesenja sezona plovidbe polako se približavaju kraju, te je neophodno dobro se pripremiti za predstojeće hladne dane i mesece. Ovo podrazumeva i pripremu unutrašnjih, pogonskih sistema plovila, isto kao i zaštitu spoljašnjosti, odnosno trupa broda.

Naime, dobra priprema plovila za zimu podrazumeva i njegovu zaštitu od korozije. Voda je ključna za stvaranje rđe, tako da nije iznenađenje da čamci često “pate“ od korozije. Ako je vaš brod pretežno u slanoj vodi, rizici su još veći, jer so ubrzava proces rđe. Ovo čini prevenciju korozije i rđe ključnom za zaštitu vašeg plovnog objekta.

U narednim redovima otkrivamo vam kako da zaštitite svoje plovilo od rđe i učinite ga spremnim za narednu sezonu.

Dobro očistite svoje plovilo

Nakon što svoje plovilo izvadite iz vode, a pre nego što krenete sa detaljnijom pripremom za boravak na suvom, plovilo je neophodno dobro oprati i osušiti.

Zaštita plovila od korozije

Pre svega, operite ga čistom vodom i blagim deterdžentom namenjenim upotrebi na plovnim sredstvima. U ove svrhe možete koristiti vrhunsku i kvalitetnu kozmetiku za plovila u ponudi prodavnice Tehnonautika. Zatim, još jednom operite svoj čamac mlazom čiste vode i ostavite ga da se u potpunosti osuši. S obzirom na to da je voda glavni uzročnik rđe, plovilo mora biti apsolutno suvo pre nego što pređete na sledeći korak.

Zaštita plovila od korozije – Nanesite zaštitne premaze

Nanošenje antivegetativnih premaza ili farbanje plovila može vam pomoći u zaštiti istog od rđe, odnosno korozije.

Većina antialgina ili antivegetativnih premaza, osim što vas rešava nagomilanih vodenih mikroorganizama, kao što su alge, rešiće vas i problema sa rđanjem. Oni deluju kao zaštitni premaz, a samim tim vam pružaju dodatnu sigurnost tokom zimskog perioda.

Korišćenje antialgina je uvek preporučljivo, naročito ako ste tokom letnje sezone svakodnevno koristili svoje plovno sredstvo radi razonode i boravka na vodi. Ukoliko je vaše plovilo bilo na moru, odnosno u slanoj vodi, to je dodatni razlog za upotrebu ovih zaštitnih premaza.

Antialgini se uvek nanose na čisto, sveže oprano i osušeno plovilo, te je logičan sledeći korak u zaštiti istog od rđe, ali i u pripremi plovila za zimu.

Ukoliko za tim postoji potreba, svoje plovilo možete ponovo ofarbati, i time mu obezbediti očuvaniji izgled i bolju zaštitu.

Zaštita plovila od korozije podrazumeva i upotrebu cerada

Izloženost elementima zime i loših vremenskih uslova uzrokuje habanje, kao i ubrzavanje stvaranja rđe. Zato plovilo držite pokrivenim, zaštićenim od sunca i suvim kad god je to moguće.

Ukoliko planirate da čuvate svoj brod, jahtu ili čamac na suvom tokom zime, investirajte u kvalitetnu prekrivku ili ceradu za plovilo.

Pre nego što svoje plovilo prekrijete ceradom, trebalo bi izvršiti pripremu plovila, koja podrazumeva i gore navedene korake. Iako je voda glavni uzročnik korozije, ona se tokom zimskog perioda pretvara u led. Svako prisustvo vode, bilo ispod cerade ili ne, može dovesti do oštećenja trupa, ali i unutrašnjosti broda, njegovog pogonskog sistema, elektronike i slično. Prema tome, vodite računa da je vaše plovilo potpuno suvo pre nanošenje zaštitne cerade.

Proverite pogonski sistem vašeg plovila

Zaštita plovila od korozije ne odnosi se samo i isključivo na njegovu spoljašnjost. Naprotiv, podjednako je važno pobrinuti se za unutrašnjost broda, odnosno njegov pogonski sistem. Ukoliko je neophodno, možete izvršiti zamenu određenjih tečnosti, kao što su antifriz ili ulje.

Važno je dobro isprati ventilacioni sistem, jer na taj način uklanjate tragove korozije, kao i svu zaostalu prljavštinu ili so. Ukoliko postoji potreba za tim, promenite filter za gorivo.

Rezervoar vašeg plovila ne bi trebalo da ostane prazan tokom zime, a poželjno je dodati i određeni stabilizator goriva.

Takođe, važno je da ispustite svu vodu iz motora. Nakon toga, možete pokrenuti motor i uveriti se da pogonski sistem funkcioniše. Zatim možete promeniti i motorno ulje, kao i filter za isto. To pomaže i osigurava da se uklanjanju sve nečistoće. Antifriz se ubacuje u rashladni sistem i motor, kako bi se sprečilo njegovo zamrzavanje, a ujedno obezbedila zaštita od korozije.

Zaštita plovila od korozije

Svi ovi koraci pružaju vašem plovilu neophodnu zaštitu od rđe i osiguravaju miran boravak na suvom, do sledeće sezone.

Sve neophodno za zaštitu i pripremu plovila za predstojeću zimu možete pronaći u prodavnici Tehnonautika! Čekamo vas!