Blog

Priprema plovila za zimsku sezonu – Šta sve podrazumeva?

Priprema plovila za zimsku sezonu

Priprema plovila za zimsku sezonu podrazumeva razne radnje u cilju bezbednog skladištenja tokom hladnih meseci. Izvlačenje plovila iz vode, detaljno pranje i čišćenje upotrebom kozmetike za plovila samo su neke od ovih radnji.

Iako plovidba tokom jesenjih meseci predstavlja ugodno iskustvo za rekreativne nautičare, većina upravo u ovom periodu razmišlja o pripremi plovnih sredstava za predstojeću zimu.

Zima obično nastupa naglo, te se prvi sneg može očekivati i krajem novembra. Prema tome, neophodno je pripremiti se na vreme i ne prepuštati stvari slučaju. Temperature ispod nule, sneg i loši vremenski uslovi mogu naneti štetu vašem plovilu, a to niko ne želi.

Da li znate kako se plovilo adekvatno priprema za zimu? Šta je sve potrebno uraditi kako biste ga izvukli iz vode? Koja oprema će vam biti od koristi pri ovom postupku? Koju kozmetiku za plovila bi trebalo koristiti?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja donosimo vam u narednim redovima.

Priprema plovila za zimsku sezonu podrazumeva izvlačenje plovila iz vode

Izvlačenje plovila iz vode je prvi korak u pripremi istog za hladnu i oštru zimu. U ove svrhe trebalo bi koristiti adekvatnu opremu za izvlačenje plovnih sredstava, kako bi sve proteklo u najboljem redu. Ne želite dodatne komplikacije pri ovom postupku, koji je sam po sebi dovoljno zahtevan.

Priprema plovila za zimsku sezonu

Samim tim, mnogi nautičari, a pogotovo oni manje iskusni, pitaju se na koji način pravilno izvući čamac na suvo i uskladištiti ga.

Jednostavno rečeno, izvlačenje se vrši u obrnutom smeru od smera spuštanja u vodu. Prikolicu kojom izvlačite čamac potrebno je adekvatno pozicionirati na rampi. Na ovaj način, čamac ili drugo plovilo lakše se izvlači iz vode na suvu površinu. Vodite računa da ispraznite čamac i odstranite sav neophodni prtljag i stvari koje se ne njemu nalaze. Takođe, neka svi putnici izađu sa čamca .

Kada ste pravilno pozicionirali prikolicu, postupak može početi. Motor vozila koje izvlači čamac mora ostati uključen, a neophodno je i da podignete ručnu kočnicu. Uz nečiju pomoć, potrebno je da polako gurnete čamac ka prikolici. Pramac bi se trebalo naći na sredini valjka. Kada su i čamac i prikolica u istoj ravni, povežite vinč i zategnite ga. Putanja kretanja čamca ka prikolici trebalo bi da bude pravolinijska. Na ovaj način sprečićete proklizavanje. Čim se prednji deo čamca dobro prikači uz vitlo, neophodno je zakačiti i čeličnu sajlu. Kako biste obezbedili dodatnu sigurnost, plovilo možete vezati kanapima onog momenta kada se podigne na prikolicu.

Detaljno operite i očistite svoje plovilo

Pre nego što ga uskladištite na suvom, gde će provesti zimu, sopstveno plovilo detaljno i temeljno očistite i operite. Pranje podrazumeva korišćenje čiste vode i deterdženta za trup, odnosno spoljašnjost broda. U ove svrhe trebalo bi koristiti deterdžent namenjen pranju brodova i drugih plovnih objekata. Zatim, potrudite se da skinete i svu prljavštinu sa palube i oribajte pod. Unutrašnjost broda takođe možete očistiti koristeći kozmetiku za plovila, odnosno za njegovu unutrašnjost.

Ukoliko za tim postoji potreba, nanesite sloj antivegetativnog premaza – antialgina. Antialgini štite vaše plovilo tokom zimskog perioda, ali i tokom leta od nagomilavanja sitnih mikroorganizama koji mogu oštetiti trup i dovesti do ozbiljnih posledica po bezbednost vašeg plovila.

Nakon što operete plovilo i premažete ga zaštitnim premazom, pustite da se ono dobro osuši. Tek tada ga možete prekriti ceradom ili prekrivkom za plovilo. Svako postojanje vode ispod cerade, koliko god beznačajno delovalo, može imati trajne posledice u vidu pojave korozije (rđe).

Proverite stanje motora i celokupnog pogonskog sistema

Možda i najvažnija stavka kada je priprema plovila za zimsku sezonu u pitanju jeste provera pogonskog sistema. Potrebno je proveriti motor, dodati ili zameniti ulje i ostale tečnosti kao što je, recimo, antifriz.

Potrebno je da napunite i rezervoar gorivom, kako bi se sprečila pojava kondenzacije. Ne zaboravite da učinite ovo, jer ono potencijalno može spasiti pogonski sistem od propadanja i učiniti ga spremnim za sledeću sezonu. Ukoliko za tim postoji potreba, promenite i filter goriva. Poželjno je koristiti i stabilizator goriva.

Vodite računa i o električnim instalacijama vašeg plovila, s obzirom da i one igraju ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju vašeg plovila.

Priprema plovila za zimsku sezonu

Kada ste sve obavili, vaše plovilo možete bezbedno skladištiti na lokaciji koju ste odabrali u ove svrhe. I kada se vaše plovilo nalazi u zatvorenom prostoru, upotreba cerade se preporučuje. Ona će zaštititi vaše plovilo od prljavštine i prašine, koja se neminovno nagomilava i tokom hladnih meseci.

U okviru prodavnice nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći sve neophodno za adekvatnu pripremu plovila za zimsku sezonu. Posetite nas!