Blog

Vinč za plovilo

Vinč za plovilo

Vinč za plovilo predstavlja esencijalan deo nautičke opreme. Bez vinča ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati.

Stabilno usidravanje plovila na vodenoj površini moguće je jedino uz upotrebu odgovarajuće sidrene opreme. Bilo da se radi o većem ili manjem plovilu, brodu, čamcu ili jedrilici, sasvim je izvesno da će se u jednom trenutku biti neophodno zaustaviti na vodi. Ovo zaustavljanje mora biti obavljeno na najsigurniji mogući način. Naročito kada se radi o usidravanju na nemirnim vodama, tokom duže plovidbe ili loših vremenskih uslova.

Sidrenje se i dalje smatra jednom od najvažnijih veština koje nautičar mora posedovati. I pored izuzetne veštine nautičara, element bezbednog usidravanja plovila svakako je sidrena oprema. Pored sidra, sidrenjaka i druge opreme, i vinč igra veoma važnu ulogu.

Zašto se koristi vinč i koje vrste postoje otkrivamo vam u narednim redovima.

Zbog čega je važno posedovati vinč za plovilo?

Vinč za brod predstavlja jedan od najvažnijih delova opreme za plovidbu.

Radi se o uređaju koji se montira direktno na samo plovilo i uglavnom koristi pri sidrenju. Njegova važnost upravo u procesu sidrenja dolazi do izražaja, iako se može koristiti i u druge svrhe.

Vinč za plovilo

Kada plovilo isplovljava iz luke ili uplovljava u istu, vinč se koristi kako bi se plovni objekat sigurno zaustavio i zadržao u datom mestu. Ovo je od neverovatne važnosti za sigurnost samog plovnog objekta, ali i ukrcanih putnika.

Vinčevi se, dakle, upotrebljavaju u više različitih svrha i kao takvi imaju veliku važnost u nautici. Ovaj uređaj, pri privezivanju brodova u luci ima ulogu da kompenzuje “pomeranje“ broda usled talasa i stacionira ga u jednom mestu. Samim tim, garantuje se veća sigurnost na vodi i smanjuju šanse za povrede ili nesrećne slučajeve.

Treća uloga vinča jeste u svrhe povlačenja nautičkih kanapa, lanaca i podizanje većih tereta. Dakle, uloga vinča u plovidbi je veoma velika, te ih ne bi trebalo zapostaviti.

Vrste vinča za brod

Važno je napomenuti da postoje različite vrste ovog nautičkog uređaja. Dakle, u zavisnosti od veličine i dimenzije plovila birate i neophodni vinč.

Brodovi, generalno govoreći, zahtevaju veće i jače vinčeve u odnosu na druge vrste plovila. Odabir vinča će, u ovom slučaju, zavisiti od veličine plovnog objekta.

Ukoliko ih kategorišemo po načinu upotrebe, vinčeve možemo podeliti na:

  • ručne, odnosno manuelne – u savremeno doba se retko koriste, posebno kada je reč o brodovima;
  • automatske;

Ako ih kategorišemo prema vrsti pogona koju koriste, vinčevi se mogu podeliti na:

  • vinčevi na pogon na paru;
  • hidraulični vinčevi;
  • električni vinčevi;
  • dizel vinčevi;

Vinčevi se mogu podeliti i na one koji imaju jedan, dva, tri ili više bubnjeva na kojima se namotavaju kanapi ili kablovi.

Podela vinčeva može se obaviti i prema kočionom sistemu. Tako razlikujemo vinčeve koji koče uz pomoć kaiša, opruge, mehaničke spirale ili diska.

Gde pronaći najkvalitetnije vinčeve za plovila?

Ukoliko vam je neophodan novi vinč za plovilo, prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najveći izbor najkvalitetnijih uređaja za sidrenje.

Jedan od najtraženijih vinčeva svakako je i X1 LOFRANS vinč, čija snaga iznosi 500W/12V. Radi se o vinču koji je posebno prigodan za upotrebu na plovilima od 6 do 27 metara. Sadrži vodonepropusni kuglični ležaj od nerđajućeg čelika. Takođe, poseduje električni motor.

Osim X1 LOFRANS vinča, u našoj ponudi možete pronaći podjednako kvalitetne vinčeve Quick PRINCE DP1 od 500W/12V, kao i horizontalni vičn QUICK EAGLE E1.

Vinč za plovilo

U našoj ponudi, pored vinčeva možete pronaći i svu ostalu plovidbenu opremu, bez koje nijedno plovilo nije potpuno sigurno pri isplovljavanju. Čeka vas mnoštvo kvalitetne sigurnosne i palubne opreme po povoljnim cenama.

Za više informacija o proizvodima iz našeg asortimana u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.