Blog

Sirene za brod – Zašto su važne?

Sirene za brod

Sirene za brod predstavljaju audio i zvučne uređaje koje ovi plovni objekti koriste kako bi upozorili ostale učesnike na svoje prisustvo.

Kao što svetlosno obeležavanje plovila igra veoma važnu ulogu, tako i zvučni navigacioni signali mogu biti ključni pri sporazumevanju sa drugim učesnicima u vodenom saobraćaju. Prepoznavanje ovakvih signala ključ je sigurne i bezbedne plovidbe.

Kada pripremite svoje plovilo, opremite ga svom neophodnom nautičkom opremom i spustite u vodu – avantura može početi! Sa sobom možete poneti i mnoštvo zabavnih delova nautičke opreme, kao što je audio sistem, za nezaboravnu žurku ili uživanje sa prijateljima uz muziku. Sama plovidba u većini iskusnih i ne toliko iskusnih nautičara izaziva uzbuđenje – bilo da se radi o kraćem ili dužem putovanju rekom, jezerom ili drugom vodenom površinom. Ipak, koliko god pripremljeni, glasan zvuk sirene za brod ili trube može iznenaditi i najiskusnijeg pomorca.

Sirene za brod

Ovi uređaji svakako predstavljaju jedan od najvažnijih aspekata plovidbe. Ukratko – oni služe za osnovnu komunikaciju sa drugim plovilima i predstavljaju način da iskažete svoju nameru kretanja. Isto tako, drugi brodovi upozoriće vas o svom pravcu kretanja upotrebom truba i sirena.

Stoga, jasno je koliko je važno razumevanje zvučnih signala i njihovo prepoznavanje na delu. Kako biste bili potpuno sigurni na vodi, ove zvučne signale morate prepoznati na vreme. Proizvode ih sirene i trube, a u narednim redovima objasnićemo vam kako da prepoznate osnovnu zvučnu signalizaciju.

Kada se smeju koristiti sirene za brod?

Pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, moramo napomenuti kada se sirene ne smeju koristiti. Dakle, ukoliko postoje uslovi slabe vidljivosti, odnosno magle, sirenu za brod ne smete koristiti. Navigacioni zvučni signali se ne koriste kada drugo plovilo ne možete da vidite.

Dakle, zvučne signale moguće je koristiti samo u onim situacijama kada se dva broda vide. Njihova upotreba ograničena je na situacije međusobnog susretanja, mimoilaženja ili kada se dva broda nalaze na udaljenosti oko 800 metara.

Kada dajete zvučni signal koristeći trube ili sirene, dajete do znanja drugom plovnom objektu manevar koji planirate da odradite na vodi. Tako, ukoliko koristite kratak zvučni signal od svega 1 sekunde koristite takozvani kratak bljesak. Ukoliko dajete duži zvučni signal, vi zapravo drugom brodu dajete produženi bljesak. Ovo su dva osnovna vida zvučnih navigacionih signala.

Važno je napomenuti i podatak da brodovi čija dužina iznosi manje od 12 metara moraju posedovati neki od zvučnih uređaja, poput vazdušne trube ili pak zvona. Veći brodovi moraju posedovati sirenu, zvono i pištaljku.

Zvučni signali na otvorenim vodenim površinama

Na otvorenim vodenim površinama može doći do dve različite situacije. Možete se mimoići sa drugim brodom ili ga preticati.

Mimoilaženje levim bokom signalizira se jednim kratkim bljeskom. Oba broda daju isti zvučni signal ukoliko su saglasni sa ovakvom odlukom.

Mimoilaženje desnim bokom podrazumeva signaliziranje upotrebom dva kratka bljeska. Takođe, oba broda moraju dati isti signal kako bi izrazili saglasnost sa ovim manevrom.

Ukoliko se radi o preticanju, postoje različita pravila. Prvo, brod koji pretiče mora se držati dalje od preticanog plovila. Drugo, brod koji se pretiče mora održavati svoj kurs kretanja i ne sme menjati brzinu.

Ako pretičete brod sa njihove desne strane, upotrebićete dva duga bljeska,a potom i jedan kratak. Ukoliko to činite sa njihove leve strane, koristićete dva duga, a zatim i dva kratka bljeska.

Brod koji se pretiče takođe mora pratiti proceduru zvučnog signaliziranja, ukoliko se slaže sa manevrom koji planirate da učinite. Ukoliko postoji saglasnost, preticani brod daje saglasnost jednim dugim, jednim kratkim, još jednim dugim i još jednim kratkim bljeskom.

Ukoliko pratite sigurnosne procedure zvučnih signala na otvorenim, ali i unutrašnjim vodama, ne rizikujete ni svoju, ni tuđu bezbednost. Stoga, važno je poznavati pravila.

Sirene za brod

Najkvalitetnije sirene i trube za vaše plovilo možete pronaći u prodavnici nautičke opreme Tehnonautika. Čekamo vas!