Blog

Za šta služe antialgini?

Za šta služe antialgini

Da li znate za šta služe antialgini? Antialgini se koriste za zaštitu trupa plovila od štetnih dejstava vodenih mikroorganizama. Upravo iz tog razloga predstavljaju jedan od najvažnijih aspekata bezbednosti vašeg plovnog objekta.

Antialgini za plovilo koriste se decenijama unazad. Radi se o, možda, i najvažnijem premazu za bilo koju vrstu plovila. Bilo da posedujete čamac ili veće plovilo, kao što je brod ili jedrilica, antialgini se moraju redovno nanositi.

Plovidba tokom proleća predstavlja nezaboravno iskustvo. Blagi povetarac, mirna voda i tišina na pučini recept su za idealno provedeno popodne na vašem plovilu. Kada znate da je sa njim sve u redu, nećete imati nikakvih briga! Plovidba je jedino komforna onda kada je vaše plovilo potpuno sigurno i obezbeđeno. Veliki deo u tome igraju antialgini.

Spremanje plovila za ponovno isplovljavanje nakon zime podrazumeva i nanošenje određenih zaštitnih slojeva (lakova ili premaza). Ukoliko to niste učinili tokom pripreme plovila za zimu i čuvanje na suvom, sada je idealan trenutak da to učinite. Na ovaj način pružate vašem ljubimcu dodatnu zaštitu od oštećenja i propadanja usled dugotrajnog boravka na vodi.

Za šta služe antialgini, kako se oni nanose i gde ih možete nabaviti otkrivamo vam u narednim redovima.

Za šta služe antialgini i šta predstavljaju?

Antialgini, kao što i sam naziv govori, predstavljaju premaz za plovilo čija je uloga sprečavanje nagomilavanja algi i drugih vodenih mikroorganizama.

Za šta služe antialginiKao što i sami znate, plovilo veću svog “života“ provede u vodi. Samim tim, podložno je nagomilavanju ovih mikroorganizama dužinom celog trupa. Deo plovila koji je konstantno pod vodom se, usled ove pojave, može u toj meri oštetiti, da više ne bude funkcionalno. Ovo će vremenom rezultirati skupim popravkama, a u ekstremnim situacijama, plovilo neće moći biti popravljeno. Prema tome, potrebno ga je adekvatno zaštititi. Upravo u ove svrhe koristimo različite premaze, a pre svega, antialgine.

Dakle, osnovna uloga antialgina i ono za šta se oni koriste jeste pružanje adekvatne zaštite od negativnih uticaja podvodnih mikroorganizama i algi.

Vrste antialgina

Važno je da napomenemo da se antialgini mogu podeliti u više različitih vrsta.

Pre svega, dostupni su vam takozvani tvrdi antialgini. Tvrdi antialgini su osnovni sloj zaštite za plovila. Prednosti upotrebe ovih antialgina su zaista velike. Pre svega, oni se najspornije troše. To znači da će vaše plovilo moći biti veoma dugo na vodi, a da nećete morati brinuti o ponovnom nanošenju zaštitnog, antivegetativnog premaza. Ipak, nakon određenog vremena, moraćete ukloniti sloj tvrdog premaza. Ukoliko to ne učinite, nakon nekoliko sezona plovidbe, tvrdi antialgin može učiniti performanse vašeg plovila lošim.

Za šta služe antialginiPored tvrdih antialgina, erodirajući antialgini štite plovila od erozije. Oni sadrže određenu vrstu pesticida, koji uništavaju negativni uticaj mikroorganizama. U kontaktu sa vodom, uklanja se višak sloja ovog premaza, te se mikroorganizmi odvraćaju od lepljenja za trup.

Poslednja, ali i najkvalitetnija vrsta svakako su antialgini na bazi bakra. Radi se o dugotrajnom premazu, koji, uz pravilno nanošenje može trajati i do deset godina. Iako je skuplji od ostale dve vrste, antialgin na bazi bakra to nadoknađuje dugotrajnošću.

Gde pronaći najkvalitetnije antivegetativne premaze za plovila?

Ukoliko je vašem plovilu neophodno nanošenje antivegetativnog premaza, na pravom ste mestu.

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najkvalitetnije antialgine, koji će učiniti vaše plovilo bezbednijim za plovidbu.

Osim toga, kod nas možete pronaći i svu ostalu nautičku opremu. Pored antialgina, za bezbednu plovidbu potrebna vam je sigurnosna zaštitna oprema. U ovu kategoriju svrstavamo sigurnosne prsluke i jakne, kolutove i bove, kao i set prve pomoći.

Na raspolaganju vam je i vrhunska palubna oprema – nautički kanapi, sidra i sidrena oprema.

 

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, prodavnica Tehnonautika stoji vam na raspolaganju. Posetite nas na dobro poznatoj lokaciji u Beogradu ili poručite proizvode putem našeg web shop-a. Čekamo vas!