Blog

Saveti za plovidbu tokom leta

Saveti za plovidbu tokom leta

Saveti za plovidbu tokom leta biće vam od koristi tokom vrelih dana i visokih temperatura na otvorenim vodenim površinama.

Leto sa sobom donosi mnoštvo avantura na vodi. Ipak, plovidba tokom leta mora se odvijati na siguran i bezbedan način. NIjedna plovidba ne može biti ugodna i zabavna ukoliko svi bezbednosni parametri nisu ispunjeni.

Bilo da isplovljavate u rekreativne svrhe, radi bavljenja određenim vodenim sportovima ili radi pecanja, ili ste iskusan nautičar, znate važnost dobre pripreme za letnju sezonu. Na kraju krajeva, bezbednost vas i vaše porodice i prijatelja na vodi je uvek prioritet. Bezbednost mora biti uvek prisutna bilo da prevozite čamac šlep službom do mesta porinuća ili ga sami prevozite prikolicom.

U narednim redovima predstavljamo vam najvažnije savete za plovidbu tokom leta.

Saveti za plovidbu tokom leta – Uložite novac u kvalitetnu tendu

Zaštita od sunca je krucijalan faktor, kada govorimo o sigurnoj letnjoj plovidbi. Ključno je sprečiti štetne UV zrake da dopru do vas tokom boravka na vodi. Jedan od najboljih načina da ovo postignete jeste upotreba tende.

Saveti za plovidbu tokom leta

Ne samo da štiti vas, tenda štiti i vaše plovilo od izbeljivanja usled delovanja sunčevih zrakova, pa i od drugih, ozbiljnijih oštećenja.

Upotreba tende za plovilo ima i drugih prednosti. Naime, ona vas štiti i od vremenskih nepogoda. Leto kao godišnje doba može da iznenadi pljuskovima, grmljavinom, gradom i sličnim neprilikama. Kada ste na otvorenim vodenim površinama, ovo vas može iznenaditi. U najboljem slučaju, bićete pokvašeni sve dok ne stignete na sigurno. U najgorem slučaju, vaše plovilo može biti oštećeno. A složićete se sa nama – to nikome nije u interesu.

Prema tome, novac bi svakako trebalo uložiti u kvalitetnu tendu za plovilo. Ovakve tende sačinjene su od vrhunskih materijala otpornih na različite vremenske uslove, kao i na štetno UV zračenje. U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći bimini tende najvišeg kvaliteta. Takva je i trodelna rasklopiva bimini tenda za čamac. Dolazi sa kombinacijom aluminijumskih cevi, plastičnih zglobova i spojnica, kao i posebno impregniranog nautičkog platna. Uz ovu tendu dolazi i komplet za montažu, koji olakšava proces fiksiranja tende za plovni objekat. Takođe, komplet čine i kanapi za utezanje tende.

Ne zaboravite na zaštitnu opremu

Saveti za plovidbu tokom leta podrazumevaju i obavezno nošenje zaštitne opreme.

Većina ljudi koja se rekreativno bavi plovidbom tokom leta obično zaboravlja na važnost zaštitne opreme, kao što su sigurnosni pojasevi i prsluci. Međutim, upravo ova oprema čini da budete sigurni u praktično svim situacijama koje se mogu predvideti, ali i u onim nepredviđenim. Naravno, niko ne želi da razmišlja o neprijatnim situacijama na vodi, ali se one ipak dešavaju. Prema tome, sigurnosni prsluk trebalo bi obući već pri ukrcavanju na plovilo. Kako bi vaša bezbednost bila osigurana, ovaj korak u pripremi za plovidbu nikako ne bi trebalo preskočiti.

Pravilo je da se na vašem plovilu uvek nalazi više sigurnosnih prsluka nego što ima putnika na brodu, čamcu, jahti ili jedrilici. U nepredviđenim situacijama ovaj element zaštitne opreme je zapravo prva linija odbrane.

Na tržištu se mogu pronaći različite vrste zaštitnih, sigurnosnih prsluka. Tako su vam dostupni prsluci za neplivače, koji osobu u vodi okreću licem na gore i sprečavaju potonuće ili davljenje. Isto tako, možete pronaći i prsluke za najmlađe putnike na brodu.

Saveti za plovidbu tokom leta – Ne zaboravite na zabavu!

S obzirom na to da nas leto asocira na dobar provod i zabavu – ponesite ovo raspoloženje sa sobom na putovanje rekom, jezerom ili morem.

Za dobru žurku i provod može biti zaslužan i kvalitetan audio sistem za plovila sa zaštitom od atmosferskih uticaja. Vrhunski kvalitet zvuka na vašem plovilu je zagarantovan!

Ipak, savetujemo da upotrebu alkohola ostavite za povratak na tlo, te da isti ne konzumirate tokom plovidbe. Prioritet jeste zabava i kvalitetno vreme sa prijateljima i porodicom, ali i vaša bezbednost. Posle svake plovidbe operite plovilo a na kraju leta ostavite ga suvim u garaži ili na nekom obezbeđenom mestu kao što je parking na aerodromu kako bi bio spreman za sledeću sezonu.

Saveti za plovidbu tokom leta

Svu neophodnu nautičku opremu koja vam je potrebna za sigurno isplovljavanje možete pronaći u ponudi prodavnice Tehnonautika. Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.