Blog

Prodaja plovidbene opreme – Šta vam je sve potrebno?

Prodaja plovidbene opreme

Prodaja plovidbene opreme raste početkom nove, letnje sezone na otvorenim rečnim i morskim vodenim površinama.

Lepo vreme, prijatne temperature i sunčevi zraci obično znače i mnogo više plovila na vodenim površinama. Bilo da krećete na jedrenje ili na pecanje sa prijateljima ili jednostavno želite da uživate u danu na vodi – biće vam neophodna određena oprema.

Plovidba brodom, jedrilicom ili drugim plovnim objektom ima raznih benefita za naše fizičko i mentalno zdravlje. Pre svega, mnoge aktivnosti uključene u podizanje i povlačenje jedara za manevrisanje plovnim objektom jačaju našu snagu, posebno u predelu ramena i leđa. Zatim, boravak na vodi doprinosi i boljem raspoloženju. Ovo je naročito slučaj kada isplovljavate morem. Mirne vode i specifičan morski vazduh koji se sastoji od naelektrisanih jona pomaže u apsorpciji kiseonika u telu, što zauzvrat pruža ravnotežu nivoa serotonina. A poznato je – što je nivo serotonina usklađeniji, mi smo srećniji. Samim tim, plovidba može smanjiti i nivo stresa. Kako smo svakodnevno izloženi stresnim situacijama, plovidba može biti odlično sredstvo za opuštanje.

Još jedna velika prednost plovidbe jeste činjenica da poboljšava koncentraciju. S obzirom na užurban životni tempo i multi-tasking koji praktikuje sve više ljudi na planeti, razvijanje osećaja duboke koncentracije je od krucijalnog značaja. Sa krajnjim ciljem da ostanete bezbedni na vodi, tokom plovidbe morate preduzimati niz radnji, što poboljšava vašu sposobnost da se fokusirate, čak i kada imate više zadataka pri ruci.

U cilju održavanja bezbednosti na vodi, potrebna vam je i određena plovidbena oprema. Gde možete kupiti najkvalitetniju palubnu i sigurnosnu opremu za brod, kao i šta vam je sve na plovilu neophodno, otkrivamo vam u narednim redovima.

Prodaja plovidbene opreme podrazumeva palubnu opremu

Kako biste bili potpuno sigurni na vodi, potrebna vam je odgovarajuća palubna oprema. Ona se svakako svrstava u red najvažnije plovidbene opreme.

U palubnu opremu možemo svrstati nekoliko različitih kategorija proizvoda.

Pre svega, moramo misliti na bezbednost hodanja i kretanja po palubi. Prema tome, u palubnu opremu svrstavamo razne vrste nautičkih antikliznih podloga i tepiha. Uglavnom se radi o obloženoj tkanini veće debljine, koja sprečava prodor vode, a samim tim onemogućava truljenje.

Osim antikliznih podloga i tepiha, u palubnu opremu svrstavamo i različite vrste držača – od držača štapova za pecanje, preko držača šolja do nosača sonara.

Prodaja plovidbene opreme

Ulazak i silazak sa broda ne bi bio moguć bez upotrebe nautičkih merdevina. Stoga, one se smatraju izuzetno važnim delom palubne opreme. Pored merdevina, esencijalan deo sigurne plovidbe čine i nautički kanapi. Na domaćem tržištu dostupni su vam različiti nautički kanapi, ali su najpopularniji takozvani trostruko sukani kanapi od poliestera.

U ostalu palubnu opremu svrstavamo razne vrste sedišta, stolica, nosača štapa zastavice, vesla i slično.

Isplovljavanje bilo kojom vodenom površinom nije bezbedno bez bokobrana i bova

Bilo da krećete na dužu ili kraću plovidbu, bove i bokobrane obavezno morate poneti, odnosno zakačiti za svoje plovilo. Zašto je tako?

Bokobrani, kao što i sam naziv govori, predstavljaju prvu liniju odbrane trupa vašeg plovila. Oni se postavljaju na bočne strane plovila, ali postoji i posebna vrsta bokobrana – pramčani bokobrani, dizajnirani isključivo za pramac vašeg broda.

Bove igraju istu ulogu kao i bokobrani, s tim što dolaze u okruglom obliku. Upravo zbog ovog oblika omogućavaju da uspešno zaštitite svoje plovilo od fizičkih oštećenja.

Prilikom svakog isplovljavanja iz marine ili uplovljavanja u dok potrebno je postaviti bokobrane i bove na adekvatan način. Jedino tako možete biti sigurni da nećete oštetiti svoje plovilo ukoliko dođe do slučajnog kontakta sa drugim plovilom ili objektom.

Sigurnosna nautička oprema

Prodaja plovidbene opreme svakako podrazumeva i sigurnosnu nautičku opremu.

Zaštitna oprema za brod podrazumeva više različitih proizvoda, ali je uloga svakog ista – da vas zaštiti od nepredviđenih situacija na vodi.

Kao što verovatno i znate, svaka osoba na brodu trebalo bi da ima svoj sigurnosni prsluk ili pojas za spasavanje. Šta više, na vašem brodu se uvek mora naći više prsluka nego što je prisutnih osoba u datom trenutku.

Pored prsluka za spasavanje, na vašem plovilu mora se naći i plutajući element, kao što je kolut za spasavanje, koji se davljeniku može baciti u ekstremnim situacijama na vodi. Takođe, i set prve pomoći koji sadrži sve neophodno za previjanje rane ili saniranje opekotina i posekotina trebalo bi se naći na vašem brodu.

Prodaja plovidbene opreme

Prodavnica nautičke opreme Tehnonautika nudi vam najveći izbor palubne i sigurnosne opreme. Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju.