Blog

Vodovod i sanitarije za vaše plovilo

Vodovod i sanitarije

Vodovod i sanitarije sastavni su deo gotovo svakog većeg plovila, poput brodova i jahti.

S obzirom na to da predstavljaju važan deo velikog broja plovila, ne čudi što vam upravo ovaj deo nautičke opreme obezbeđuje ugodnu plovidbu.

Sezona plovidbe je uveliko u jeku, a letnje temperature dostižu svoj vrhunac. Samim tim, veliki broj nautičara većinu svog vremena provodi na vodi. Međutim, pre nego što se otisnete vodenom površinom, neophodno je da se uverite da svaki deo vašeg plovila funkcioniše onako kako bi trebalo. To uključuje i proveru vodovodnog sistema na vašem brodu ili drugom nautičkom objektu. Uverite se da vaše plovilo poseduje sve delove vodovodnog sistema, uključujući i creva i delove, kaljužnu pumpu, ručne vodene pumpe i slično.

Vodovod i sanitarije

Na šta bi sve trebalo obratiti pažnju pre isplovljavanja, a tiče se vodovoda i sanitarija na vaše plovilu otkrivamo vam u narednim redovima.

Koji proizvodi spadaju u vodovod i sanitarije za plovila?

Vodovodni sistem podrazumeva mnogo toga, ali pre svega creva za vodu, kao i cevovode.

S obzirom na to da vodovodni sistem na plovilu nije sličan onom koji posedujemo kod kuće, potrebna su nam i drugačija creva za vodu. Naime, vodovod u kući obično podrazumeva cevi, dok to na plovilu nije slučaj. Plovila zahtevaju upotrebu fleksibilnih creva, za razliku od cevi, koje su krute.

Isto tako, creva za vodu moraju biti izrađena od materijala koji je netoksičan i siguran za ljudsku upotrebu. Jedan od glavnih razloga za to je što upravo ova činjenica omogućava vodu za piće na plovilu. Bez adekvatnih creva za vodu, nije moguće upotrebljavati vodu za piće, ali ni koristiti ventilaciju ili puniti rezervoare za vodu.

Obično se na plovilima koriste creva ojačana INOX žicom, kao i PVC creva sa poliesterskom pletenicom.

Kao što se i da pretpostaviti, još jedan ključan deo vodovodnog sistema su pumpe za vodu. Ove pumpe možemo razvrstati u dve kategorije. Tako razlikujemo ručne i električne pumpe za vodu. Veća plovila obično koriste električne pumpe sa prekidačem pritiska, koji se aktivira u slučaju da pritisak padne ispod datog nivoa. Sa druge strane, ručne pumpe ne poseduju ventil, već protok zavisi od rada pumpe.

Isto tako, vašem plovilu potrebne su i kaljužne pumpe. Sa razlogom se smatraju jednim od najvažnijih delova nautičke opreme. Naziv su dobili po najnižoj tački plovila – kaljuzi, u kojoj se skuplja višak vode. Uloga kaljužne pumpe jeste da izbaci višak vode iz plovila. Taj višak može biti uzrokovan kondenzacijom, nakupljanjem kiše, ali i probijanjem trupa plovila. Poslednja situacija, svakako, predstavlja najekstremniji slučaj dospevanja vode u kaljugu. Prema tome, važnost kaljužne pumpe kao dela vodovodnog sistema i više je nego jasna.

Bojleri za vodu, slavine, toaleti i odvodni sistemi takođe se smatraju važnim delom vodovoda i sanitarija na plovilu.

Gde možete pronaći najkvalitetnije delove vodovoda i sanitarija za plovila?

U ponudi prodavnice Tehnonautika možete pronaći najveći izbor najkvalitetnijih komponenti vodovodnog sistema i sanitarija za vaše plovilo.

Tako vas kod nas čekaju vrhunski rezervoari za vodu, koji obično dolaze sa tri otvora – izlazni, otvor za crevo za ventilaciju, otvor za crevo za punjenje. Rezervoari za vodu sastavni su deo nautičke opreme većih plovila, kao što su brodovi i jahte.

Takođe, u našem asortimanu pronaći ćete i kvalitetne električne i ručne pumpe za plovilo, kao i kaljužne pumpe.

Vodovodni sistemi za plovilo podrazumevaju i akumulatore za vodu, koji mogu biti većih ili manjih dimenzija.

Vodovod i sanitarije

U ponudi prodavnice Tehnonautika čekaju vas i bojleri, kao osnovni deo sanitarija i vodovoda, kao i visokokvalitetne slavine sa različitim nosačima i toaleti.

Osim toga, kod nas ćete pronaći i svu neophodnu sigurnosnu opremu za plovila, uključujući i sigurnosne prsluke, kolutove za spasavanje, setove prve pomoći, bove, plutače i slično. Palubna oprema takođe je deo asortimana prodavnice Tehnonautika.

Za više informacija o proizvodima u našoj ponudi, u svakom trenutku možete nas kontaktirati.