Blog

Zaštita i održavanje brodova

Zaštita i održavanje brodova

Zaštita i održavanje brodova igraju važnu ulogu u funkcionalnosti, ali i sigurnosti objekata na vodi.

Kada govorimo o plovidbi otvorenim vodenim površinama, ono na šta prvo pomislimo jeste sunce, avantura i dobro raspoloženje. I naravno, svi ovi elementi čine plovidbu nezaboravnim iskustvom. Međutim, trebalo bi voditi računa o svakom aspektu plovidbe, kako bi ona bila sigurna za sve putnike na brodu.

Zaštita i održavanje plovila su na prvom mestu, kada govorimo o bezbednoj plovidbi. To znači da bi pre svakog isplovljavanja trebalo proveriti ispravnost plovnog objekta. Trebalo bi uveriti se da svaki deo plovila – od motora, preko volana do najsitnijih elementa, kakve su kopče za tende, bude ispravan i na svom mestu.

Zaštita i održavanje plovila podrazumeva i redovno nanošenje zaštitnih slojeva, kao i redovno farbanje i čišćenje plovila.

U narednim redovima otkrivamo vam šta sve podrazumevamo pod zaštitom i održavanjem plovila, kao i koja oprema će vam u ove svrhe biti neophodna.

Antialgini i prajmeri

Neki od najvažnijih premaza za vaše plovilo i njegovu zaštitu svakako su antialgini. Kao što i sam naziv govori, antialgini se koriste za zaštitu od algi i drugih vodenih mikroorganizama. Vaše plovilo je tokom većine sezone u vodi. Prema tome, neophodno je zaštititi njegov trup od propadanja usled nagomilavanja ovih mikroorganizama. Upravo u te svrhe koriste se antivegetativni premazi.

Zaštita i održavanje brodova

Obično se nanose na suvu, prethodno očišćenu i opranu površinu broda. Ukoliko vaše plovilo već ima nanesen sloj zdravog antialgina, određene vrste premaza mogu se naneti preko prvobitnog sloja. Kada koristite antialgin važno je da pratite uputstva proizvođača. Jedino na taj način možete biti potpuno sigurni da ćete uraditi dobar posao, te da nećete morati da ponavljate postupak.

Antialgini se nanose na spoljašnji deo broda koji je ispod vode. Na taj način oni sprečavaju širenje mikroorganizama i oštećenje trupa broda. Isto tako, oni pomažu da se poboljšaju performanse vašeg broda.

Na domaćem i stranom tržištu mogu se pronaći tri vrste antialgina – tvrdi, erodirajući i antialgini na bazi bakra. Svaka vrsta ima svojih prednosti, te je potrebno da se dobro raspitate koji će najbolje odgovarati vašem plovilu. Recimo, za plovila koja često isplovljavaju i mnogo vremena provode u vodi, savetuje se upotreba tvrdih antialgina. Sa druge strane, prednost antialgina na bazi bakra jeste njegova dugotrajnost. On vašem plovilu može služiti i do 10 godina uz pravilno održavanje.

Zaštita i održavanje brodova  – Boje za plovila

Kako bi vaše plovilo u svakom trenutku izgledalo ’’kao novo’’ i bilo bezbedno za isplovljavanje, potrebno je s vremena na vreme naneti svež sloj farbe. Sasvim je normalna pojava da vaše plovilo vremenom izbledi i izgubi sjaj. Tada je neophodno obaviti farbanje specijalnim farbama i bojama za plovilo.

Iako većina nautičara ne smatra farbanje čamaca atraktivnim zadatkom, ono je itekako važno. Pre nego što krenete sa farbanjem, uverite se da su sve površinske mane i nedostaci na vašem plovilu sanirani. Dakle, sanirajte sve pukotine, rupe ili udubljenja. Tek onda nastavite sa procesom farbanja.

Prvo što je potrebno jeste da čamac detaljno operete i uklonite sav vosak. Nakon toga, nanesite sloj prajmera, a zatim i boju. Nakon sušenja farbe, nanesite i vosak, kako biste zaštitili površinu broda od vode i drugih štetnih elemenata.

Gore navedeni postupak važi za sve drvene čamce, mada se može primeniti i na ostale vrste čamaca, kao što su čamci od stakloplastike. Ipak, vodite računa da koristite odgovarajuću boju.

Kozmetika za održavanje i čišćenje plovila

Još jedan od krucijalnih elemenata za zaštitu i održavanje plovila svakako je i kozmetika koju ćete koristiti za njegovo čišćenje. Imajte na umu da je potrebno da koristite posebnu vrstu kozmetike za brod, a ne konvencionalnu kozmetiku koju koristite za čišćenje domaćinstva.

Elementi broda, kao što je kontrolna tabla zahtevaju posebne vrste deterdženata za čišćenje. Isto tako, delovi od čelika i legura zahtevaju posebne vrste sprejeva, kao što je Pulitore acciaio.

Redovno pranje palube, ali i kabine broda je ključno za održavanje i zaštitu svakog plovila.

Zaštita i održavanje brodova

Sve proizvode za zaštitu i održavanje plovila možete pronaći u bogatoj ponudi Tehnonautika prodavnice. Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju!