Blog

Prekrivke za čamce

Prekrivke za čamce

Prekrivke za čamce su vaš najbolji i neophodan saveznik tokom zimske sezone.

Zima sa sobom nosi neumitnu promenu u vremenskim uslovima. Ovo može predstavljati izazov za sve ljubitelje plovidbe, bez obzira na to koliko iskustva poseduju. To je naročito tačno tokom zime koja je puna snega, leda i ostalih ’’pratilaca’’ hladnog vremena, kada čamci ostaju nepomični i izloženi surovim elementima. Upravo zato, uloga prekrivki za čamce tokom zime postaje ključna u njihovom očuvanju i produženju njihovog radnog veka.

U narednim redovima otkrivamo vam zbog čega su prekrivke za čamce važan aspekt zaštite plovila.

Zaštita od nepogoda

Nakon izvlačenja čamaca iz vode na red sledi njihova priprema za predstojeću zimu. U toku pripreme neophodno je obaviti različite radnje. Od temeljnog pranja, nanošenja antialgina, preko farbanja i skladištenja – sve ove radnje sastavni su deo pripreme za zimu. U ove radnje spada i prekrivanje plovila adekvatnom ceradom/prekrivkom.

Prekrivke za čamce

Zimski meseci obično donose sneg, kišu i led. Bez adekvatne zaštite, ovi elementi mogu naneti ozbiljnu štetu vašem plovilu. Prekrivke postaju prva linija odbrane. To čine tako što sprečavaju akumulaciju snega na palubi, formiranje leda na ključnim delovima čamca i prodor kiše koja može izazvati koroziju i oštetiti unutrašnjost plovila.

Ako vaš čamac ili drugo plovno sredstvo čuvate na otvorenom, cerade su neophodnost. Stoga, birajte kvalitetne prekrivke koje ćete koristiti dugo i koje će sačuvati vaše plovilo od svih gore navedenih nepogoda.

Prekrivke za čamce čuvaju unutrašnjost plovila

Prekrivke nisu samo spoljašnja barijera. Naprotiv, one igraju ključnu ulogu u očuvanju unutrašnjosti plovila.

Hladnoća može dovesti do pucanja materijala u unutrašnjosti plovila. Isto tako, hladno vreme neretko je uzrok oštećenja električnih sistema na plovilu.

Kvalitetna prekrivka čuva unutrašnjost od niskih temperatura, održavajući integritet materijala i produžavajući životni vek svih sistema na vašem plovilu.

Osim toga, adekvatno skladištenje igra veoma važnu ulogu u zaštiti unutrašnjosti plovila. Ako je to moguće, čamac bi trebalo čuvati na zatvorenom, u prostoriji koja je suva i koju je moguće redovno provetravati.

Borba protiv korozije

Metalni delovi čamca, uključujući motor i sve povezane komponente su posebno podložni koroziji tokom zimskih meseci. S obzirom da upravo u ovim mesecima očekujemo velike količine padavina, ovo nije iznenađujuć podatak.

Prekrivke pružaju efikasnu barijeru vlagi. Na taj način, one sprečavaju kontakt sa metalnim delovima plovila. Kao rezultat dobija se smanjen rizik od korozije.

Korozija može napraviti veliku štetu vašem plovilu, ugrožavajući time i vašu bezbednost tokom naredne sezone plovidbe. Kako biste bili potpuno sigurni da korozija nije načinila štetu i smanjila funkcionalnost vašeg plovila, plovilo je potrebno ponovno pregledati pre samog početka prolećne/letnje sezone.

Osim toga, zaštita od korozije je ključna i za očuvanje estetike vašeg plovila. Korozija može učiniti da vaše plovilo ne izgleda privlačno. Stoga, prekrivke su vaš najbolji saveznik!

Prekrivke za čamce smanjuju troškove održavanja

Investicija u kvalitetnu prekrivku može značajno smanjiti troškove održavanja čamca tokom zimske sezone.

Izlaganje plovila nepogodama može dovesti do skupim popravki i zamene delova. Prekrivke, kao preventivna mera, štede vreme i novac vlasnika, čuvajući plovilo od nepotrebnih oštećenja.

Na ovaj način, one smanjuju troškove održavanja i produžavaju radni vek vašeg plovila. Čamac pod prekrivkom tokom zime nije čuvan samo od trenutnih nepogoda, već i od dugoročnih efekata vremenskih uslova. Produženje radnog veka plovila nije samo ekonomska korist, već i emotivna, jer ljubitelji plovidbe mogu duže uživati u svojoj investiciji.

Jednostavnost upotrebe i montaže i estetika plovila

Savremene cerade ili prekrivke za čamce dizajnirane su sa naglaskom na praktičnosti i jednostavnoj upotrebi.

One se veoma lako postavljaju i skidaju, čineći proces zaštite čamca brzim i efikasnim. Ovo olakšava vlasnicima da redovno koriste prekrivke, podižući održavanje plovila tokom zime na viši nivo.

Osim što su veoma praktične i lake za korišćenje, očuvane i kvalitetne prekrivke sačuvaće estetiku vašeg plovila. Očuvana boja i čist izgled čamca ne samo da pružaju estetsko zadovoljstvo vlasnicima, već doprinose i očuvanju tržišne vrednosti plovila.

Najkvalitetnije prekrivke i cerade za plovila možete pronaći u prodavnici Tehnonautika.

Prekrivke za čamce

Za više informacija o proizvodima iz naše ponude, prodavnica Tehnonautika vam u svakom trenutku stoji na raspolaganju.