Nautika

Farbanje čamca, broda ili jedrilice: Vreme je da vaše plovilo zablista!

farbanje plovila tehnonautika 1

Farbanje plovila je bitna procedura u održavanju vašeg čamca, broda, jedrilice ili nekog drugog plovila. Služi prvenstveno zbog estetskog poboljšanja izgleda plovnog objekta, ali i zbog njegove zaštite.

Iako to tako ne deluje na prvu loptu, plovila „vode“ veoma težak i buran život. Peku se na suncu kada je leto, zamrznu se kada je zima, izloženi su kišama, vetru, olujama. Dok plove udaraju u kamenje i druge tupe predmete, trpe određeno oštećenje kada udare u dok pristaništa. Ili kada se nasukaju na obali. I sama morska voda, zbog soli, nagriza površinu plovila. Za dna čamaca, brodova, jahti, jedrilica i drugih plovnih objekata vezuju se alge i druge biljke i vodene životinje. Zbog svega ovoga, farbanje plovila je neophodna linija odbrane od svih ovih stvari. Investicija koja će vam se sigurno isplatiti.

Priprema za farbanje plovila

Pre nego što se pristupi samom nanošenju boja, potrebno je izvršiti odgovarajuću pripremu plovila za farbanje. Priprema se odnosi na boje, ali i na samo plovilo. Ovo je jako bitna faza jer čini oko 80 odsto ukupno provedenog vremena u celokupnom farbanju. Kada je u pitanju priprema za boju, pre njenog nanošenja obavezno je treba promešati. Ako koristite dvokomponentne boje, prvo promešajte osnovnu komponentu, pa tek onda stavite katalizator, odnosno drugu komponentu. Tek nakon mešanja ove dve komponente dodati i odgovarajući razređivač.

farbanje plovila tehnonautika 2

Uvek se potrudite da vaša četka ili valjak, kojom farbate plovilo, bude od vrhunskog kvaliteta. Preporučljivo je da četka bude što veća, odnosno da valjak bude od prirodnog, ali kraćeg krzna.

Takođe, pre nanošenja boje neophodno je proveriti podlogu samog plovnog objekta. Pre svega očistite vaš čamac ili brod od prljavštine krpom natopljenom alkoholom. Dalje, treba izvršiti brušenje ako postoje korozivni elementi i punjenje u slučaju nekih udubljenja, kao i sanaciju mehaničkih oštećenja. Zatim ide skidanje prethodne boje, oblaganje zaštitnim slojem, pa tek onda premazivanje i nanošenje boje. Ako je površina na kojoj radite u odličnom stanju, onda će pripremnog posla biti manje. Nijedan korak ne smete preskočiti.

U slučaju oštećenosti plovila, neophodno je skinuti staru boju

Ako vam nije prvi put da nanosite boju ili ako postoji neko oštećenje, pre nego što krenete u farbanje plovila potrebno je skinuti staru boju. Ako se stara boja ljušti ili je usred dugotrajne upotrebe izbledela, možete je odstraniti na više načina. Pre svega, postoje odgovarajuće specijalne paste pomoću kojih se boja skida sa starih i čeličnih površina. Kada se pasta nanese, stara boja omekša, a onda se lako špahtlom uklanja. Sličan je i proces skidanja starih boja plamenom. Plamenom se boja uklanja uglavnom sa drvenih površina.

Najbolji način za skidanje starih boja sa plovnog objekta je definitivo peskarenje. Pri procesu peskarenja koristi se suv i grub pesak, zato je neophodno na sebi imati adekvatnu zaštitnu opremu. Peskarenje se vrši na površinama plovnog objekta od čelika ili betona. Takođe, jedan od efikasnih načina skidanja stare boje je svakako brušenje. Tu se koriste brusni papiri, a preporučljivo je stare boje odstraniti i ručnom vibracionom bušilicom. Na taj način se postiže glatka i ravna površina.

Farbanje plovila – nanošenje boje

Stižemo do glavnog segmenta, a to je nanošenje boje, odnosno premaza. Možete farbati dno plovnog objekta, palubu, ali i bočne strane. Kada ste završili sve pripremne radnje, boju možete naneti četkom ili valjkom. Za poslednji premaz boja se nanosi špricanjem. Na taj način osiguraćete da vaše plovilo ima jednak sjaj i odlično razlivanje boje. Pre nego što nanesete novi sloj premaza, neophodno je da prethodni premaz izbrusite.

farbanje plovila tehnonautika 3

Pri farbanju izaberite da bude lep, sunčan i topao dan sa prosekom temperature između petnaest i dvadeset pet stepeni. Obavezno pre farbanja plovila vodite računa da površina, na koju nanosite boju, nije vlažna. Isto važi i za već obojenu površnu na koju želite da stavite novi sloj premaza. U tom slučaju može doći do pojavljivanja kratera. Pri farbanju treba nositi odgovarajuću opremu od sintetike.

Tehnonautika – odaberite najbolje boje za vaše plovilo

Ukoliko želite najkvalitetnije boje za vaš čamac, brod, jedrilicu ili jahtu, onda je Tehnonautika pravi izbor za vas. Nudimo vam najbolji izbor boja i antialgina od vrhunskog kvaliteta. Pored ovoga, nudimo i prodaju palubne opreme za sve vrste plovnih objekata, kao i prodaju izuzetno kvalitetne nautičke opreme. Sve što vam je potrebno od nautičke i palubne opreme, kao i svake druge opreme neophodne za zaštitu i održavanje plovila, možete kupiti i onlajn putem. Kompletnu uslugu pogledajte u našem web shop-u. Posetite nas i uverite se zbog čega smo najbolji.

Neka vaše plovilo zablista, a vaša plovidba bude nezaboravna avantura.

2 thoughts on “Farbanje čamca, broda ili jedrilice: Vreme je da vaše plovilo zablista!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *