Nautika

Prva „linija odbrane“ vašeg plovila – Bokobrani kao obavezan deo nautičke opreme

bokobrani tehnonautika 1

Bokobrani predstavljaju nezaobilazni deo nautičke, odnosno plovidbene opreme čija je osnovna funkcija zaštita spoljašnje strukture plovila.

Kada se sa svojim plovilom nađete na reci, moru ili jezeru, vaša i bezbednost plovnog objekta uvek je na prvom mestu. U svrhu zaštite plovila postoji mnogobrojna nautička oprema, ali se uvek kao „prva linija odbrane“ koriste odgovarajući bokobrani. Oni se postavljaju na tačno određenim mestima i u situacijama kada postoji rizik od sudara plovila sa nekim drugim objektom. Na taj način oni sprečavaju oštećenje plovila, kao i snošenje eventualnih troškova njegove popravke. Zato, pre nego što pođete na bilo koji plovni put, važno je da nabavite kvalitetne i vrhunske bokobrane.

Zaštitite svoje plovilo – Šta su bokobrani?

Bokobrani predstavljaju odbojnike koji služe za apsorbovanje kinetičke energije kada plovilo pristaje u pristanište, uz obalni zid ili, pak, uz drugo plovilo. Dakle, njihova osnovna funkcija jeste spoljašnja zaštita broda, čamca ili drugog plovnog objekta. Oni se koriste na svim vrstama plovila, počev od teretnih, preko putničkih plovila, pa sve do trajekata, privatnih jahti i čamaca. Najčešće se izrađuju od gume, plastike ili posebne vrste materijala – elastomera sa penom. Veličina bokobrana srazmerna je veličini plovnog objekta.

bokobrani tehnonautika 2

Međutim, pored brodova, jahti, jedrilica i drugih plovila, bokobrane ljudi koriste i na drugim plovnim strukturima. Naime, oni se postavljaju i u lukama, na bazama mostova, kao i u morskim kanalima ili na nekim drugim mestima. Oni se tada „ponašaju“ kao elastični amortizeri. Odnosno, služe za usporavanja plovila, sprečavanja njihovog ili oštećenja drugih plovnih struktura prilikom prispeća u sidrište.

Kako se bokobrani pravilno nameštaju na plovilo?

Postavljanje bokobrana predstavlja obavezan proces pripreme plovila za plovidbu. Pre svega, bokobrane uvek treba namestiti pre ulaska plovnog objekta u pristanište. Nakon što plovilo isplovi iz pristaništa ili drugog objekta, bokobrane odmah treba demontirati. U suprotnom, predstavljaće veliku prepreku za kretanje plovila, čime se povećava rizik od njegovog potonuća ili druge nesreće.

Bokobrani se ugrađuju, odnosno nameštaju na spoljašnji deo trupa plovila pomoću odgovarajućeg kanapa. Oni obavezno moraju biti vezani. Ova vrsta plovidbene opreme se uvek postavlja na odgovarajuću visinu tako da njihov vrh, odnosno gornji deo, ne prelazi ivicu trupa plovila. Pravilno rukovanje bokobranima, određivanje nagiba i njihovo vezivanje jedna je od najosnovnijih plovidbenih veština. Bez tog znanja i tehnike nikako ne treba polaziti put mora, reke ili jezera.

Na koji način izabrati odgovarajuću vrstu, odnosno tip bokobrana?

Izbor vrste, odnosno tipa bokobrana zavisi od mnogih faktora. Tu se uzimaju u obzir, pre svega, intenzitet zaštite, veličina i dimenzije plovila, mesto na plovilu na kojem se postavlja, varijacije plime i oseke, kao i druge stvari. Naravno, na izbor bokobrana utiče i učestalost pristajanja plovila u luku ili pristanište. Njihova veličina, kao što smo rekli, zavisi od veličine plovila, ali i od brzine kretanja plovila, kao i brzine vezivanja. Nije redak slučaj da se katkad i automobilske gume koriste kao bokobrani.

bokobrani tehnonautika 3

Prilikom izbora vrhunskog bokobrana treba voditi računa i o njihovom životnom veku koji, opet, zavisi različitih vremenskih uslova, temperaturnih uticaja, kvaliteta vode i slično. Jedan od najkvalitetnijih bokobrana današnjice je bokobran OCEAN beli, a uvek je u opticaju i bokobran OCEAN crni. Oba tipa bokobrana u potpunosti štite od habanja i udaraca. U svakom trenutku možete izabrati i PVC zaštitni pontonski bokobran, odnosno odbojnik koji je otporan na sve vremenske uslove. Mnogi moreplovci neretko koriste i tzv. pramčane bokobrane.

Tehnonautika – nabavite sve vrste bokobrana i druge nautičke opreme na jednom mestu

Kao što možemo zaključiti, bokobrani igraju veliku ulogu u zaštiti broda, čamca, jahte i drugih plovnih objekata od udaraca. Predstavljaju, zaista, jedan od najkorisnijih delova plovidbene opreme. Ukoliko želite da opremite svog „plovnog ljubimca“ najkvalitetnijim bokobranima i bovama, onda je Tehnonautika savršeno rešenje za vas.

Nudimo vam opremu za sve vrste plovila, kako biste novu sezonu započeli spremni. Bavimo se prodajom najkvalitetnije nautičke opreme, ali u domen naših usluga ulazi i prodaja vrhunske palubne opreme. Pošto je bezbednost na vodi uvek prioritet, kod nas možete naći i kompletnu sigurnosnu nautičku opremu, kao i odgovarajuću opremu za sidrenje plovila. Za maksimalnu osvetljenost, a samim tim i bezbednost plovnog objekta, nudimo vam i najsavremeniju opremu za osvetljenje plovila. Sve ove proizvode, ali i mnogo više od njih, možete pronaći u našem web shop-u, tako da kupovinu jednostavno možete izvršiti online.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu i ne postoji mogućnost da nas „promašite“ jer se naša prodavnica prostire na neverovatnih 280 metara kvadratnih. Posetite nas ili nas kontakirajte odmah i uverite se u pouzdanost, kvalitet i vrhunski profesionalizam naših usluga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *