Nautika

Električne instalacije na plovilima – Za vašu bezbednu i udobnu plovidbu

instalacije na plovilima Tehnonautika 1

Kako bi vaš brod, jahta, jedrilica ili bilo koji drugi plovni objekat plovio besprekorno, neophodno je da imate ispravne instalacije na plovilima.

Da bi se vaš plovni objekat kretao po vodi, a da se vi istovremeno osećate udobno u toj vožnji, neophodna je energija. Čamci i druga manja plovila mogu koristiti manuelni, odnosno ručni pogon – vesla. Međutim, sa brodovima, jahtama, jedrilicama i drugim plovilima većih dimenzija to nije slučaj. Električne instalacije i strujni sistem, koje daju neophodni energetski pogon za plovidbu, predstavljaju najkomplikovanije elemente plovila. Skoro svaka funkcija broda je na ovaj, ili onaj način povezana sa električnim instalacijama. Značaj instalacija je utoliko veći što plovila većinu vremena provode u vodi, a dobro je poznato da je voda odličan provodnik struje. Zato kablove i druge strujne elemente treba povezati i uvezati na siguran način, kako bi plovidba protekla bez ikakvih problema.

Instalacije na plovilima se razlikuju od svih drugih vrsta električnih instalacija

Na samom početku treba istaći da ne treba porediti električne instalacije na plovilima sa svakodnevnim instalacijama. To su dve različite kategorije. Za razliku od običnih instalacija koje „žive“ na suvom, električne instalacije na plovilima obitavaju u potpuno drugačijim uslovima. Proizvodnja električne energije na plovilima je ograničenog kapaciteta, gotovo uvek su okruženi vodom, koja je često u kontaktu sa kablovima. Takođe, tu je i velika vlaga koja u svakom trenutku „preti“ da ošteti bilo koji strujni element. Zato se, kada su ovi kablovi u pitanju, mora izvršiti posebna vrsta izolacije.

instalacije na plovilima Tehnonautika 2

Kada govorimo o izolaciji instalacija na plovnim objektima, ona mora biti dovoljna otporna na sve štetne spoljašnje uticaje. Dakle, ona mora štititi kablove od soli, vibracija, UV zračenja, zagrevanja, hlađenja i slično. Zato sve električne kablove morate vezati tako da oni ne dolaze ni u kakav dodir sa vodom. Odnosno moraju biti montirani na odgovarajuću visinu i na suvom mestu. Prilikom njihovog povezivanja i prolaska kroz otvore i pregrade, instalacije, odnosno kablovi ne smeju biti isuviše zategnuti. Takođe, oni se učvršćuju posebnim plastičnim pričvršćivačima, nikako metalnim. Nemojte provlačiti instalacije kroz cevi jer se onda, u slučaju njihovog kvašenja, teže suše.

Delujte preventivno – Uvek proverite da li je sve u redu sa elektroinstalacijama

Nikada nemojte čekati da se nešto od strujnog, odnosno električnog sistema pokvari da biste znali da nešto nije u redu. Za pravilno funkcionisanje instalacija na plovilima uvek je neophodno preventivno delovati. Odnosno, potrebno je redovno proveravati sve potrošače, osigurače, prekidače i kablove. Iskustvo pokazuje da većina kvarova na električnim instalacijama potiče od nepravilnog montiranja i neredovnog održavanja. Prema tome, proverite, s vremena na vreme, jesu li žice i kablovi dovoljno pričvršćeni, kao i da li postoje znakovi oštećenja. Naravno, obratite pažnju da li i u kojoj meri voda dopire do njih.

Neretko se dešava da se, kada nešto nije u redu sa električnim instalacijama, previđa najočiglednije. U tom slučaju treba obratiti pažnju na to da li je sve uključeno i osigurati da su konektori, odnosno priključci za baterije stabilni. Takođe, jedan od razloga mnogobrojnih kvarova na instalacijama jeste nagomilavanje prljavštine. Zato, održavajte sve električne uređaje i kablove čistim i urednim. Kada proveravate instalacije, ispitajte ima li znakova korozije, jer ona može dovesti do požara i havarije. Korišćenjem električnih kondenzatora i pravilnim povezivanjem kablova zaštitićete svoje plovilo i njegovu elektriku od svih nepovoljnih dejstava.

Instalacije na plovilima – Šta ako nešto pođe po zlu?

Koliko god vi preduzimali određene mere predostrožnosti, instalacije na plovilima su podložne kvarovima i oštećenjima. Ova vrsta uticaja nekada se, nažalost, ne može predvideti, ali za takve stvari morate biti spremni. Zato je od ključnog značaja priprema plovila za plovidbu. Stoga se sa razlogom postavlja pitanje – šta činiti ukoliko sa strujnim sistemom plovila nešto nije u redu? Pre svega, „osluškujete“ svoje električne uređaje i potrošače, Naime, pojedini aparati već fabrički imaju ugrađenu „dijagnostiku“ koja upozorava kada je nešto pošlo po zlu.

instalacije na plovilima Tehnonautika 3

Drugo, pročitajte uputstvo za upotrebu uređaja. Tu svakako možete naći informacije o tome šta uraditi ukoliko određena instalacija ne funkcioniše. Treće, nekada ćete morati da isključite, odnosno resetujete ceo električni sistem preko osigurača, kao kranji izbor. Ovo nemojte činiti često, jer možete oštetiti osigurače. Kako biste eventualni problem ispravili, na plovilu u svakom trenutku morate imati i odgovarajuću opremu i alat. Pod tim podrazumevamo rezervne kablove i osigurače, električne trake, antikorozivni sprej, voltmetar i druge ručne alate.

Tehnonautika – Nabavite sve što vam je potrebno od elektrike i osvetljenja

Vidimo da su instalacije na plovilima od esencijalnog značaja za njihovo normalno funkcionisanje. Važnost svake komponente električnog sistema, odnosno svakog elementa elektrike i osvetljenja na plovilu je velika. Zato im posvetite posebnu pažnju i produžite im vek trajanja. Prema tome, vaše plovilo mora imati odgovarajuću elektro opremu i prateće delove, ako želite njegove najbolje performanse. Na primer, plovilo mora posedovati najkvalitetnije prekidače i utičnice kako bi sve bilo u redu sa strujnim sistemom. Takođe, veoma je važno plovilo opremiti i vrhunskim razvodnim elektro tablama sa adekvatnim osiguračima i LED indikacijom.

Ukoliko želite da nabavite svu ovu opremu, ali i mnogo više od toga, onda je Tehnonautika pravo rešenje za vas! Pored toga, kod nas možete naći sve što vam je potrebno od plovidbene opreme za sve vrste plovila. Prodajemo, po najpovoljnijim i najpristupačnijim cenama, nautičku opremu, a nudimo vam i izuzetno kvalitetnu palubnu opremu. Kako biste bili sve vreme na vodi bezbedni, u Tehnonautici možete naći i sve što vam treba od sigurnosne nautičke opreme. Sve što želite možete pronaći u našoj jedinstvenoj web prodavnici, tako da kupovinu možete obaviti online putem. Za isporuku opreme i proizvoda na vašu kućnu adresu predivđen je najkraći mogući rok.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23, u Zemunu. Posetite nas ill nas kontaktirajte i uverite se u kvalitet i profesionalizam usluge iz prve ruke.

1 thoughts on “Električne instalacije na plovilima – Za vašu bezbednu i udobnu plovidbu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *