Blog

Zvučnici za plovila – Neka vaša plovidba bude „muzikalna“

zvučnici za plovila Tehnonautika 1

Zvučnici za plovila predstavljaju jedan od nezaobilazinih delova audio sistema i elektronike svakog plovnog objekta. Štaviše, može se reći da je plovidba bez odgovarajućih zvučnika nepotpuna.

Sa dolaskom prijatnijih temperatura i lepšeg vremena, sve aktivnosti na vodi se intenziviraju. Zato su i vlasnici čamaca, brodova, jedrilica i drugih plovila spustili svoja plovila u vodu u iščekivanju novih vodenih avantura. S druge strane, u očekivanju toplog leta, mnogi entuzijasti uveliko rade na pripremama za sportove na vodi, poput kajakaštva, kajtbordinga, kajtsurfinga, paraglajdinga, skijanja na vodi i slično.

Međutim, bez obzira na to plovite li iz turističkih razloga ili u privatnoj režiji, plovidba uvek predstavlja neponovljivo iskustvo. Postoji način da to iskustvo na vodi podignete na jedan viši nivo. S jedne strane, estetski i hedonistički doživljaj na svom plovilu možete povećati uz odgovarajuću opremu za ulepšavanje plovila. Ali, s druge strane, možete, uz svoju omiljenu muziku na plovilu, imati užitak za sva vaša čula. Tada su vam, znajte, neophodni kvalitetni zvučnici za plovila.

Naravno, pored samih zvučnika, morate se pozabaviti i drugim stvarima. Upravo te druge stvari će omogućiti da audio sistem i ozvučenje budu savršenstvo na vodi! I to od pravilne montaže zvučnika i pojačala, pa sve do toga da celokupni stereo sistem na vašem plovilu bude ispravno uvezan i instaliran.

Zvučnici za plovila – Na šta obratiti pažnju prilikom njihove kupovine? 

Razmišljate o nabavci novog kompletnog audio sistema i zvučnika za svoje plovilo? Postoji nekoliko stvari koje u ovom slučaju morate imati u vidu. Bez obzira na to koju vrstu muzike volite (klasičnu, rok, metal, hip-hop, fank i slično), kvalitetan stereo sistem mora podržati bilo koji muzički žanr. Zato vam pružamo nekoliko saveta za kupovinu zvučnika za plovilo koji će zadovoljiti vaše želje i zahteve.

Prvo i osnovno, postarajte se da su zvučnici dovoljno jaki i glasni za sve vaše potrebe prilikom plovidbe. Naime, čamac, brod, jahta ili drugo plovilo, kada se nađe na otvorenom moru, reci ili jezeru, ima potpuno drugačiju akustiku u odnosu na zatvoreno okruženje. Na primer, u automobilu praktično sedite u maloj „motornoj kutiji“ u kojoj zvuk može da odjekuje. Međutim, na brodovima i nije baš tako. Naime, sav zvuk može lako da „pobegne“, što znači da zvučnici za plovila moraju da budu prilično moćni.

zvučnici za plovila Tehnonautika 2

Drugo, izaberite način na koji ćete slušati muziku u formatu koji već koristite. Pitanje je, zapravo, jednostavno. Kako slušate muziku? Preko radija? Skinuli ste već audio formate, pa preslušavate? Strimovanjem? Od odgovora na ovo pitanje zavisi i koji je audio-elektronski sistem najpodobniji za vaše plovilo. Po iskustvu velikog broja zadovoljnih korisnika, to može biti BOSS Marine audio sistem ili, možda, Velex Marine audio sistem.

Treće, ali ne i najmanje bitno, da biste imali maksimalan užitak slušanja muzike na plovilu, neophodno je da instalirate i dobar subwoofer. Kao zvučnik koji je posvećen stvaranju zvuka niske frekvencije, raspon basova vaših omiljenih muzičkih numera tretiraće se kao dobrodošlo pojačanje. Što je još važnije, imati subwoofer na plovilu znači da se manji zvučnici na vašem plovilu mogu fokusirati na reprodukciju zvuka srednje i visoke frekvencije sa poboljšanom jasnoćom i detaljima.

Kako unaprediti audio sistem na svakom plovilu?

Nakon što kupite zvučnike za plovila (i celokupan stereo sistem), neophodno je da im obezbedite dug životni vek i kontinuirano trajanje.

Naime, morsko, rečno ili drugo vodeno okruženje može biti pravi izazov za vaš audio sistem. Izloženost vodi može u celosti uništiti nezaštićenu elektroniku. Dok vlaga može da se zavuče u pojačala i prouzrokuje koroziju i oštećenja. Štaviše, dugotrajno izlaganje UV zračenju može doprineti da komponente zvučnika i subowoofera ispucaju i da se pokvare. Zato je najbitnije da koristite kvalitetnu i pouzdanu audio opremu za plovila. Cena je nešto skuplja u odnosu na automobilska rešenja za ozvučenje, ali zato zvučnici za plovila traju znatno duže!

Od veličine zvučnika, do izbora pojačala, daljinskih upravljača i drugih jedinica audio sistema… Svaka komponenta mora da bude prilagođena vašem tipu i dizajnu plovila. Znajući koliko brzo slana voda može oštetiti električne instalacije na plovilu i sistem ožičenja, pravilna instalacija stereo sistema od presudnog je značaja. Umesto drvenih ploča treba koristiti plastiku, kako bi se sprečila apsorpcija vlage koja dovodi do stvaranja buđi.

Kao što vanbrodski motor velike zapremine pomaže da se vaš čamac brže kreće, tako i zvučnici većeg prečnika daju više zvuka sa manje snage. Drugim rečima, veći zvučnici poboljšavaju kvalitet zvuka. Kao što smo već napomenuli, subwooferi čine da sve zvuči bolje. Kada se pravilno instalira, subwoofer će jednostavno produžiti niskofrekventne performanse vašeg zvučnog sistema. Dodavanje vrhunskog subwoofera poboljšaće svaki apsekt ozvučenja na vašem plovilu.

Koji su najbolji zvučnici za brodove i druga plovna sredstva?

Kao što možemo da vidimo, zvučnici za plovila imaju mnogostruke prednosti za nezaboravan užitak na vodi. Povećana efikasnost zvučnika podrazumeva i više vremena za reprodukciju zvuka i manje trošenja akumulatora kada se družite sa prijateljima na vodi.

zvučnici za plovila Tehnonautika 3

Ako želite da zamenite dotrajale i kupite najkvalitetnije nove zvučnike za plovila ili je vaša želja da izgradite kompletan audio sistem na vašem plovilu od nule, nećete pogrešiti ako izaberete Tehnonautiku. U našoj prodanici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći zvučnike za plovila od renomiranih i priznatih proizvođača, prilagođenim vašim i potrebama vašeg plovila. Nudimo vam, po najpovoljnijim cenama, BOSS MR692W vodootporne zvučnike uz pun opseg zvuka. Takođe, kod nas mžete pronaći i BOSS MRBT200 prenosive zvučnike sa punjivom baterijom koja omogućava neprekidan rad u trajanju do 8 sati.

BOSS MRGB65B zvučnici daju vam mogućnost višebojnog osvetljenja sa daljinskim bežičnim upravljanjem. Tehnonautika vam nudi i druge sve popularnije modele iz asortimana BOSS audio sistema, kao što su BOSS MRWT69 zvučnik, BOSS MRWT69W zvučnik, BOSS MR752C zvučnike, BOSS MR6W zvučnike, BOSS MR652C zvučnike i mnoge druge. Takođe, nudimo vam i vodootporne i UV stabilne VELEX VX-65B zvučnike.

Pored zvučnika za plovilo, kod nas možete naći kompletnu nautičku i palubnu opremu za vaše plovilo. Celokupnu našu ponudu možete pogledati u jedinstvenom web shopu, što znači da kupovinu željenog dela ili opreme za plovilo možete izvršiti online putem. Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite ili pozovete, a naše profeisionalno osoblje će se postarati da vaša plovidba bude nezaboravan užitak.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *