Nautika

Čamci od stakloplastike

čamci od stakloplastike Tehnonautika 1

Čamci od stakloplastike jesu sve popularnija vrsta plovnih objekata. Ova kategorija čamaca naročito je tražena poslednjih godina među pecarošima i ribolovcima. Zato i ne čudi da su čamci za ribolov uglavnom napravljeni od stakloplastike. Međutim, i pored toga, ova vrsta čamaca ima brojnih prednosti za sve druge koji žele da uživaju u neverovatnoj plovidbi.

Vreme je plovidbu! Leto nam se približava iz dana u dan, a ovo godišnje doba označava idealno vreme za pripremu plovnih objekata za sezonu, kao i njihovo spuštanje u vodu. Međutim, u zavisnost od vrste materijala od kojeg su napravljeni, različiti čamci omogućavaju i različite performanse na vodi. Tako, na primer, postoje gumeni čamci, drveni čamci, aluminijumski čamci i slično. Svaka od ovih kategorija plovnih sredstava ima svojih prednosti. Ali, među moreplovcima i nautičarima sve traženija postaju plovila od stakloplastike (fiberglas). U pitanju je kvalitetan sintetički materijal koji pruža najveći izbor oblika, boja i mehaničkih specifikacija, uprkos njiegovoj serijskoj proizvodnji.

Saznajte u našem blogu zbog čega su čamci od stakloplastike savršen za izbor za plovidbu bez presedana!

Stakloplastika je odličan materijal za čamce

Pre svega, treba reći da je stakloplastika kompozitni materijal sastavljen od plastike koja je ojačana vlaknima staklene vune. Iako sintetički materijal, stakloplastika ima mnogostruke pogodnosti za čamce, u poređenju sa drugim materijalma kao što su metal ili drvo. Razlog zbog kojeg se stakloplastika sve češće koristi za proizvodnju čamaca jeste svojevrsna simbioza dva materijala. Jedan koji ima vezivna svojstva i drugi koji daje otpornost, stabilnost i čvrstinu čamcu. Poliesterska smola, koja je izuzetno otporna na vremenske efekte, implementira spoljašnju silu u staklo, što doprinosi čvrstini čamca.

čamci od stakloplastike Tehnonautika 2

Sve u svemu, elastičnost, kao i dobra fizičko-mehanička svojstva stakloplastike predstavljaju glavne razloge zbog kojih se sve češće ovaj materijal koristi u brodogradnji.

Konkretno, čamci od stakloplastike lakši su od drvenih čamaca. Poredeći sa aluminijskum čamcima, čamci od fiberglasa su malo teži, ali se zato mnogo lakše kreću kroz vodu. To znači da vanbrodski motor za čamac od stakloplastike ne mora biti veliki kao kod čamca sa drvenim trupom.

Proizvodnja čamaca od stakloplastike je izuzetno jednostavna i u pitanju je proces ručnog rada. Mnogi čamci se prave od stakloplastike zbog njihove svestrane mogućnosti za oblikovanje. Stakloplastika omogućava veću pokretljivbost čamaca, kao i viši nivo plutanja i plovljenja na vodi u odnosu na druge materijale.

Čamci od stakloplastike imaju vrhunske performanse na vodi 

Čamci od stakloplastike su glatki na dodir i imaju uglađene spoljašnje linije, zbog čega se oni probijaju kroz vodu lako i brzo. Da li ste znali da su ovi čamci, zapravo, „tihi čamci“? Naime, kada plovite bilo kojim plovnim sredstvom, zvuk udaranja vode i talasa o trup je neminovnost. Kada upravljate čamcem od stakloplastike, ovi zvuci su skoro nečujni, ako ih poredimo sa drvenim ili aluminijumskim čamcima. To je veoma pogodno za krstarenje čamcima sa kabinom ili sa čamcima za rekreaciju.

Kao što smo istakli, stakloplastika je odličan materijal za proizvodnju čamaca sa kabinom, budući da one (kabine) ne umanjuju u ovom slučaju efikasnost motora. Kabine od staklplastike su elegantne i glatke baš kao i trup plovila. Odlična stvar u vezi sa čamcima od stakloplastike jeste ta da se oni mogu dugo vremena držati u vodi – bez potrebe za njihovim izvlačenjem. Zbog glatke površine stakloplastike, morskim stvorenjima (ježevima, npr.) mnogo je teže da se zakače za trup ovog čamca. Čak i kada odlučite da izvadite čamac od stakloplastike iz vode, budite sigurni da on, nakon dužeg vremenskog perioda boravka u vodi, neće imati strukturnih oštećenja.

čamci od stakloplastike Tehnonautika 3

Međutim, ukoliko postoji bilo koje oštećenje, znajte da se čamci od stakloplastike lako popravljaju putem odgovarajućih sredstava od epoksi smole. Ova vrsta materijala će dobiti istu čvrstinu koju ima stakloplastika, čime će pružiti odličnu vodootpornu zaštitu.

Ovi čamci se veoma lako održavaju

Najveća prednost posedovanja čamca od stakloplastike jeste činjenica da je njihovo održavanje veoma lako i jednostavno. Kada održavate drveni ili aluminijumski čamac, moraćete da obratite pažnju na farbanje, peskiranje i pronalazak svih mogućih rupa ili drugih naznaka curenja koje su uzrokovali udari u stene i slično. Verovali ili ne, čamci od stakloplastike mogu izdržati mnogo veće opterećenje i silu, što njihovo održavanje čini simplifikovanim.

Ipak, kako biste produžili životni vek ovih čamaca, svakako je neophodno redovno održavanje. U pitanju je finansijski isplativija opcija u odnosu na popravku oštećenja koja se mogu javiti usled nemara.

  1. Redovno perite čamac od stakloplastike. Čišćenje čamca predstavlja prvi i osnovni korak u njegovom održavanju. Jeftino je i eliminiše sve dodatne troškove. Svaki put kada izvadite čamac od stakloplastike iz vode, operite ga slatkom (običnom) vodom. Ovo je neophodno, budući da će korozivna svojstva soli iz vode vremenom uticati na stakloplastiku. periodično perite čamac od stakloplastike specijalnim spaunom. Međutim, nemojte koristiti rastvor koji je isuviše abrazivan.
  2. Koristite kvalitetne premaze. Nakon što operete ovaj čamac koristeći odgovarajuću kozmetiku za plovila, potrebno je izvršiti njegovo poliranje visokokvalitetnim premazima, odosno voskom. To će pomoći vašem čamcu da održi boju u dobrom stanju, bez rizika da izbledi usled jakog sunca ili slane vode.
  3. Popravite sve pukotine. Ako primetite i najsitniju pukotinu, odmah se bacite na posao i popravite je pomenutom epoksi smolom.
  4. Redovno menjajte kaljužnu pumpu. Preporuka je da kaljužnu pumpu menjate najmanje jednom godišnje, ako čamac koristite gotovo svakog dana.

Čamci od stakloplastike – Ne isplovljavajte bez odgovarajuće nautičke opreme

Kao što možemo da zaključimo, čamci od stakloplastike predstavljaju vaš siguran oslonac, odnosno saveznik na vodi. Međutim, da bi vaša plovidba bila kvalitetna, ugodna i bezbedna, neophodno je da za vaš čamac od stakloplastike nabavite i kvalitetnu nautičku opremu. Ukoliko želite sigurnu plovidbu bez ikakvih problema, onda je Tehnonautika pravo mesto za vas.

čamci od stakloplastike Tehnonautika 4

U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći apsolutno sve od opreme i delova za svaki plovni objekat: brod, čamac, jedrilicu, jahtu, gliser i slično. Nudimo vam, po najpovoljnijim cenama u zemlji, nautičku i palubnu opremu od vodećih svetkih proizvođača. Takođe, kod nas možete naći i vrhunsku sigurnosnu nautičku opremu koja će učiniti da vaša plovidba bude maksimalno bezbedna. Našu celokupnu ponudu možete videti u jednistvenom web shopu Tehnonautike, što znači da kupovinu željenog dela ili opreme možete izvršiti online putem. Poručeni proizvod iz našeg bogatog asoritmana stiže u najkraćem roku na vašu kućnu adresu.

Nalazimo se na Keju Oslobođenja 23 u Zemunu. Budite slobodni da nas posetite ili nas pozovite odmah i pronađite sve što vam je potrebno za udobnu i kvalitetnu plovidbu.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *