Nautika

Toaleti za plovila – Zašto plovni objekat treba da ih ima?

toalet za plovilo Tehnonautika 1

Toalet za plovilo je osnovni i nezaobilazni deo vodovodnog i sanitarnog sistema svakog plovnog objekta. Ako ste ikada uživali u ribolovu, avanturističkom krstarenju ili porodičnom putovanju na vodi, sigurno znate da je plovilo sa toaletom bolja opcija od plovila bez ovog elementa.

Brže nego što mislite, zakoračićemo u leto. To je sezona koja je, zbog idealnih vremenskih prilika, najpogodnija za plovidbu na svim vodenim površinama. To znači da već sada treba (ako još niste) da počnete sa pripremom plovila za spuštanje u vodu. Jedan od najvažnijh delova pripreme plovila za sezonu jeste i opremanje njegove kabine i celokupnog enterijera. Između ostalog, to znači da treba da proverite na koji način vodovodni sistem na vašem plovilu funkcioniše, da li su sve sanitarije ispravne i da li vam je potrebna nova WC šolja, odnosno toalet za plovilo.

Najosnovniji zahtevi svakog toaleta za plovilo odnose se na kapacitet i sposobnost ovog toaleta da izbaci sav sadržaj pri jednom puštanju vode. Takođe, kvalitetan toalet za brod, jahtu ili drugi plovni objekat treba da spreči širenje neprijatnih mirisa. Naravno, treba da omogući ispiranje svih mrlja i fleka nakon nužde. Povrh toga, toaleti za plovna sredstva treba rade sa minimalnm bukom, ekonomičnom potrošnjom vode i električne energije. Ujedno, kvalitetni toaleti za plovila treba da se montiraju na praktičan način i sa jednostavnim mogućnostima za održavanjem.

Toalet za plovilo – Vrste i prednosti 

Generalno posmatrajući, postoje tri vrste toaleta za plovilo koji su pogodni za upotrebu na svakom plovnom objektu.

Prvi i najosnovniji jeste mobilni, prenosivi ili kasetni toalet za plovilo i u tom slučaju se sav otpad, zapravo, može odneti sa čamca. Njemu nije potrebno fiksno mesto na plovilo. On se lako i jednostavno koristi i lako se prazni. Ovaj toalet se može nositi na brod i sa njega, lagan je i brzo se montira.

toalet za plovilo Tehnonautika 2

Druga vrsta toaleta za plovilo jesu tzv. ručni toaleti sa pumpom. Da bi korisnik isprao ovaj toalet, on mora manuelnim putem ispumpati vodu. Ovaj toalet je jeftiniji od električnog toaleta, niti mu je, poput električnog toaleta, potreban izvor napajanja. Takođe, kod ovog toaleta ne morate ručno da praznite sav otpad, kao u slučaju kasetnog toaleta. Ova vrsta toaleta ima pumpu sa dualnim delovanjem. Naime, kada otpad dospe u njega, voda se ispušta. Kada se ručka za pumpu gurne nadole, otpad se izbacuje iz toaleta i šalje se u ispusno crevo.

Treća vrsta toaleta jesu električni toaleti za plovila. On je pričvršćen za pod plovila i predstavlja najbližu verziju klasične kućne WC šolje. Kod ovog toaleta ne postoji pumpanje vode, već jednostavno pritisnete dugme da biste ispraznili sav sadržaj. Ovaj toalet se mora montirati na plovilo, može imati i do 20 kilograma, a ispiranje je veoma brzo i lako.

Kako upotrebljavati WC na plovilu?

Odsustvo kanalizacionionog sistema na plovilu znači da sav otpad morate da skladištite na plovnom objektu dok ga ne odbacite na obali. Svaki tradicionalni toalet za plovno sredstvo funkcioniše tako što ispušta otpad iz WC šolje u neku vrstu rezervoara. To može biti, s jedne strane, prenosivi rezervoar koga treba odneti do mesta odlaganja. S druge strane, to može biti i veći, ugrađeni (fiksirani) rezervoar koji je povezan sa ispusnim crevom i prazni se ispumpavanjem na obali na spoljnom delu plovila.

Međutim, svi toaleti za plovila podložni su određenim problemima. Zato ćemo vam dati nekoliko saveta kako biste predupredili ili smanjili rizik od nastanka ovih problema. Pre svega, svim gostima na svom plovilu objasnite kako se koristi ručni toalet, da bi razumeli na koji način pumpa funkcioniše. Uvek koristite, umesto običnog, biorazgradivi toalet papir kako biste sprečili začepljenja. Ako koristite električni toalet, proverite da li se baterije ponovo pune, kako biste osigurali redovno ispiranje toaleta.

toalet za plovilo Tehnonautika 3

Ako koristite mobilni toalet, onda na plovilu uvek imajte i rezervnu kasetu, za slučaj da se prva napuni. Ukoliko niste sigurni na koji način da montirate ručni toalet sa pumpom, obavezno pozovite stručnjaka. Jer, ukoliko dođe do neispravne ili pogrešne instalacije, toalet za plovilo lako može prestati sa radom i mogao bi da poplavi vašu palubu.

I naravno, obavezno naučite osnovna pravila za održavanje toaleta, kako biste mogli da rešite manje probleme. Ali, ako mislite da ne biste mogli na svoju ruku da rešite bilo koji problem sa toaletom, onda uvek imajte kasetni toalet na svom plovilu.

Na koji način održavati toalet za plovilo? 

Da bi toalet za plovilo bio funkcionalan i kako biste mu produžili životni vek, neophodno je da ga redovno održavate. Naime, u toaletima koji se ispiraju slanom morskom vodom, vremenom dolazi do taloženja kamenca i kalcijuma u ispusnim crevima. Na kraju, ovakvo stanje stvari može rezultirati totalnom blokadom rada toaleta, a to definitivno ne želite. Ovaj problem možete jednostavno izbeći tako što ćete jednom mesečno u toalet sipati belo sirće. Nakon što sipate sirće, ispmupajte svežu vodu kako biste isprali toalet u celosti.

Ako sumnjate da imate problem sa nagomilavanjem kamenca u toaletnom sistemu, onda slobodno sipajte malo hlorovodonične kiseline u sadržaj WC šolje. Ona neće napraviti oštećenja delovima toaleta napravljenim od porculana, gume ili plastike. Takođe, uz mesečnu dozu sirća, za ispiranje treba koristiti i specijalno ulje za brodske toalete koje će podmazati unutrašnje zidove toaleta.

toalet za plovilo Tehnonautika 4

Nažalost, neretko se dešava da se iz toaleta za plovilo šiti neprijatan miris. Najčešći krivac za to je ispusno crevo (isprazno crevo, crevo za pražnjenje). Da biste proverili da je to problem, utrljajte ovo crevo čistom i vlažnom krpom, a zatim krpu pomirišite. Ukoliko osećate neprijatan miris na krpi, onda ovo crevo morate zameniti sa odgovarajućim sanitarnim crevom. Izvori neprijatnog mirisa takođe mogu biti i naznake curenja, ali i morske trave koje su se zaglavile u kanalizacionom sistemu.

Na kraju, ako toalet za plovilo ispušta izuzetno neprijatan i gadan miris, ali ne curi ili pumpanje nije moguće izvršiti lako, a ne postoje znakovi začepljenja, onda je vreme za remont i popravku toaleta.

Koji su najbolji toaleti za plovila? 

Želite da zamenite stari toalet i da nabavite novi, vrhunski toalet za vaše plovilo? U tom slučaju, Tehnonautika je jedino pravo mesto za vas. Naša prodavnica nautičke opreme u Beogradu nudi vam, po najpovoljnijim cenama, neke od najtraženijih toaleta za plovila na tržištu. Kod nas možete naći najkvalitetniji hemijski prenosivi toalet sa revolucionarnim dizajnom. On uopšte ne mora biti priključen na sistem za odvodnjavanje ili vodu. Ovaj funkcionalan toalet sastoji se iz dva dela: kombinovanog vodokotlića i WC šolje, sa jedne strane, i rezervoarom za odlaganje otpada, sa druge strane.

Takođe, nudimo vam i beli porcelanski električni toalet sa veoma kompaktnim dizajnom. Svi metalni delovi i vijci ovog toaleta napravljeni od INOX-a. Ovaj električni toalet izuzetno je otporan na udarce, dok je telo pumpe napravljeno od mesinga. Električni toalet možete instalirati ispod i iznad krova i on se isporučuje sa macerator pumpom.

Od vodovoda i sanitarija, pored toaleta, kod nas možete naći creva, kaljužne pumpe, pumpe i eskpanzione posude, slavine i sve ostale prateće delove. Tehnonautika ima najveću ponudu nautičke opreme, palubne opreme i zaštitne nautičke opreme za sva plovila. Celokupnu ponudu možete pogledati u našem jedinstvenom web shop-u. Budite slobodni da nas posetite ili nas pozovite i odmah pronađite željeni deo ili opremu za svoje plovilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *