Blog

Održavanje gumenih čamaca – Kompletna oprema i saveti

Održavanje gumenih čamaca

Održavanje gumenih čamaca neophodno je, kao i kod čamaca od bilo kog drugog materijala. Bilo da posedujete čamac od drveta ili od aluminijuma, s vremena na vreme potrebno je posvetiti mu dodatnu pažnju.

Popularnost čamaca na naduvavanje, odnosno gumenih čamaca, veoma je porasla tokom poslednjih nekoliko godina. Tražnja za njima se povećala zbog novih metoda izrada. Jači materijali od kojih su sačinjeni, kao i poboljšani modeli, glavni su razlog za popularnost čamaca na naduvavanje.

Pošto se upotreba ovih čamaca povećala, potrebno je znati kako se popravljaju i održavaju.

Održavanje gumenih čamaca je jednostavno, a kompletnu opremu možete da pronađete u najbolje opremljenoj prodavnici nautičke opreme, Tehnonautika, u Zemunu.

U proseku, životni vek gumenog čamca je 10-15 godina. Trajanje gumenog čamca može da varira nekoliko godina više ili manje u zavisnosti od nekoliko faktora i načina upotrebe. Od kog materijala je napravljen, na koji način se skladišti, koliko je izložen UV zračenju, da li je pravljen ručno ili mašinski, samo su neki od faktora koji određuju dugovečnost gumenog čamca.

Uglavno, čamci napravljeni od hipalona traju duže nego oni koji su izrađeni od PVC-a. Ipak, održavanje gumenih čamaca je neophodno u svakom slučaju, jer oni se najčešće i oštećuju usled nedovoljnog održavanja i nepravilne nege.

Kako očistiti i skladištiti gumeni čamac?

Čamac na naduvavanje je potrebno očistiti posle svake upotrebe. Ukoliko se ne čisti redovno, prašina i prljavština talože se na površini tkanine ili gume. Tada započinje proces raspadanja čamca.

Održavanje gumenih čamaca podrazumeva redovno ispiranje čamca posle svake upotrebe i to je najvažniji deo čišćenja gumenog čamca. Unutrašnjost čamca treba isprati slatkom vodom.

Nakon ispiranja čamca vodom, pobrinite se da voda ne ostane na površini plovila. Okrenite čamac naopako, kako bi voda iscurela. Temeljno ga osušite. Nikako nemojte skladištiti čamac ukoliko nije u potpunosti suv, jer može da dođe do pojave buđi.

Ne preporučuje se ostavljanje čamca na suncu. Sunčeva toplota ima tendenciju da ošteti čamac. Redovno prskajte gumeni čamac sprejem za zaštitu od UV zračenja. Ukoliko na površini čamca ima mrlja od boje ili prljavštine, treba ih očistiti specijalnim rastvorom za čamce, sunđerima, četkama i vodom. Mrlje je neophodno prati sunđerom dok ne nestanu u potpunosti.

Održavanje gumenih čamaca

Održavanje gumenih čamaca podrazumeva i njihovo skladištenje van vode. Ukoliko čamac držite stalno u vodi, izlažete ga algama, bakterijama i temperaturnim promenama koje izazivaju degradaciju.

Čamci na naduvavanje mogu da se skladište na malom prostoru. Ipak, pre odlaganja, plovilo treba temeljno i detaljno očistiti. Mesto na kom se čuva čamac treba da bude zaštićeno od glodara i štetočina. Umotajte ga u dodatne slojeve plastike, kako bi bio siguran i zaštićen. Ujedno, ne bi trebalo da bude izložen ekstremnim temperaturama, jer prekomerna toplota i vlaga negativno utiču na lepak kojim je sastavljen čamac.

Održavanje gumenih čamaca – Kako popraviti probušeni gumeni čamac?

Koji god kvar ili problem da je u pitanju, popravka gumenog čamca treba da se obavlja uz vlažnost vazduha manju od 60 procenata, a optimalna temperatura treba da bude između 18 i 25 Celzijusovih stepeni. Prostor u kom se popravlja čamac treba da bude suv i neophodno je da postoji protok vazduha. Nikako ne sme da bude otvorenog plamena.

Za popravku čamaca napravljenih od Hipalon tkanine, potrebno je koristiti odgovarajući lepak. Popravka probušenog čamca napravljenog od Hipalon tkanine zahteva mnogo materijala i alata. Lepak, flaster za tkaninu, komad polietilena, brusni papir, rastvarač, četka za lepljenje, aceton, samo su neki od njih.

Krpljenje rupe na gumenom čamcu – Da biste zakrpili rupu na gumenom čamcu, treba da pratite sledeće korake:

1. Prepoznajte tkaninu od koje je napravljen čamac. Vrsta tkanine određuje koji aparat, alat i princip će se koristiti za popravku;

2. Stvorite idealno okruženje za rad i popravku čamca (temperatura i vlažnost vazduha);

3. Popravke malih poderotina (do 55 milimetara) mogu da se obave flasterima, ali za veće rupe, potrebni su i veći flasteri. Njih je potrebno fiksirati i iznutra i sa spoljašnje strane;

4. Da biste pronašli rupu u gumenom čamcu (ukoliko nije jasno vidljiva i ne znate gde je), nanesite na čamac vodu i sapun, pa potražite mehuriće;

5. Kada pronađete poderotinu, u zavisnosti od njene veličine, izrežite zakrpu sa okruglim ivicama;

6. Očistite zadnju stranu flastera (zakrpe) rastvaračem i sačekajte dok ne ispari. Obeležite područje na koje je potrebno naneti lepak, kako ga ne biste previše sipali;

7. Koristite dvokomponentni lepak i nanesite ga na zakrpu u tankom sloju. Sačekajte 20-ak minuta da se osuši, a onda nanesite drugi premaz;

8. Stavite mali komad polietilena preko zalepljenog područja, ali tako da zakrpa može da se razmota i stavite ga unutar poderotine;

9. Odvojte flaster i ostavite da se površine zalepe;

Održavanje gumenih čamaca

10. Izravnajte flaster da biste bili sigurni da nema mehurića vazduha;

11. Uklonite višak lepka;

12. Pritisnite mesto koje ste tretirali i stavite da odstoji 24 sata kako biste bili sigurni da je lepljenje bilo uspešno.

Održavanje gumenih čamaca je neophodno ukoliko želite da vaše plovilo traje što je duže moguće. Posvetite mu dovoljno pažnje i nege i koristite najkvalitetniju opremu.

Oprema za održavanje gumenih čamaca

Kompletnu opremu za održavanje gumenih čamaca, kao i drvenih plovila, čamca od aluminijuma, plastike, plovila od staklopastike, možete da pronađete u najbolje opremljenoj prodavnici nautičke opreme, Tehnonautika. Naš profesionalni tim će vam veoma rado pomoći u odabiru opreme i proizvoda za održavanje.

Ukoliko želite da provedete dan na gumenom čamcu, ne zaboravite da nabavite nosač vesla koji će vam značajno pomoći u odlaganju vesla i upravljanju plovilom.

Kod nas, u Tehnonautici, možete da pronađete i brojne premaze za održavanje plovila, kao i prekrivke, cerade, ali i opremu za spasavanje i set prve pomoći.

Posetite nas u Zemunu. Nalazimo se u ulici Kej Oslobođenja 23 ili nas pozovite ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice.

Uživajte na vodi i budite bezbedni – prodavnica nautičke opreme, Tehnonautika!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *