Blog

Vodovod i sanitarije za plovilo

vodovod i sanitarije za plovilo Tehnonautika 1

Vodovod i sanitarije za plovilo predstavljaju neizostavni deo gotovo svakog plovnog objekta. Kao izuzetno važan deo broda, jahte ili drugog plovnog sredstva, ovaj deo nautičke opreme će vam pomoći da se na vodi zaista osećate ugodno.

Kako se sezona plovljenja lagano priibližava, potrebno je da već sada počnete da mislite o pripremi plovila za predstojeću sezonu. Između ostalog, to znači da, pre spuštanja plovila u vodu, morate da proverite sve esencijalne delove vašeg plovila. Ovo se naročito odnosi na vodovodnu i sanitarnu mrežu instalacija u okviru vašeg plovila.

Nikako nemojte da previdite važnost ovog dela nautičke opreme za kvalitetnu, bezbednu i prijatnu plovidbu. Za razliku od vodovodnih instalacija u kući, vodovod i sanitarije za plovilo je mnogo lakše proveriti i postaviti (namestiti, montirati, instalirati). Jer, montiranje vodovodnih instalacija i svih ostalih sanitarnih delova u okviru plovila ne uključuje krute cevi koje se provlače unutar čvrstih zidova.

Štaviše, ovakav tip cevi se retko kad koristi na plovilima, a umesto njih se mnogo češće upotrebljavaju fleksibilna creva za plovila. Evo jednog kratkog pregleda tipičnog vodovodnog sistema na jednom plovilu.

Vodovod i sanitarije za plovilo – Rezervoari za vodu kao važan deo

S obzirom na to da je voda, kao takva, relativno teška, rezervoari za vodu za plovilo bi trebalo da budu postavljeni u nižoj ravni plovila. Tamo gde se na vašem plovilu nalazi višak prostora, tu treba postaviti i dodatne rezervoare. Kruti polietilenski i plastični rezervoari dolaze u najrazličitijim oblicima i dimenzijama.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tehnonautika (@tehnonautika)

Rezervoari za vodu obično imaju tri otvora. Jedan izlazni otvor, jedan za crevo za ventilaciju, ali i jedan za crevo za punjenje. Ventilacioni otvor, preko ventilacionog creva, treba da vodi u drugi ventilacioni otvor koji se nalazi na višoj ravni plovila. Ukoliko ventilaciono crevo nije na višoj ravni od creva za punjenje, onda može doći do prelivanja kada punite rezervoar. Izlazni otvor rezervoara treba da vodi direktno do pumpe.

Cevovodi i creva za vodu 

Vodovod i sanitarije za plovila podrazumevaju i cevovode, odnosno creva i njihove delove. Ova creva moraju da budu netoksčna i nezagađujuća, kako bi voda iz njih mogla da se pije. Ukoliko je vodovodni sistem na vašem plovilu pod pritiskom ili će se u njemu naćo topla i vruća voda, onda cevi (creva) moraju da budu prilagođena takvm stanju.

vodovod i sanitarije za plovilo Tehnonautika 2

Tradicionalni izbor mnogih nautičara, kada su u pitanju creva za vodu u plovilu, jesu PVC cevi koje su ojačane poliesterskom pletenicom. Ista vrsta creva može da se koristi i za creva za ventilaciju, kao i za creva za punjenje rezervoara za vodu. Za plovila većih dimenzija, PEX creva mogu biti vaš izbor zbog svoje poultvrde strukture i velike otpornosti na pregibe.

Takođe, nećete pogrešiti ako za crevo za vodu u plovilu odaberete crevo koje je ojačano INOX žicom.

Vodovod i sanitarije za plovilo – Pumpe 

Pumpe za vodu na plovilu mogu biti električne i ručne. Električne pumpe vrše pritisak na celokupni sistem vode u plovilu.

Većina električnih pumpi poseduje prekidač pritiska (regulacioni ventil) koji se aktivira kada pritisak padne ispod određene vrednosti – 2 ili 3 bara (30 do 40 PSI). Otvaranjem bilo koje slavine na plovilu pritisak se otpušta. Na taj način stvaraju se uslovi za pokretanje pumpe koja radi sve do tačke dok se ne uspostavi pritisak do nivoa ponovnog isključenja.

Sve dok se slavina ne zatvori, pumpa za vodu će se neprekidno uključivati i isključivati. Ulaz električne pumpe direktno se povezuje sa izlaznim otvorom iz rezervoara za vodu, a putem ovog izlaza vodom se snabdevaju slavine i drugi uređaji.

Pored električnih, kao što smo rekli, postoje i ručne pumpe za vodu (kojima se može upravljati rukom ili nogom). One ne poseduju regulacioni ventil, a protok vode se kontroliše radom pumpe. Velika prednost ovih pumpi sastoji se u tome što drastično smanjuju otpad iz vode. Taj otpad predstavlja najveću brigu za sva plovila koja provode dugo vremena bez zaliha vode.

Naravno, pored ovih pumpi, važan deo vodovoda i sanitarija na svakom plovilu jesu i kaljužne pumpe.

Akumulator i vruća voda

Vodovod i sanitarije za plovilo u pojedinim slučajevima uključuju i akumulator za vodu. Mogu biti veći i manji akumulatori.

Većina manjih akumulatora su, zapravo, prazni rezervoari za vodu koji su povezani sa pumpom za vodu. Kada pumpa radi, onda ona pokušava da napuni ovaj rezervoar sa njegovog dna, sabijajući vazduh koji se u njemu nalazi i praveći pritisak. Potom, pritisak iz ovog rezervoara (akumulatora) omogućava izvlačenje manje količine vode, bez potrebe za radom pumpe, čine se njen radni ciklus štedi i smanjuje.

vodovod i sanitarije za plovilo Tehnonautika 3

Važan deo vodovodnog sistema plovila uključuje i bojler za vodu. U principu, bojler za vodu jeste mali i izolovani rezervoar koji je povezan sa pumpom za vodu. Za pravilan rad bojlera, vodovodni sistem vašeg plovila mora biti pod određenim pritiskom. Naime, pumpa za vodu crpi i izvlači vodu iz rezervoara, a potom puni bojler sa tom vodom.

Unutar bojlera nalaze se, naravno, električne instalacije, odnosno elektirčni grejni element koji se naziva izmenjivač toplote. Kada je struja uključena, ovaj električni element, koga kontroliše termostat, zagreva vodu. Generalno posmatrano, bojleri za vodu u plovilu imaju četiri navojna otvora. To su ulazni otvor, izlazni otvor koji toplom vodom snabdva slavine i tuševe, kao i dva otvora koja služe za povezivanje sa izmenjivačem toplote.

Slavine, tuševi, toaleti i odvodi 

Slavine predstavljaju važan deo vodovodnog sistema svakog plovila. Štaviše, slavine predstavljaju završetak celokupne vodovodne instalacije na brodu. U tom smislu, postoje različite dimenzije i tipovi slavina. Za vaše plovilo možete odabrati hromiranu slavinu od mesinga, koja ima okretni nosač za hladnu vodu. Isto tako, možete kupiti i rotirajuću i obarajuću slavinu od hromiranog mesinga, sa funkcijama tople i hladne vode. Postoji i slavina koju možete montirati u unutrašnjosti sudopere, kako bi površina bila potpuno slobodna.

Priključci za tuš su identični priključcima za slavine. Voda se crevima doprema do glave za tuš (ručke tuša). Dobar dodatak svakom vlasniku plovila jeste i tuš na palubi sa funkcijama tople i hladne vode, koji se jednostavno montira. Takođe, vodovod i sanitarije za plovilo uključuju i toalete za plovila.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tehnonautika (@tehnonautika)

Ne zaboravimo i odvode za važnost funkcionisanja celokupnog vodovodnog sistema svakog plovila. Postoje odvodi za sudoperu koji se običnu povezuju sa ojačanim gumenim crevom. Na jedrilicama, sudopere je najbolje montirati blizu središnje linije ovog plovila.

Odvodi za kupatilo i tuš kabinu neretko ispuštaju vodu u kaljužu plovila, kako bi kaljužna pumpa mogla svu tu vodu da izbaci iz broda. Ovakav splet okolnosti može dovesti do neprijatnih mirisa koji se šire iz kaljužne pumpe, a postoji i rizik od zapušavanja ove pumpe. Zato, odvodi za tuširanje i kupanje treba da budu izolovani od kaljužnog dela plovila i da budu priključeni na pumpu za pražnjenje vode.

Tehnonautika – Sve od vodovoda i sanitarija za vaše plovilo na jednom mestu

Za strastvene ljubitelje plovidbe, voda znači život. A bez vode život sam po sebi je nezamisliv. I da bi vam u nautičkom životu sve teklo kao voda, potrebno je da na svom plovilu imate kvalitetan vodovodni sistem i sanitarije.

Tehnonautika, kao prodavnica nautičke opreme u Beogradu, nudi vam kompletnu opremu za vodovodni sistem vašeg plovila. Kod nas možete pronaći, između ostalog, sva creva i delove, kaljužne pumpe, rezervoare za vodu, ekspanzione posude, pumpe za vodu, toalete, sudopere, šolje, slavine… Dakle, sve što vam je potrebno za vodovodnu funkcionalnost, ali estetiku vašeg plovila. Pored toga, nudmo vam i ostale delove nautičke opreme, palubne opreme, kao i sigurnosno-nautičke opreme.

Našu celokupnu ponudu možete pogledati u nautičkom online šopu, odnosno u bogatom asortimanu našeg web shopa. To znači da kupovinu željenog dela ili opreme za nautiku možete obaviti online putem, a isporuka na vašu kućnu adresu stiže u najkraćem roku.

Tehnonautika – Vaš siguran nautički partner!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *