Blog

Plovidba sa decom – Najbolja porodična zabava i avantura na vodi!

plovidba sa decom Tehnonautika 1

Plovidba sa decom može učiniti da vaše putovanje na vodi bude mnogo zabavnije nego što ste ikada mislili! Jer, na vodi je najbitnije zabaviti se dobro, a sa decom će to biti prava porodična avantura za pamćenje!

Sa nama je i dalje zima, period kada se porodični odmori koriste uglavnom za putovanje i odlazak na planinu. Ukoliko ste strastveni mornar, svakako da se možete otisnuti put vode i započeti plovidbu tokom zime. Ali, ako imate decu, to možda vašim mališanima ne bi bilo interesantno kada su temperature niske. Međutim, nije na odmet početi razmišljati sada o letnjem porodičnom putovanju na vodi.

Mnogi nautičari se ovde pitaju – da li je plovidba sa decom bezbedna i sigurna? Treba li isplovljavati sa decom na bilo kojoj relaciji? Iskustvo pokazuje da su mnogi vlasnici plovila odlagali ili odustajali od svoje plovidbe sa decom „zato što su ona još mala“ ili pod izgovorom da će plovljenje za njih biti iscrpljujuće, zahtevno i dosadno. Ali, ovo je potpuno pogrešan stav.

Istina je, zapravo, potpuno obratna. Plovidba sa vašim mališanima je sjajna avantura za celu porodicu. Deci na taj način pružate dragoceno iskustvo, kao i šansu da nauče nešto novo o prirodi i svetu oko sebe. Ukoliko ste doneli odluku da zaplovite sa svojom decom, u ovom blogu vam dajemo nekoliko korisnih saveta o ovoj vrsti porodičnog poduhvata.

Najvažije je da imate dve stvari na umu – decu treba konstantno animirati, jer stvari mogu brzo da im dosade. I drugo, deca su po prirodi veoma radoznala i svakako će imati želju da istraže i ispipaju ceo brod. Iz tih razloga, neophodno je povesti računa o njihovoj bezbednosti.

Plovidba sa decom – Sigurnost na prvom mestu

Ponovili smo više puta u prethodnim blogovima, ponovićemo i sada – bezbednost i sigurnost na brodu svih putnika uvek treba da bude prioritet tokom svake plovidbe. Ovo se naročito odnosi na decu kao putnike. Deca su, zbog neiskustva, a i velike znatiželje, neretko nespretna, što znači da je rizik od povreda za njih veći.

U tom smislu, bitno je da preduzmete sve neophodne bezbednosne mere kako taj rizik ne bi postojao. Zahvaljujući tome, imaćete idealan odmor na vodi, a vaša deca će sa nestrpljenjem čekati i narednu plovidbu.

Razgovarajte sa svojom decom i spremite sigurnosne prsluke i mrežice

plovidba sa decom Tehnonautika 2

Kao i između vaša četiri zida, tako i na brodu moraju postojati odgovarajuća pravila. Samo na osnovu jasno postavljenih pravila, deca će znati šta na brodu smeju da rade, a šta ne. S tim u vezi, pre samo plovidbe, ozbiljno popričajte sa mališanima o normama ponašanja na plovilu. Provedite ih kroz svoje plovilo, objasnite im da nema naginjanja i slično.

Takođe, pored sigurnosnih prsluka za odrasle, na plovilu morate da imate i sigurnosne pojaseve za decu. Pritom je apsolutno nebitno da li vaše dete ume da pliva ili ne – važno je da sa njim i uz njega uvek bude sigurnosni prsluk koji odgovara njegovom uzrastu. Ujedno, neophodno je da postavite i odgovarajuće sigurnosne mrežice/mreže po obodima plovila, kako vaše dete ne bi kojim slučajem palo preko palube. Zaštitnu mrežu treba postaviti naročito sa prednje strane broda, ali i sa strane. Tako ćete vi psihički biti mirniji, a i vaše dete će biti sigurnije.

Kako biste smanjili rizik od proklizavanja na samoj palubi, pripremite plovilo za plovidbu tako što ćete ugraditi antiskid pod.

Brod nije igračka

Plovidba sa decom jeste zabava, ali brod ili bilo koja druga vrsta plovila nikako ne treba tretirati kao igračku. U tom smislu, kada pristajete u luku, naučite svoje dete da ne pruža ruke kako bi dodirnulo drugi brod ili pristanište. Isto tako, ukažite im da se drže podalje od vinča/vitla i kanapa za nautiku, koji će njima možda biti zanimljivi. Isto važi i za VHF radio, koji se deci može učiniti kao igračka. Ali, naučite ih da se sa ovim uređajem ne igraju i naglasite njegovu važnost u nautičkoj komunikaciji, kao i načinu pozivanja upomoć.

Ponesite odgovarajuće medikamente 

Ukoliko putujete leti sa svojom decom, onda obavezno ponesite dosta zaštitnih krema za sunčanje. Dečija koža je mnogo osetljivija od kože odraslih, zbog čega deca imaju tendenciju da brže „izgore“. Generalno, deca i ne obraćaju pažnju na to koliko vremena provode na suncu. Sve dok se zabavljaju, sunce za njih nije problem.

Možda vaše dete ranije nije imalo mučninu tokom putovanja automobilom ili autobusom, ali morska bolest nešto je sasvim drugo. Ona se može dogoditi i iskusnim mornarima, a kamoli deci. Prema tome, svaka plobidba sa decom iziskuje to da ponesete i određene lekove i tablete protiv mučnina, glavobolje i drugih bolesti.

Važno je da deci bude zabavno tokom plovidbe! 

Drugi važan aspekt plovidbe sa mališanima jeste i njihova zabava. Ovaj aspekt je, verovali ili ne, podjednako bitan kao i dečija sigurnost na brodu. Ukoliko se deca ne provode na brodu i nije im baš zabavno, naredni put neće ni želeti da se popnu na plovilo. Putovanje sa decom na moru, reci ili jezeru treba da bude vaša prilika da im pokažete kako edukativne i korisne, tako i lepe i zabavne strane plovljenja.

Vi najbolje poznajete svoje dete, ali mi vam pružamo nekoliko saveta kako da vašem detetu ni u jednom trenutku ne dosadi na plovilu.

Skratite rutu putovanja

Prva i najvažnija stvar jeste da vaše putovanje na vodi ne bude vremenski i prostorno dugo. Svakako ne želite da „iscrpite“ svoju decu celodnevnim jedrenjem prvog dana na plovilu. Dakle, vaše rute na vodi zaista treba da budu kratke i slatke. Tokom plovidbe, nemojte se libiti da svratite na obalu nekoliko puta, jer se detetu prostor na brodu može učiniti dosta skučenim i ograničenim. Deca najviše vole kada su slobodna i nesputana.

plovidba sa decom Tehnonautika 3

Kada se vaši mališani naviknu na plovljenje, onda slobodno raširite jedra i plovite po vetru. Vaša deca će biti zadivljena ovim nautičkim prizorom i uživaće u njemu. Možete im čak dopustiti da za trenutak preuzmu kontrolu nad kormilom – naravno, uz vaš konstatan nadzor.

Napravite „igralište“ na plovilu

Svakom detetu je bitno da ima svoj prostor za igru. U tom smislu, plovidba sa decom podrazumeva da im napravite i „igralište“ na brodu, a to može biti u kabini plovila ili u njihovoj sobi. Tamo mogu imati dovoljno prostora za crtanje, bojenje, igranje, gledanje crtanih filmova i razne druge zabavne aktivnosti.

Uključite decu u plovidbu!

Postoji još jedan način kako da vašim mališanima plovidba bude maksimalno zabavna – uključite ih u sve aspekte jedrenja! Na primer, objasnite im na zabavan način za šta svaki deo plovila služi, kako se koristi, povezujte te aktivnosti sa njihovim omiljenim crtanim junacima… Dakle, animirajte ih u što većoj meri. Na taj način, dete će istovremeno učiti nešto novo i biće mu zabavno!

Komentarišite sa njima stvari koje vidite oko sebe, druge brodove, pejzaže, zainteresujte ih za sve ono što se dešava oko njih, budući da je dečija pažnja kratkog raspona. Objasnite im funkciju nautičke opreme i odgovarajte na njihova pitanja (spremite se za mnogo pitanja).

Nabavite najkvalitetniju opremu za plovidbu i avantura na vodi može da počne! 

Dakle, da bi deca uživala tokom plobidbe, neophodno je da im cela ta avantura na vodi bude smešna, zabavna i uzbudljiva! Jer, ako je njima plovidba izvor beskonačne zabave, onda ćete i vi, kao roditelji, sigurno biti zadovoljni i srećni.

Kako biste uživali u kvalitetnoj plovidbi sa decom, neophodno je da na svom plovilu imate i odgovarajuću, proverenu i kvalitetnu opremu za plovidbu.

U tom smislu, prava adresa za vas jeste Tehnonautika. U našoj prodavnici nautičke opreme u Beogradu možete pronaći celokupnu nautičku opremu i delove za brod, čamac, jahtu, jedrilicu, gliser ili bilo koji drugi tip plovnog objekta. Nudimo vam, po najpovoljnijim cenama na tržištu, vrhunsku nautičku opremu, palubnu opremu, kao i sigurnosno-nautičku opremu. Uz sve to, kod nas možete pronaći i opremu za ulepšavanje plovila koje će vašem „ljubimcu na vodi“ dati značajan estetski momenat.

Našu celokupnu ponudu možete pogledati u našem nautičkom online shop-u, odnosno web prodavnici. To znači da kupovinu željenog dela plovidbene opreme možete obaviti putem interneta, iz udobnosti svog doma. Isporuka na vašu kućnu adresu stiže u najkraćem roku, a u svakom trenutku vam je dostupna i naša neverovatna akcijska ponuda.

Neka svaki trenutak plovidbe sa decom bude trenutak kojeg ćete se rado sećati. Tehnonautika će vam u tome sigurno pomoći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *