Blog

Vanbrodski i brodski motori oprema

Vanbrodski i brodski motori oprema

Kada su u pitanju vanbrodski i brodski motori oprema za njihovo održavanje je od presudne važnosti.

Kako bi vaš motor mogao da služi svojoj svrsi, neophodna mu je adekvatna oprema i delovi. Kada se vi i vaše plovilo nađete na vodi, sigurni smo da ne želite da razmišljate o ispravnosti motora, kao i o tome šta može da pođe po zlu. Želite da se prepustite čarima prirode i vode.

Vanbrodski i brodski motori oprema

Brodski motori su, kao što im i samo ime kaže, motori koji su ugrađeni u samo plovilo i služe u pogonske svrhe. U poslednje vreme vanbrodski motori postaju sve popularniji izbor, što svakako nije bez razloga. Oni su veoma praktičan izbor za sigurnu plovidbu, a mi ćemo vam otkriti i zbog čega.

Vanbrodski i brodski motori – Koje vrste vanbrodskih motora postoje?

Kao što smo već naglasili, kada su u pitanju i vanbrodski i brodski motori oprema  je neophodna prilikom svakog isplovljavanja. Ne možete biti potpuno sigurni na reci ili moru ukoliko ne posedujete odgovarajuću dodatnu opremu za vaš motor.

Vanbrodski motori se sve više koriste i sve su popularniji u svetu nautike upravo iz razloga što su veoma praktični i mogu se lako prenositi.

Vanbrodski motori mogu se podeliti u dve vrste – dvotaktne i četvorotaktne.

Dvotaktni motori su motori sa unutrašnjim sagorevanjem koji funkcionišu koristeći gorivo i ulje. U odnosu na četvorotaktne motore, oni su lakši i jednostavniji za prenošenje, ali često imaju veću emisiju štetnih gasova.

Četvorotaktni motori koriste samo gorivo i stoga su ekonomičniji izbor na duže staze. Ne proizvode toliko buke kao dvotaktni motori i imaju zaista fenomenalne performanse. Svoj radni ciklus kompletiraju u četiri takta (hoda) klipa.

Kako odabrati pravi motor za vaše plovilo?

U zavisnosti od toga koliko brzo želite da se vaše plovilo kreće, odnosno plovi, na osnovu toga birate i jačinu motora. Jačina motora broda ili čamca iskazuje se u konjskim snagama. Dakle, ako želite brže plovilo, biraćete motor sa većom konjskom snagom.

grejanje na plovilu Tehnonautika 4

 

U trenutku kada je svet u ekološkoj krizi, prilikom kupovine motora obratite pažnju i o njegovoj ekološkoj efikasnosti. Četvorotaktni motori uvek će biti ekološki bolji izbor od dvotaktnih, iako i jedan i drugi motor imaju svojih prednosti.

Kada kupujete motor za vaš čamac ili brod, uvek birajte motore od renomiranih i pouzdanih proizvođača. Na taj način ćete sasvim sigurno dobiti izdržljiv i otporan motor koji će vas služiti godinama.

Kako biste bili potpuno sigurni u svoju plovidbu, ne zaboravite na dodatnu opremu. Naglasićemo još jednom, kada su vam na umu vanbrodski i brodski motori oprema koju ćete kupiti za njih mora biti adekvatna i takođe od proverenih proizvođača. Vodite računa i o tome prilikom kupovine istih.

Vanbrodski i brodski motori oprema – Šta vam je sve neophodno od dodatne opreme za motor?

Ukoliko posedujete vanbrodski motor ili tek želite da kupite svoje plovilo, sigurno vam se po mislima vrzma i pitanje šta je od dodatne opreme neophodno kupiti.

Dodatna oprema bez koje se nikada ne smete naći se može podeliti u sledeće kategorije:

  • Creva, pumpice i filtere
  • Elektro bravice i sigurnosne ključeve
  • Elise i kitovi
  • Impeleri
  • Konektori za gorivo
  • Nosači motora i podmetači
  • Oprema za održavanje i zaštitu motora
  • Rezervoari i kanisteri
  • Slušalice, stabilizatori, produžetak ručice gasa
  • Svećice

Svu opremu za vaše plovilo možete pronaći u našoj prodavnici Tehnonautika po odličnim cenama. Kod nas možete pronaći delove za plovila najvišeg kvaliteta na domaćem tržištu.

Vanbrodski i brodski motori oprema

Tehnonautika – Uz nas je vaša plovidba uvek sigurna!

 

1 thoughts on “Vanbrodski i brodski motori oprema

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *