Blog

Bove – Koliko su bitne za vaše plovilo?

Bove

Bove na vodi imaju široki upotrebni spektar u nautičkom svetu. Osim što predstavljaju plutajuće znakove koji pomorcima signaliziraju određenu opasnost ili prepreku na putanji, one se koriste i za lakši i jednostavniji privez plovila.

Prema tome, bove su itekako važan deo dodatne nautičke opreme za sigurnu i opuštenu plovidbu.

Za šta se sve mogu koristiti bove?

Bove su standardni deo nautičke opreme i kao takve mogu se koristiti na više načina i u više različitih svrha.

Kao plutajući znak, njihova glavna upotreba i osnovna poenta jeste skretanje pažnje pomorcima da postoji određena opasnost u vodi ili ispod njene površine, koju je teško primetiti ili je slabo vidljiva. Često se ispod površine vode mogu naći određene prepreke koje mogu dovesti brod ili neko drugo polovilo u opasnost, oštetiti ga ili čak potopiti. Bove su odličan način da se to spreči.

BoveOne se takođe mogu koristiti i prilikom obeležavanja plićaka. U ovom slučaju bove se postavljaju kako bi se sprečilo to da se brod nasuče na obalu.

S obzirom na to da vodeni putevi i opasna mesta na njima nisu uvek označena, plutače se koriste da bi se ovaj problem rešio. Tada bove moraju biti usidrene na otprilike pet metara od granica koje označavaju. Savetuje se držanje što dalje od usidrenih bova ili oznaka kako bi se izbegao rizik od mogućih oštećenja plovila.

Još jedna upotrebna vrednost bova jeste ta što se mogu koristiti radi olakšavanja priveza plovila na vodi. Ovaj proces se uz pomoć plutača ili bova ubrzava i one su vaš najbolji saveznik i u toj situaciji.

Kada se nađete na reci, moru ili jezeru, sigurnost i bezbednost vas i vašeg plovnog objekta mora biti prioritet. Ne postoje izuzeci od ovog pravila. Upravo to je svrha upotrebe bova. Upravo iz tog razloga one su neophodan deo svake nautičke opreme i neizostavne prilikom svakog isplovljavanja.

Koje vrste bova postoje?

Kada govorimo o bovama koje se koriste za obeležavanje granica plovnog puta, one se mogu razvrstati u nekoliko različitih kategorija, prema načinu upotrebe.

Postoje bove koje se koriste za obeležavanje leve i desne strane plovnog puta, kao i za račvanje plovnog puta. Desna strana plovnog puta često se obeležava bovama crvene boje, koje su valjkastog oblika. Tada se koriste valjkaste bove sa svetlom (ritmičko crveno svetlo) ili bez svetla, u zavisnosti od toga na kojoj se poziciji nalaze.

Leva strana plovnog puta obeležava se zelenim bovama konusnog oblika, sa ili bez svetla. Ukoliko se koriste one sa svetlima, tada govorimo o ritmičkom zelenom svetlu koji signalizira dalji put pomorcima.

Bove loptastog oblika i crveno-zelenih horizontalih pruga koriste se za obeležavanje račvanja plovnog puta. One takođe mogu biti sa svetlom ili bez njega.

Bove – Gde ih možete pronaći?

Kada su u pitanju bove koje vam olakšavaju privez plovila na vodi, širok izbor najrazličitijih plutača možete pronaći u našoj Tehnonautika prodavnici nautičke opreme.

BoveKod nas možete pronaći bove gumene sa vrtilicom od 32l ili od 55l. U zavisnosti od toga za koju se odlučite, njihova radna nosivost biće od 29 kg ili od 60 kg.

Takođe, nudimo vam i plutajuće, sidrene plutače radne nosivosti od 6 kg, čija je maksimalna nosivost 12 kilograma, a zapremina 10l. Još mnogo vrsta bova i bokobranika čekaju vas u našoj prodavnici ili na internet shop-u.

Pored bova, kod nas možete pronaći i opremu za vanbrodske i brodske motore, bitve, sidra, palubnu opremu, rezervoare, kanistere, plovke i mnogo toga ostalog. Sve što vam je neophodno za uživanje na vodi možete pronaći kod nas. Naš cilj je da vam obezbedimo sigurnu plovidbu, bez muke i briga.

Nudimo vam brzu isporuku, najpristupačnije cene na domaćem tržištu, kao i profesionalnu i ljubaznu uslugu.

Za sve dodatne informacije uvek nas možete kontaktirati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *