Blog

Oprema za sidrenje – Obezbedite svoje plovilo!

Oprema za sidrenje

Oprema za sidrenje je jedan od najbitnijih, ako ne i najosnovniji, deo zaštitne opreme za vaše plovilo.

Bez opreme za sidrenje ne biste trebali nikada isplovljavati na otvorenom moru ili na rečnom putu. Sigurnosna nautička oprema nije potpuna bez upotrebe osnovnih elemanata opreme za usidravanje plovila.

Ukoliko ste ljubitelj plovljenja i posedujete svoje plovilo, brod ili čamac, onda sigurno znate koliko je važno obezbediti to isto plovilo za sigurnu i udobnu plovidbu. Bezbednost uvek mora biti prioritet.

Oprema za sidrenje – Sidro kao osnovni deo sigurnosne nautičke opreme

Sidrenje plovila predstavlja proces zaustavljanja plovila na vodi i održavanja istog na određenom mestu na moru, reci ili drugoj vodenoj površini. Sidrenje plovila nije moguće postići bez adekvatne opreme. Pre svega, tu mislimo na sidro.

Oprema za sidrenje

Sidro je osnovni i najvažniji element opreme za sidrenje. Bez odgovarajućeg sidra ni u kom slučaju ne bi trebalo kretati na duže ili kraće putovanje odnosno plovljenje rekom ili morem.

U najkraćim crtama, sidro predstavlja objekat kojim se brod ili drugi plovni objekat zaustavlja u jednom mestu na vodi. Njegova osnovna funkcija je ograničavanje kretanja plovila i bezbedno zaustavljanje. Mesto na kome se brod usidri naziva se sidrište.

Kako bi se brod zaustavio potrebno je zabaciti sidro i spustiti ga u vodu, kako bi se ukopalo u morsko ili rečno dno i time pričvrstilo plovni objekat. U tom slučaju, usidren brod bezbedan je prilikom jačih vetrova, talasa ili snažnih morskih struja.

Zanimljiv je i podatak da je prvo sidro zapravo bilo ogroman, težak i probušen kamen koji se vezivao kanapom ili lancem za brod. Kasnije se pravilo kao drvo sa više krakova, kako bi se lakše ukopalo u dno vodenog prostranstva.

Koja se sidra najčešće koriste u savremenoj nautici?

Sidra se najčešće izrađuju od čelika, veoma otpornog i snažnog materijala, ali je u današnje vreme popularan izbor i sidro od aluminijuma.

Oprema za sidrenje podrazumeva i da se na vašem brodu ili drugom plovnom objektu moraju naći barem tri sidra – glavno, pomoćno i dopunsko (rezervno sidro).

Jedno od najviše i najčešće korišćenih sidara je i Danforth sidro. Razlog njegove ogromne popularnosti leži u njegovoj fascinantno lakoj upotrebi i efikasnom ukopavanju u bilo kakvu vrstu dna vodene površine. Lako se ukopava u blato, ali i u pesak. Najčešće se koristi za srednja i veća plovila.

Još jedno izuzetno popularno sidro je i Hall sidro. Sačinjeno je od teškog materijala, te je i samo izuzetno glomazno i koristi se kao glavno sidro. Zahteva korišćenje adekvatne dodatne opreme, kao što je električno vitlo.

Još jedno glomazno i kabasto sidro je takozvano admiralsko sidro. Predviđeno je za korišćenje prilikom jakih vremenskih nepogoda, kao što su oluje i jaki vetrovi.

Šta još podrazumeva oprema za sidrenje?

Osim sidra, koje je svakako veoma značajno za sigurnu plovidu, oprema za sidrenje podrazumeva i druge, ne manje bitne delove.

Pre svega mislimo na lanac ili konopac kojim se sidro spušta u vodu. On se drugačije naziva sidrenjak. Njegova osnovna funkcija jeste upravo povezivanje sidra sa brodom. Svi ljubitelji plovljenja znaju koliko je važan sidrenjak. Njegova dužina trebalo bi da bude barem tri puta veća od dubine mesta na kojem se plovilo usidrava.

Oprema za sidrenje

Još jedan deo opreme za sidrenje je i vrtilica. Posao vrtilice podrazumeva sprečavanje zaplitanja sidrenjaka prilikom spuštanja u vodu.

U opremu za sidrenje spadaju još i bitvekao i vitla ili vinč. Za obeležavanje mesta na kojem se nalazi sidro koriste se razni plovci.

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći sve što vam je potrebno za sigurnu i udobnu plovidbu. Osim opreme za plovljenje, u našem asortimanu možete pronaći boje za čamce, antialgine, kao i raznu drugu opremu, kao što je palubna oprema.

Posetite naš web shop i osigurajte svoje plovilo na vreme!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *