Blog

Antialgini – Kakvu ulogu igraju u održavanju plovila?

Antialgini

Antialgini predstavljaju veoma važan premaz odnosno zaštitni sloj za vaše plovilo.

Priprema plovila za vodu je od izuzetne važnosti za dugotrajnost vašeg plovnog objekta. Nanošenje antialgina predstavlja jedan od koraka za održavanje vašeg plovila i njegovu pripremu za isplovljavanje.

Nikada ne treba smetnuti sa uma da je vaša sigurnost i sigurnost vašeg plovila na prvom mestu. Pre svakog spuštanja u vodu podrazumeva se proveravanje svih komponenti broda, čamca ili drugog plovnog objekta.

Antialgini – Šta zapravo predstavljaju?

Najjednostavnije rečeno, antialgini predstavljaju premaze, odnosno zaštitni sloj koji se nanosi na spoljašnji deo plovnog objekta, odnosno trup. Ovaj premaz usporava i sprečava širenje i nakupljanje algi na trup brodića ili čamca. S obzirom na to da on ujedno sprečava i nagomilavanje drugih morskih mikroorganizama na vašem plovilu, sa razlogom se naziva i antivegetativni premaz.

Antialgini

Jedno od najčešće postavljanih pitanja kada su antialgini u pitanju jeste koliko je često potrebno njihovo nanošenje. Odgovor na ovo pitanje zavisi od više različitih faktora.

Najvažniji faktor učestalosti nanošenja antialgina jeste taj koliko se plovilo često koristi i na koji način se skladišti. Logički sled stvari jeste da je plovila koja ostaju u vodi tokom većine godine treba češće proveravati. Ukoliko se i vaše plovilo skladišti na vodi, trebalo bi ga jednom godišnje premazati antialginom. Ako se ipak skladišti na suvom, nanošenje zaštitnog premaza dovoljno je vršiti jednom u dve godine.

Kako se antialgini nanose?

Priprema plovila za spuštanje u vodu podrazumeva nanošenje prajmera, ali i antivegetativnog premaza, odnosno antialgina. Kada pripremate plovilo za isplovljavanje, važno je da ga dobro operete i očistite od svih nečistoća. Zatim je potrebno sastrugati sve ostatke starog premaza i farbe. Sledeći korak je nanošenje prajmera. Nanošenje prajmera je podjednako važan korak kao i nanošenje zaštitnog premaza.

Kada ste uspešno naneli prajmer i pustili ga da se osuši, na red slede antialgini. Iskusni pomorci smatraju da je neophodno nanošenje dva sloja ovog zaštitnog premaza kako bi vaše plovilo bilo potpuno bezbedno i sigurno tokom plovidbe. Prvi sloj se nanosi, zatim se pušta da se suši tokom narednih 24 časa. Zatim se nanosi drugi sloj, nakon kojeg je vozilo spremno za vodu.

Zbog čega je važno korišćenje antialgina?

Kao što smo naglasili na samom početku, korišćenje antialgina je od izuzetne važnosti za vaše plovilo. Međutim, zbog čega je to tako?

Najvažniji razlog za korišćenje antialgina jeste njegov zaštitni faktor. Obična farba za čamac neće sprečiti nagomilavanje morskih organizama na spoljašnjost vašeg plovila. Iako je i farbanje veoma važno za održavanje plovila, ono ipak nije dovoljno.

Nagomilavanje algi na trup plovila može imati ozbiljne posledice po taj plovni objekat. Pre svega, ovo može oštetiti spoljašnjost vašeg plovila i dovesti u pitanje vašu bezbednost. Plovilo postaje manje otporno i manje izdržljivo. Ovo na duže staze znači propadanje trupa vašeg plovila. To se nikako ne sme dozvoliti, s obzirom na to da kupovina novog iziskuje ogromne svote novca i oštećuje vaš budžet za neke druge stvari.

Koje vrste antialgina postoje?

Kada govorimo o antialginima, uglavnom mislimo na tri osnovne vrste:

  • Tvrdi antialgini – Najveća prednost ove vrste antialgina jeste ta što se veoma dugo može održati u vodi, a da se ne istroši.
  • Erodirajući antialgini – Ova vrsta antialgina sadrži biocide, koji uništavaju i sprečavaju rast i razvoj nepoželjnih organizama. Kao što im i sam naziv kaže, služe za zaštitu od erozije.
  • Antialgini na bazi bakra  – Ova vrsta u sebi sadrži čestice bakra. Najskuplji je od sve tri vrste, ali i traje najduže. Nanošenjem ove vrste antialgina vaše plovilo biće sigurno u narednih deset godina.

Antialgini

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći neke od najkvalitetnijih antialgina. Jedan takav antialgin je i International Trilux, uz čije korišćenje ne dolazi do podebljavanja premaza. Pored ovog, možete pronaći i mnoge druge vrste, u odnosu na to šta vam je potrebno i koliko novca ste spremni da izdvojite.

Tehnonautika – Najkvalitetnija oprema za plovidbu!