Blog

Cerada za čamac – Neophodna zaštita za plovni objekat!

Cerada za čamac

Cerada za čamac predstavlja neophodnu zaštitu za vaš plovni objekat i kao takva se svrstava upravo u zaštitnu nautičku opremu.

Korišćenje cerada za čamac ili prekrivki naročito je preporučljivo tokom hladnih zimskih meseci, ali i uvek kada je vaše plovilo na suvom tlu. Ona predstavlja vrhunski vid zaštite protiv loših vremenskih uslova, drugih prirodnih nepogoda, kao i od UV zračenja.

Iako se pokrivanje plovila vrši pretežno u zimskim mesecima, trebalo bi se na vreme obezbediti kvalitetnom ceradom. Na kraju krajeva, nikada ne znate kada će vam ona zatrebati!

Kako se postavlja cerada za čamac?

Kada izvučete svoje plovilo iz vode, pre nego što i pomislite da postavite prekrivku ili ceradu na vaš čamac, morate odraditi nekoliko koraka pripreme.

Ovo pre svega podrazumeva temeljno čišćenje plovila od preostale prljavštine i nečistoće. Ukoliko dođe do nagomilavanja prljavštine na površini plovnog objekta, može se dogoditi i da se ono ošteti.

Cerada za čamac

Plovilo takođe mora biti i potpuno suvo pre nego što ga cerada za čamac obloži i prekrije. Dakle, svi tragovi vode moraju se ukloniti, kako ne bi došlo do smrzavanja delova na plovilu u zimskom periodu.

Ukoliko svoje plovilo pripremate za zimski period na suvom, nije loše rešenje ni da ga premažete antialginom, kako bi spremno dočekalo sledeću plovnu sezonu. Pre svega trebalo bi ukloniti tragove prošlosezonskog premaza protiv algi. Zatim sledi prajmer i nanošenje novog, prvog sloja antialgina. Za potpunu zaštitu preporučuje se nanošenje antialgina u dva sloja. Period između dva nanošenja ovog premaza mora biti barem 24 časa.

Dakle, cerada za čamac se postavlja tek onda kada je plovilo potpuno sređeno, očišćeno, a u nekim slučajevima i ofarbano.

Značaj koji ima cerada za čamac ili drugi plovni objekat

Osim što štiti vaše plovilo tokom zimskog perioda na suvom, cerada ili prekrivka za čamac ima i drugih uloga. Njena primarna uloga jeste zaštitna. Iz tog razloga uvek se mora naći u vašem posedstvu.

Ona će zaštiti vaše plovilo od prodora vode i raznih drugih nečistoća. U slučaju vremenskih nepogoda, ona će takođe sprečiti da se uništi unutrašnjost broda ili paluba.

Cerade za plovila igraju ogromnu ulogu i u zaštiti protiv UV zračenja. Ukoliko ne planirate da isplovljavate u toku letnjih meseci, ona će odlično poslužiti kao zaštita od direktnog sunca. Direktni sunčevi zraci mogu ozbiljno izbledeti unutrašnjost vašeg plovila. Osim što će sačuvati estetiku plovila, u toku letnjih meseci ona će ga i sačuvati od pucanja usled prekomerne toplote. Previše toplote može dovesti do širenja i pucanja određenih delova plovila i njegove opreme.

Možemo sa lakoćom zaključiti da je cerada za čamac neophodan i presudan faktor u zaštiti vašeg plovnog objekta dok je van vode.

Vrste prekrivki za čamac

Kada govorimo o ceradama za plovila, možemo reći da postoje tri osnovne vrste.

Prva vrsta jesu plastične cerade za čamac. Ova vrsta cerade za čamac je ubedljivo najčešće korišćena, s obzirom na njenu cenu. Predstavlja veoma ekonomičnu opciju, te ne čudi činjenica da joj sve veći broj rekreativnih pomoraca pribegava. Kvalitetne plastične prikrivke mogu potrajati jednu sezonu, nakon čega već pokazuju znakove trošenja i potrebno ih je zameniti novim. Prilikom pritezanja i postavljanja na čamac mogu se javiti određene poteškoće, što ih čini manje praktičnom opcijom.

Druga vrsta su prekrivke od platna. Iako su skuplje od plastičnih cerada, one su daleko isplativiji izbor. Njihova osnovna prednost jeste lako pričvršćivanje za čamac. Ukoliko ceradu od platna nabavite od proverenog proizvođača ili distributera zagarantovano vam je njeno korišćenje minimum tri do četiri sezone.

Treću vrstu čine cerade od folije, odnosno takozvane shrinkwrap prekrivke. Ono što je specifično za ovu vrstu cerada jeste to što se uglavnom postavljaju profesionalno. Praktično ih je nemoguće postaviti bez stručne pomoći. Glavna prednost ovih prekrivki jeste ta što jednom kada se postave predstavljaju nenadmašivu zaštitu palube. Ništa neće uticati na spoljašnjost vašeg plovila. Ono će ostati u istom stanju u kojem je bilo i u trenutku postavljanja shrinkwrap cerade.

Cerada za čamac

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete pronaći širok asortiman prekrivki, odnosno cerada za plovila. Posetite naš web shop i pronađite sve što vam je neophodno za sigurnu, bezbednu, nezaboravnu i udobnu plovidbu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *