Blog

Oprema za sidrenje brodova

Oprema za sidrenje brodova

Oprema za sidrenje brodova se smatra najvažnijim delom sigurnosne opreme za jedno plovilo. Bez adekvatne opreme za sidrenje ni u kom slučaju ne bi trebalo isplovljavati. Bezbedna i sigurna plovidba brodom ili drugim plovilom nije moguća bez ove opreme.

Bez obzira na to da li ste se svojim brodićem uputili na dužu ili kraću plovidbu rekom ili morem, važno je posedovati odgovarajuću sigurnosnu, navigacionu, palubnu i drugu nautičku opremu. Plovidba predstavlja zaista uzubdljivu avanturu, naročito ukoliko ste prvi put na otvorenim vodenim površinama. Ipak, sigurnost uvek mora biti na prvom mestu.

Koje sve elemente podrazumeva oprema za sidrenje brodova i gde je možete pronaći otkriva vam prodavnica nautičke opreme Tehnonautika.

Oprema za sidrenje brodova i sidro kao najvažniji element

Sidro zauzima prvo mesto kada je u pitanju najvažnija oprema za sidrenje brodova. Ovu poziciju je sasvim sigurno sidro i zasluzilo.

Da li možete da zamislite usidravanje plovila na određenoj tački na moru bez sidra? Ne možemo ni mi. Upravo iz tog razloga, kvalitetno sidro izrađeno od vrhunskih materijala se mora naći na vašem brodu. Ni u kom slučaju ne krećite na plovidbu bez njega.

Ono ima ulogu da pričvrsti plovilo za morsko ili rečno dno, kako bi brod ostao na zadatom mestu. Ovo je naročito važno prilikom plovidbe tokom loših vremenskih uslova, kada je neophodno hitno zaustaviti brod ili drugo plovilo. Oni se ukopavaju u dno vodene površine, i na taj način ograničavaju odnosno sprečavanju kretanje plovila. Ovo mesto, na kojem se sidro ukopava, naziva se sidrište.

Oprema za sidrenje brodova

Sidro poseduje odgovarajuće dimenzije i veličinu koja mora biti usklađena sa dimenzijama i veličinom plovila za koje je vezano kanapom.

Uloga sidra je zaista ogromna u nautičkom svetu. Ono može biti od koristi ribarima, koji žele da se zadrže što duže na jednom mestu, koje će doneti mnogo ribe, odnosno prinosa. Zatim, kao što smo ranije i naveli, ono je od izuzetne, a ponekad i presudne, važnosti kada su u pitanju vremenske nepogode na vodi. Veliki brodovi mogu koristiti sidro kako bi se zadržali na sidrištu radi popravke na vodi.

Dakle, upotreba i namene sidra kao najvažnijeg dela opreme za sidrenje je zaista veoma važna i raznolika. Bez kvalitetnog sidra nema bezbedne plovidbe. To je činjenica.

Oprema za sidrenje brodova i sidrenjak

Ono bez čega sidro nikako ne bi imalo smisla koristiti svakako je sidrenjak.

Sigurni smo da znate šta sidrenjak zapravo predstavlja, ali ćemo vam svakako objasniti njegovu osnovnu funkciju.

Sidrenjak je metalni lanac ili pak kanap kojim se sidro vezuje za palubu broda. Njegova osnovna funkcija jeste pričvršćivanje sidra za brod, kako bi se ono moglo bezbedno spustiti u vodu. Bez obzira na to li se koriste metalni lanci ili kanapi, veoma je važno da kupujete samo kvalitetne i proverene sidrenjake.

U našoj prodavnici nautičke opreme možete kupiti kvalitetne sidrenjake, različitih dužina. U odnosu na dužinu sidrenjaka formiraju se i cene na tržištu. Ipak, za odličan kvalitet sidrenjaka bolje je izdvojiti i veću sumu novca, nego kasnije razmišljati o sigurnosti istog.

Pravilo koje bi uvek trebalo pratiti jeste da dužina sidrenjaka mora biti barem 4 puta veća od dubine na kojoj se planira usidravanje broda ili drugog plovila.

Ostali elementi opreme za sidrenje plovila

Još jedan važan element opreme za sidrenje plovila svakako jeste vrtilica. Ona se postavlja na sidrenjak, i čini da se on ne zapliće prilikom spuštanja sidra. Iako je često zapostavljen element opreme za plovidbu, to je ne čini ništa manje važnom.

Bitve su takođe deo opreme za sidrenje brodova. Ona se koristi isključivo u svrhe stabilnosti i povećavanja izdržljivosti sidrenjaka.

Vitlo ili vinč se ne sme zanemariti. Ono služi za namotavanje, pridržavanje i privezivanje plovila, te se smatra neizostavnim delom opreme za sidrenje. Vitlo može biti ručno ili električno.

Oprema za sidrenje brodova

Svu neophodnu opremu za sidrenje plovila možete pronaći u prodavnici Tehnonautika. Kontaktirajte nas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *