Blog

Antiklizne podloge za plovila – Pripremite se za duge boravke na vodi!

antiklizne podloge za plovila

Antiklizne podloge za plovila se smatraju neophodnim delom palubne opreme.

Proleće je uveliko ovde, sunce sija i vreme je da izađete na vodu! Ali pre nego što isplovite, postoji važan faktor koji ste možda prevideli – pod ispod nogu. Neklizajuće podloge za čamce nisu samo još jedna karakteristika koju je lepo imati kada je u pitanju palubna oprema. Naime, to može biti pitanje bezbednosti, pa čak i važnosti za spasavanje života!

Zato ostanite do kraja ovog teksta, jer smo istraživali zašto su antiklizne podloge za plovila ključne za nautičare i kako odabir pravog materijala može poboljšati vaše uživanje na vodi.

Antiklizne podloge za plovila – Zašto treba da ih imate?

Jedna od najvažnijih bezbednosnih karakteristika na svakom plovilu je neklizajući pod. Klizava paluba može biti izuzetno opasna, pa čak i fatalna – ukoliko neko padne preko palube ili izgubi oslonac. U tom slučaju, antiklizna podloga za čamce može pomoći u sprečavanju ovih nezgoda. Takođe može učiniti vaš brod ili čamac udobnijim i prijatnijim za upotrebu.

Izdržljivost je još jedna jako bitna karakteristika koju antiklizna podloga za plovilo treba da ima.

antiklizne podloge za plovilaPodovi za čamce su podložni velikom habanju. Ne samo da morate da brinete da li će biti stalno izložen vodi, već mora da izdrži i težinu teškog nameštaja i opreme. Zbog toga je važno odabrati podni materijal koji je i izdržljiv i otporan na klizanje.

Na šta treba da obratite pažnju?

Iako želite da pod vašeg čamca ili broda izgleda estetski sjajno, takođe vam je potrebno da bude izdržljiv i funkcionalan. Neki izbori podova izgledaju neverovatno, međutim, oni su prirodno klizavi i mogu dovesti do opasnih nesreća.

Glavna svrha ulaganja u neklizajuću podlogu je povećanje koeficijenta trenja poda kako bi se izbegli klizanje i padovi. Premazi su obično specijalizovani i dizajnirani za specifične tipove podova, kao što su neklizajuće boje za palube za drvene palube ili neklizajuće boje za čamce.

Neka rešenja za premaze protiv klizanja mogu povećati izdržljivost različitih tipova podova. To je zato što ovi premazi stvaraju dodatni sloj na površinama koji nude zaštitu od erozije i opšteg habanja.

antiklizne podloge za plovilaRastvori boja za podove protiv klizanja otporni su na razne štetne supstance koje mogu oštetiti površine. Kada se nanese premaz, prosuta ulja, goriva i hemikalije se jednostavno mogu očistiti sa površine!

Mnogi premazi takođe deluju kao prodorni zaptivači kako bi zaštitili podove od oštećenja i produžili vek završne obrade.

Koje vrste neklizajućih podloga postoje?

Postoji veliki broj različitih materijala koji se mogu koristiti za neklizajuće podove za čamce, uključujući vinil, tepih i gumu. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, tako da je važno da izaberete onaj koji odgovara vašim potrebama. Vinil je često najjeftinija opcija, ali se može lako oštetiti suncem i slanom vodom. Tepih je izdržljiviji, ali može biti težak za čišćenje. Guma je najskuplja opcija, ali je i najizdržljivija i laka za održavanje.

Postoji i podloga od EVA pene, koji je mekan, izdržljiv materijal dostupan u raznim bojama. Lako se čisti i ne zahteva posebno održavanje.

I dok postoji mnogo različitih mišljenja o tome koji je materijal najbolji, najvažniji faktor će uvek biti pronaći nešto što odgovara vašem plovilu i vašim potrebama.

Bez obzira koji materijal odaberete, uverite se da je pravilno postavljen i da je prikladan za tip plovila koji imate. Zapamtite da je antiklizna podloga važna bezbednosna karakteristika, tako da ne štedite na kvalitetu!

Tehnonautika je prodavnica nautičke opreme koja može da vam obezbedi svu potrebnu opremu za vaše plovilo. U okviru našeg web shopa ili u prostoriji naše prodavnice vas čeka kompletan asortiman proizvoda koji će upotpuniti vaše iskustvo na vodi.

Bezbednost pre svega – Zaplovite uz opremu koja vas čeka u prodavnici Tehnonautika!