Blog

Zašto vam je neophodna kaljužna pumpa za čamac?

kaljužna pumpa za čamac

Kaljužna pumpa za čamac je neophodan deo vaše nautičke opreme, a evo i zašto.

Kaljužne pumpe su suštinska karakteristika bezbednosti i održavanja svakog čamca. Naime, one sprečavaju nastanak poplava na čamcu i štite ga od toga da postane pretežak zbog nakupljanja tečnosti.

Kvalitet kaljužne pumpe je veoma bitan, jer ona predstavlja tu bitnu razliku između ostanka na površini i potonuća!

Postoje brojni tipovi, veličine i konfiguracije kaljužnih pumpi koje možete izabrati, što može biti izazovno za nove vlasnike plovila. Zato treba da budete oprezni po pitanju prednosti i mana svakog tipa pumpe pre nego što je ugradite u svoj čamac.

Koja je najbolja kaljužna pumpa za čamac?

Kada su u pitanju vodovod i sanitarije za vaše povilo, treba govoriti o značaju odabira prave kaljužne pumpe.

Najbolja kaljužna pumpa za vaše plovilo zavisi od veličine čamca i vrste i količine “krhotina“ sa kojima će se vaše plovilo suočiti. Veliki čamci, na primer, moraju da koriste centrifugalne pumpe zbog njihove visoke izlazne stope. Često se koriste i drugi tipovi pumpi u kombinaciji sa centrifugalnim pumpama da oslobode trup od mulja i drugih gustih tečnosti.

kaljužna pumpa za čamacVlasnici manjih čamaca, s druge strane, mogu da biraju između centrifugalnih i drugih tipova pumpi. Razlikovanje između tipova kaljužnih pumpi je prvi korak ka kupovini ispravne opcije za vaše plovilo.

Koliko kaljužnih pumpi treba da ima čamac?

Malim čamcima, kao što su mali ribarski čamci i čamci sa centralnom konzolom, je potrebna samo jedna kaljužna pumpa za uklanjanje neželjene vode.

S druge strane, veća plovila treba da koriste dve ili više pumpi za upravljanje nivoom vode!

Međutim, čak i za male čamce, sekundarna kaljužna pumpa može biti poželjna kao rezervna za primarnu pumpu. Ako se prevelike količine vode izliju u kaljužu, više kaljužnih pumpi može pomoći da se spreči incident!

Najbolji način da se izbegne poplavljena kaljuža je ulaganje u temeljan sistem kaljužne pumpe.

Možda vam ugradnja više kaljužnih pumpi može izgledati kao nepotreban trošak, ali vam zapravo može pomoći da uštedite novac i zaštitite sebe i posadu kada se pojave problemi.

Automatska i ručna kaljužna pumpa za čamac

Primarna razlika između automatskih i ručnih kaljužnih pumpi je način na koji se aktiviraju. Dok je većina kaljužnih pumpi automatizovana, neke se mogu uključiti ručno.

Ručne kaljužne pumpe se obično koriste na malim rekreativnim čamcima, kao što su gumeni čamci, kajaci i kanui. Ove pumpe omogućavaju ispumpavanje vode prema nahođenju korisnika i preporučljive su samo za mala plovila.

Automatske kaljužne pumpe rade sa plivajućim prekidačem, uređajem koji signalizira pumpi kada voda dostigne unapred podešeni nivo.

kaljužna pumpa za čamac

 

 

 

 

 

 

 

 

Ove pumpe obezbeđuju da se voda ne napuni preko određene tačke uključivanjem pumpe kada voda dostigne unapred određenu visinu. Slično, prekidač štiti pumpu od stalnog rada tako što je isključuje kada voda padne ispod unapred podešenog nivoa. Ovaj faktor je posebno važan za pumpe koje se brzo pregrevaju dok rade na suvo.

Koji tip kaljužne pumpe će vama biti potreban?

Kaljužne pumpe dolaze u tri glavna tipa: centrifugalne, membranske i klipne. Svaki tip poseduje jedinstvene karakteristike koje imaju koristi ili otežavaju njegove performanse u poređenju sa drugim tipovima.

Stoga uporedite svoje potrebe sa specifikacijama svakog tipa da biste pronašli željeni tip kaljužne pumpe za svoje plovilo.

U prodavnici nautičke opreme Tehnonautika možete dobiti sve dodatne informacije o svakom tipu kaljužne pumpe, kao i svemu ostalom što vas bude zanimalo na ovu – ali i druge teme iz oblasti nautike.