Blog

Bezbednost tokom plovidbe mora da bude na prvom mestu!

bezbednost tokom plovidbe

Bezbednost tokom plovidbe je veoma važna stavka koja nikako ne sme da se previdi.

Postoji toliko razloga da se zaljubite u plovidbu. To je životni sport koji nudi sve, od opuštenog popodnevnog krstarenja do naleta adrenalina velikom brzinom!

Kako se jedrenje razvijalo, tako su se razvijali i međunarodni standardi bezbednosti.

Ulaganje u odgovarajuću bezbednosnu opremu i izvesno znanje o jedrenju obezbediće mir vama i vašoj posadi dok ste na vodi.

U narednim redovima ćemo se baviti osnovnim informacijama šta vam je potrebno kako biste imali zagarantovanu bezbednost tokom plovidbe.

Praćenje vremenske prognoze i aktuelnih vremenskih uslova

Postoji jedna izreka među nautičarima koja glasi: “Prethodno planiranje sprečava loše performanse.“

Dakle, pre nego što napustite zemlju, proverite vetar, plimu i opštu vremensku prognozu.

Budite svesni svog iskustva i fizičkih ograničenja što se tiče samih vremenskih uslova. Pratite najnovija zapažanja vremena u odnosu na prognozu radi tačnosti.

Provera zapažanja na različitim vremenskim lokacijama uz obalu (u skladu sa predviđenim smerom vetra) takođe vam može pomoći da procenite šta bi moglo da vas zadesi.

Podesite svoju opremu na odgovarajući način i obezbedite podešavanja jedra na odgovarajući povetarac. Ova priprema plovila će omogućiti najbezbednije, najbrže i najlakše jedrenje.

Pored toga, pratite horizont zbog dolaska nepovoljnih vremenskih prilika i pazite na oblake zbog letnjih oluja.

Odgovarajuća sigurnosna oprema za plovidbu

Ulaganje u odgovarajuću zaštitnu odeću za jedrenje po vlažnim vremenskim uslovima će vas održati suvim, regulisati performanse i ublažiti rizik od hipotermije.

Nošenje prsluka za spasavanje je obavezno za svaku plovidbu za sve članove posade.

bezbednost tokom plovidbePrsluci za spasavanje na naduvavanje su bezbedni i obično su popularni među jedriličarima i operaterima motornih čamaca. Nisu pogodni za plovidbu gumenim čamcem ili vetrometre gde ćete verovatno biti prekriveni vodom.

Oni sadrže kanistere ugljen-dioksida koji se naduvavaju, obično automatski, kada učesnik sleti u vodu. Oni se moraju servisirati godišnje ili u skladu sa vašim potrebama i zakonskim regulativama.

Važno je da uložite u najsigurnije prsluke za spasavanje na tržištu, jer ćete njih uvek da nosite. Što su udobniji, to ćete više biti skloni da ih koristite, pa uvek uzmite u obzir ovaj faktor prilikom kupovine.

Dodatna sigurnosna oprema koja će vam biti neophodna

Vaša konačna lista sigurnosne opreme za jedrenje zavisi od vrste čamca kojim plovite i da li ste na otvorenim ili zatvorenim vodama.

U najmanju ruku, trebalo bi da nosite prsluk za spasavanje (sa odgovarajućim sertifikatom), da nosite zviždaljku ili zvučni signal i da imate pristup kolutovima za spasavanje.

Više stvari koje treba imati na većem plovilu u zatvorenim vodama uključuje sidro, kaljužnu pumpu, vesla, vodootpornu baklju, aparat za gašenje požara i zvučni signal.

Osnovne veštine komunikacije za plovila

Uvek kada se spremate za plovidbu – obavezno obavestite nekoga kuda idete, kao i vaše očekivano vreme odlaska i povratka. Ovo je jako važna stavka!

U većini nautičkih klubova, jedriličari koji se takmiče moraju da se prijave i iskrcaju kako bi naznačili svoj siguran povratak na obalu. Veće jedrilice treba da imaju instaliran ili ručni radio koji omogućava komunikaciju u hitnim slučajevima sa pomorskim spasilačkim čamcima, čamcima za podršku i obližnjim plovilima.

bezbednost tokom plovidbeZa više saveta kada je u pitanju bezbedna plovidba i kupovinu neophodne opreme, kontaktirajte stručnjake za nautičku opremu u okviru prodavnice Tehnonautika.

Želimo vam srećnu plovidbu i mirne vode!