Blog

SUP daska za ljubitelje vodenih sportova

SUP daska

SUP daska ili daska za veslanje, kako se popularno naziva, predstavlja obaveznu opremu Standup paddleboarding-a, tj. Stand up veslanja na dasci. Ovaj sport na vodi.uključuje stajanje na dasci pri čemu se koristi veslo za kretanje kroz vodu.

Standup paddleboarding je trenutno jedan od najpopularnijih vodenih sportova. Razlog za to leži, pre svega, u činjenici da je znatno lakši od surfovanja. Takođe, ne zahteva ogromnu ravnotežu, koncentraciju i snagu kao surfovanje. Niti velike talase. Zapravo, SUP dasku možete koristiti na svakoj vodenoj površini i na različite načine. Počev od standardnog veslanja, preko pecanja, pa do joge – svako može pronaći omiljenu SUP aktivnost.

Kada se pojavila SUP daska?

Iako se Standup paddleboarding pojavio kao sport poslednjih godina, daske za njega postoje više hiljada godina. Arheološki zapisi govore da su korišćene u Kini, Peruu i Italiji 3.000 godina pre nove ere.

SUP daska, kakvu danas poznajemo, nastala je početkom 20. veka na Havajskim ostrvima. Popularnost duguje učiteljima surfovanja na plaži Vaikiki 40-ih godina. Da bi mogli lakše da prate učenike i nadolazeće talase, treneri su počeli da stoja na dasci i da koriste veslo kanua za kretanje. Ovaj princip primenjivali su i za fotografisanje.

Stil je vrlo brzp postao popularan među surferima, te je dobio ime Beach Boy Surfing po instruktorima. Pola veka kasnije Laird Hamilton je redefinisao i modernizovao Standup paddleboarding, te je kao sport dobio takmičarsku formu 2004. Upravo to je dovelo do planetarne popularnosti koja je podstakla usavršavanje i SUP daske.

Vrste SUP daski

Zavisno od namene, postoje izvesne varijacije u pogledu oblika.

SUP daskaAll-round SUP daska je najsvestranija. Odličan je izbor za mnoge opcije, uključujući standardno veslanje, jogu, pecanje, pa i tandemsku vožnju. Karakteriše je široka paluba i zaobljen nos tako da obezbeđuje izuzetnu stabilnost prilikom stajanja. Zbog toga je odlična za početnike.

Touring SUP daske su dugačke i aerodinamične. Zahvaljujući ovakvom dizajnu postižu veću brzinu sečenja, te su savršene za trke i veslanje izdržljivosti. Često se prave od specijalizovanih materijala, kao što su fiberglas i karbonska vlakna, kako bi se dobila najlakša moguća ploča. Dok deplasmanski trup pruža dodatnu brzinu i glatku vožnju.

SUP daske za performanse dizajnirane su za povećanu upravljivost i element brzine. One su manje dužine i imaju uski, šiljati nos za efikasno probijanje kroz vodu. S obzirom da su veoma osetljive na raspodelu težine preporučuju se samo iskusnim vozačima.

Materijal SUP daski

Tradicionalna SUP daska napravljena je od drveta. Ipak, sa razvojem tehnike i tehnologije drugi materijali su postali standard njene proizvodnje. Prema materijalu, dele se na tvrde i meke.

Tvrde SUP daske se prave pomoću jezgra od ekspandirane polistirenske (EPS) pene. Ono je umotano u slojeve fiberglasa sa premazom od epoksi smole. Ove daske sa lakoćom klize kroz vodu, ali su osetljive na kontrolu. Zato se preporučuju profesionalcima.

Nedostatak jeste transport i skladištenje. Naime, tvrde daske zauzimaju mnogo prostora i imaju tendenciju oštećenja prilikom transporta.

Mekane daske za veslanje se prave na sličan način. Imaju isto jezgro od pene, ali su obložene mekim, sunđerastim materijalom. Upravo ova meka završna obrada smanjuje verovatnoću pojave ogrebotina i drugih oštećanja.

Savršene su za porodice i početnike koji će sigurno udariti u kamenito dno ili naleteti jedan na drugog dok uče kako da veslaju.

Posebnu grupu čine SUP daske na naduvavanje. Mogu se pohvaliti modernom konstrukcijom i vrhunskim materijalima koji garantuju izdržljivost u grubim okruženjima. Kada se pravilno naduvaju, dobijaju čvrstinu kao tvrde daske. U odnosu na meke verzije znatno su sporije, jer klize duž površine vode umesto da je seku.

SUP daske vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi prodavnice Tehnonautika. Ovde vas čeka i dodatna oprema za ovaj vodeni sport, kao i sigurnosna oprema.